11 nejlepších festivalů letošního léta

11 nejlepších festivalů letošního léta

Hudební fesťáky jsou jednou z nejoblíbenějších letních aktivit českých studentů. Nechce se vám už podesáté jet na Rock For People a chtěli byste zažít něco většího? Vyrazte do zahraničí! Na zajímavé festivaly můžete vyrazit na sousední Slovensko nebo i klidně někam ještě dál – co třeba Belgie nebo Chorvatsko? Berte kamarády a balte bágly. Studenta představuje evropské hudební festivaly, ze kterých si odvezete zážitky na celý život!

Pokud se vám nechce jet daleko, můžete skočit na tři dny třeba na bratrské Slovensko, kde se od 10. do 12. července koná oblíbený festival Bažant Pohoda. Mezi vystupujícími jsou hvězdy jako Kraftwerk, Suede, Disclosure nebo Azealia Banks. Lístek na všechny tři dny stojí i s campingem v předprodeji 89 €, na místě 119 €.

Když zůstaneme na východě, určitě stojí za to navštívit i Polsko. Jejich Heineken Open’er Festival ve Gdyni, která se nachází na břehu Baltského moře, se koná od 2. do 5. července. V roce 2010 získal polský Open’er cenu nejlepšího festivalu v rámci Festival Awards Europe (FAE), takže to bude pořádná jízda. Vyjeďte za Foster the People, Lykke Li, MGMT nebo Pearl Jam. Vstupné od 48 € do 127 €.

Na ohromný Berlin Festival si počkáme do začátku září, ale „early birds“ si můžou pořídit lístky už teď, a to za 74 €. Na seznamu vystupujících září nejvíc Woodkid, Chase&Status, Crystal Fighters, Moderat nebo Editors. Německé festivaly ceny za nejlepší line-up sbírají každý rok, loni to byl právě Berlin Festival, který ji získal. Předloni ji dostala stejně oblíbená „festivalová dvojčata“ Rock am Ring a Rock im Park, na kterých vystupují většinou stejní interpreti. Letos například Iron Maiden, Metallica, Kings of Leon nebo Linkin Park. Zakladatel obou festivalů Marek Lieberberg si v lednu převzal od FAE cenu za celoživotní úspěch.

Hudba proudí na sever

Na severu jsou taky festivaly, na které stojí za to alespoň jednou vyrazit. Roskilde Festival v Dánsku (asi 35 km od Kodaně) přitahuje největší rockové hvězdy už od roku 1971. Za posledních deset let se tu vystřídali Red Hot Chilli Peppers, Coldplay, Bob Dylan nebo Rammstein. Účast proto nikdy neklesá pod sto tisíc návštěvníků. Tento rok tu mezi 29. červnem a 6. červencem vystoupí například Arctic Monkeys, Major Blazer, Drake, legendární The Rolling Stones a mnoho dalších. Ceny tomu odpovídají, za jednodenní vstupné dáte přibližně 130 €, kompletní vstupenka i s campem vás vyjde v přepočtu na 256 €.

Foto: Studenta

Zamiřte na proslulý západ

Zaručeně jedním z nejpopulárnějších festivalů posledních let je díky boomu elektronické hudby belgický TomorrowLand. Areál se nachází asi 32 km od Bruselu a 20 km od Antverp. Festival vznikl roku 2005, a od roku 2010 ho pravidelně navštěvuje téměř dvě stě tisíc účastníků. Letošní ročník přinese dva červencové víkendy (18.–20. 7. a 25.–27. 7.) plné DJs jako Armin van Buuren, Benny Bennasi, Afrojack, Knife Party, Hardwell, Tiȅsto, Steve Aoki nebo Diplo. Letos ke všemu poprvé budete moci uslyšet desetiminutovou hymnu TomorrowLandu, kterou složil k desátému výročí festivalu Hans Zimmer. Od loňského roku organizátoři pořádají ještě TomorrorWorld ve státě Georgia v USA. Všechny lístky jsou ale bohužel beznadějně vyprodané, a to i ty s nejdražším ubytováním, které vycházely na 2000 €.

STUDENTA TIP: Nezoufejte, v Belgii rozhodně stojí za to navštívit ještě The Pukkelpop festival, který trvá tři dny od 14. do 16. srpna. Line-up je tak skvělý, že toho vyjmenujeme víc: Klangkarussel, Modestep, Ed Sheeran, Sub Focus, Vance Joy, Camo & Krooked, Flume a další skvělí interpreti (neodpustíme si ještě Mackemore, Icona Pop a Calvina Harrise, …). Zbyly už jen denní vstupenky, každá za 85 € bez poplatků.

Pokud byste se chtěli vydat přes Lamanšský průliv, ve Velké Británii se standardně konají jedny z nejvýznamnějších hudebních festivalů vůbec. Festivaly pojmenované podle měst Reading a Leeds se konají souběžně se stejným programem. Reading Festival je pořádán už od roku 1971. Běžná návštěvnost bývá kolem dvou set tisíc lidí. Tento rok bude třídenní hudební show probíhat ve dnech od 22. do 24. srpna a mezi jejich esa patří Queens of the Stone Age, Paramore, Enter Shikari, Arctic Monkeys, Blink 182, Imagine Dragons nebo Foster the People. Lístky na celý víkend pořídíte za 213 £, což je přibližně 258 €, denní vstupenka stojí v přepočtu 121 €. (www.readingfestival.com, www.leedsfestival.com)

Spojte hudbu s letní dovolenou

Bohaté na kvalitní hudební festivaly je Maďarsko. Nejznámější je Sziget Festival. Týdenní dovolená (11.–18. srpna) na vlnách hudby (a Dunaje) v příjemné Budapešti nese název „Island of Freedom“. Dorazí Macklemore & Ryan Lewis, Placebo, The Prodigy, OutKast, Lily Allen, Skrillex a mohli bychom pokračovat. Skoro půlka lístků už je vyprodaná. Do konce dubna stál týdenní vstup 209 €, což je na evropské poměry hezká cena. K tomu si můžete v rámci festivalu dokoupit výhodné jízdenky na městkou hromadnou dopravu a spojit hudbu s turistickým obrážením památek. My jsme pro!

Pokud dáváte přednost dovolené u moře, není nic lepšího než vyjet do Chorvatska na Fresh Island Festival, první hiphopový plážový festival, který běží teprve třetím rokem. Mezi headlinery patří DMX, Crux Soundsystem, Pusha, Method Man & Redman, slovenský Kontrafakt, a dokonce i DJ Wich. Vyrazte za odměnu po zkouškovém k moři (22.–26. 7.), vezme vás tam cestovka pro mladé Party Kýbl. Všechny informace najdete na www.partykybl.cz.

Foto: Studenta

STUDENTA TIP: Letošním vítězem soutěže o nejlepší velký festival v rámci FAE se stal EXIT Festival v Srbsku. Je zcela unikátní, protože vznikl jako studentské hnutí za mír a demokracii ve své zemi a na Balkáně. Letos slaví patnácté výročí svého vzniku a dodnes má jasnou misi – pomáhat mladým na Balkáně. Festival je pořádán neziskovou organizací. Na listině vystupujících je například Damon Albarn (frontman skupiny Blur), Afrojack vs. Quintino, Disclosure, Rudimental, Skrillex nebo Stromae. Zaškrtněte si v diářích opět čtyři dny v červenci, od 10. do 13. Lístky pořídíte s dopravou i ubytováním od 139 €.

Střípky z Festival Awards Europe 2013

Festivalová hymna roku: „Get Lucky“ od Daft Punk

Největší hvězda: Arctic Monkeys

Nejlepší nováček: Imagine Dragons

Nejlepší line-up: Berlin Festival (Německo)

Nejlepší festival podle účinkujících: Lawlands (Nizozemsko)

Nejlepší nový festival: B.my.Lake (Maďarsko)

Nejlepší malý festival: FUSION Festival (Rumunsko)

Nejlepší střední festival: Melt! Festival (Německo)

Nejlepší velký festival: EXIT Festival (Srbsko)

Přehled nejlepších evropských festivalů

Bažant Pohoda Slovensko 10.–12. 7. 89–119 €

Heineken Open’er Festival Polsko 2.–5. 7. 127 € (denní 48 €)

Berlin Festival Německo 5.–7. 9. 74 € (zatím)

Rock am Ring Německo 5.–8. 6. VIP 209 €

Rock im Park Německo 6.–9. 6. 205 € (denní 85 €)

Roskilde Festival Dánsko 29. 6. – 6. 7. 130–256 €

Tomorrowland WI Belgie 18.–20.7. VYPRODÁNO

Tomorrowland WII Belgie 25.–27. 7. VYPRODÁNO

The Pukkelpop Belgie 14.–16. 8. denní 85 €

Reading Festival (nebo Leeds) Velká Británie 22.–24. 8. 258 € (denní 121 €)

Text: Káťa Tkachenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější