10 tipů na letní čtení: Oddechovky i pro náročnější

10 tipů na letní čtení: Oddechovky i pro náročnější

I když to za okny někdy nevypadá, dle kalendáře je léto v plném proudu. Ať už tedy praží slunce, či je pod mrakem, burácejí hromy, oblohu protínají blesky a skrze hustý déšť není vidět na krok, je ta pravá chvíle na to, abyste uchopili knihu do ruky. Snad každý touží po odpočinku a po tom zažít nějaké dobrodružství. Po jaké knize tedy sáhnout? Nabízíme 10 možností, ze kterých si jistě vyberete.

Mrazivé napětí jako všudypřítomný společník

Fantasy román Šepotání (Cooboo) od spisovatelky A. G. Howardové nadchne čtenáře nejen svým zeleným písmem, ale i tím, že tato Říše divů není tou, jakou čtenáři znají od Lewise Carolla. Všechno v ní je mnohem ponuřejší a nikdo zde není tak úplně sám sebou. Alyssa se sem vydává, aby napravila chyby své pra-pra-prababičky Alenky, kvůli kterým je celá jejich rodová linie prokleta. Zachránit musí nejen svou matku od elektrošoků, ale musí se vypořádat i se spalující touhou k její tajné lásce Zachovi. Ve stínech se ovšem skrývá více než jen ztracený úsměv kočky Šklíby. S křídly černými jak noc nad vším bdí svůdný, ovšem vypočítavý podsvětník Morfeus. Vítá vás skutečná Říše divů.

Foto: Studenta

Se sci-fi románem Marťan (Knižní klub) od Andyho Weinera se čtenář dostane na rudou planetu Mars, kde se spolu s hlavním hrdinou střetne tváří v tvář bezvýchodné situaci. Marku Watneyovi se splnil sen mnohých lidí – podíval se do vesmíru a dokonce se jako první člověk prošel po Marsu. Nikdo však nesní o své smrti, jenže Markovi je brzký konec v patách. V domnění, že nepřežil prašnou bouři, ho jeho posádka opustila a Mark nemá žádnou možnost, jak by se s nimi mohl spojit, aby se vrátili. Autor zde krásně dokazuje, jak je optimistické myšlení pro člověka důležité. Mark je jím plně vyzbrojen a spolu se svou vytrvalostí a technickými dovednostmi se pouští do tvrdošíjného boje o přežití.

Foto: Studenta

Příběh vyprávěný odzadu. Jeffery Deaver dokáže každou svou knihou překvapit. Nový krimiromán Říjnový seznam (Domino) se pyšní chytře vybudovaným dějem, kde je čtenář nucen neustále přehodnocovat dříve předložená fakta. Život se Gabriele McKanzieové změnil v peklo v okamžiku, kdy jí unesli šestiletou dceru. Nejenže teď musí zaplatit výkupné ve výši půl milionu dolarů, ale únosce si vyžádal i záhadný dokument zvaný Říjnový seznam, o kterém v životě neslyšela. A tak nastává cesta zpátky časem od nedělního večera k pátečnímu ránu, a když se obraz ukáže v plném světle, nezbude nic než jen úžas nad Deaverovou literární manipulací.

Foto: Studenta

Příběhy vyprávěné obyčejnými lidmi

Historický román Miniaturista (Knižní klub) od Jessie Burtonové zavede čtenáře do Amsterdamu. Sjednocující linkou příběhu, kde se zobrazuje postavení ženy ve společnosti 17. století, rasová nesnášenlivost, homosexualita či tvrdý církevní dozor nad obyvatelstvem, se stává osmnáctiletá Nella Oortmanová, jejíž osud se změní po dohodnutém sňatku se zámožným mužem. Dítě v těle ženy se rozptyluje svatebním darem v podobě zmenšeniny jejího nového domova. V chladných zdech se však skrývá více než jen odměřená švagrová či černý sluha. A zdá se, že záhadný řemeslník, který do detailu vyrábí postavy do domečku, něco ví. Jeho miniatury jsou tak více než pouhou imitací.

Foto: Studenta

Z edice Inteligentní román pro inteligentní ženy od nakladatelství Domino vzešel humorný román od Jennifer Weinerové Dobrý v posteli. Pro ženy kolem třicítky, které by se rády usadily a založily rodinu, ale nemají s kým, je to hotová „bible“. Hlavní hrdinkou není však Bridget Jonesová, ale více přemýšlivější a méně ztřeštěná Cannie Shapirová obdařená kousavým smyslem pro humor. Vzdělaná novinářka se celý svůj život zaobírala tím, jak vypadá a jak by vypadat měla. Na šikmé ploše, která končí zoufalstvím a depresí, se ocitne v okamžiku, kdy si v časopise přečte lehce urážlivý článek od svého bývalého přítele nazvaný: Miloval jsem korpulentní ženu. Ze všeho se ale člověk dokáže dostat a Cannie prožije zlomový rok, během kterého se snaží přijít na to, kým vlastně je a kým chce být.

Foto: Studenta

Po vyhlášení výsledků soutěže Magnesia litera má Česká republika další úspěšné autory. Jedním z nich je i Martin Reiner, jehož román faktu Básník: román o Ivanu Blatném získal titul Kniha roku. Tento opus je výsledkem třicetiletého bádání o životě a díle dosud neznámého brněnského básníka Ivana Blatného. Do čtenářského povědomí se dostává jeden z největších talentů novodobé české poezie. Vedle toho kniha přináší i svědectví o tragédii českých společenských a kulturních dějin dvacátého století.

Foto: Studenta

Naučte se odpočívat a motivovat se

Jste unaveni z přelidněného a všehovšudy technicky ovládaného moderního světa plného hluku a spěchu? Tak právě pro vás vytvořila Lenka Tréglová ve spolupráci s výtvarnicí a grafičkou Jolanou Daňkovou Antistresové omalovánky pro dospělé (Grada). Sedmdesát sedm obrázků nabízí květiny, exotická zvířata, tajemné vitráže, meditační mandaly a důmyslné stroje, jejichž vybarvování odplaví stres bez zdravotních následků. Zatímco budou vaše ruce kreslit, váš mozek se může toulat po cestách, ze kterých se vrátí nabytý novou energií.

Foto: Studenta

Pocuchané nervy dokáže pohladit i dobré jídlo či pití. Ty nejlepší gastronomické tradice naší země jsou obsaženy v publikaci Kuchařka první republiky (Smart Press) od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové. Autorky zde spojují úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům s moderními vlivy tehdejších mocností, jako byla kupříkladu Francie. Vyzkoušet můžete recepty od nejlepších autorů kuchařek své doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová či Vilém Vrabec. Nahlédnete i do kuchyně filmových hvězd (třeba Vlasty Buriana). Jednotlivé kapitoly a pokrmy doprovázejí fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky.

Foto: Studenta

Špatnou a depresivní náladu dokáže způsobit neperspektivní a demotivující zaměstnání. Snem každého z nás je dělat práci, která je zároveň našim koníčkem. Nakladatelství Grada tak dává svým čtenářům do rukou chytrý manuál: Vydělávejte na tom, co vás baví, a žijte podle svého (Marianne Cantwell). Když se budete řídit předepsanými pokyny, vytvoříte si svůj vytoužený životní styl, zajistíte si slušný příjem a hlavně, budete dělat to, co vás baví.

Foto: Studenta

Motivační knihou od Grady je i Revoluce v podnikání (Daniel Priestley) z oblasti managementu. Svět vchází do nové epochy, a to do epochy podnikatelů a aktivních lidí, kteří se vymanili z těžkopádné průmyslové éry. Tato kniha vám pomůže osvojit si přístup úspěšného podnikatele, naučí vás novému způsobu myšlení a pomůže vám s navazováním kontaktů i s vyděláváním peněz. Svůj recept na úspěch prozradí i autor, jenž je sám úspěšným podnikatelem. Je to recept, který se již mnohokrát v praxi osvědčil.

Foto: Studenta

Nezáleží na tom, zda sáhnete po jedné z výše zmíněných knih či se začtete do jiné. Hlavní je, abyste v knize našli to, co hledáte – smích, strach, lásku, klid, motivaci a další emoční aspekty lidského života, kterých se vám zrovna nedostává. Nechte se unášet fantazií.

Text: Veronika Barešová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější