11 tipů: finišujeme diplomku a bakalářku

11 tipů: finišujeme diplomku a bakalářku

Studium vrcholí a po letech učení zbývá třešnička na dortu v podobě diplomky nebo bakalářky. Kromě napsání ji musíte i svázat, a tak vám přinášíme pár praktických rad, které by se vám mohly hodit při jejím dokončování.

Tisk

Většina škol vyžaduje jednostranný tisk. Pokud máte obrázky a jiné barevné části, vyplatí se vám oddělit barevné strany do zvláštního souboru a nechat je tisknout zvlášť. Tisk pak vyjde levněji.

Obsah

Word i jiné textové programy vám nabízí automatický obsah. Využijte ho, jinak se z přečíslovávání stránek a přejmenovávání kapitol zblázníte. Nezapomeňte nakonec obsah aktualizovat!

Okraje a číslování stran

Pro svázání diplomky stačí okraj 3 cm u hřbetu a 2,5 cm všude jinde. Pokud vaše škola vyžaduje více, dopřejte jim to. Číslování stránek se nejčastěji vkládá do zápatí uprostřed. Úvodní stránky se zpravidla nečíslují. Pokud neumíte pracovat s oddíly, rozdělte si práci do více souborů a vytiskněte je zvlášť.

Foto: Studenta

Pořadí stránek

Každá škola má jiné požadavky na řazení stránek, umístění zadání, rozsah a celkovou podobu práce. Zjistěte si předem, co vaše škola vyžaduje.

Vazba

Školy požadují vazbu do pevných desek se zlatou nebo stříbrnou ražbou. Zjistěte si předem, co má být vytištěno na titulní straně a hřbetu vaší práce.

Úprava práce

Vyplatí se vám text převést před tiskem do PDF, pak máte jistotu, že stránky vyjdou přesně tak, jak je vidíte. Novější MS Word podporuje uložení do PDF. Nebo si stáhněte zdarma program „doPDF“.

Tabulky a obrázky

Obrazový materiál ve vaší práci by měl být v dostatečné tiskové kvalitě. U tabulek použijte jednodušší formáty, vypadá to lépe. V grafech vynechte svítivé výrazné barvy, stejně nebudou po vytisknutí tolik zřetelné. Obrázky vkládejte kvalitní a ve velkém rozlišení, stažené z www stránek nejsou moc vhodné, mají většinou rozlišení jen 72 dpi a jsou určené pouze pro prohlížení na obrazovce.

Foto: Studenta

Cena vazby

Cena se liší podle zpracovatele a záleží na tom, jak moc spěcháte. Například společnost PowerPrint, kterou najdete v Praze (Dejvice, Suchdol, Žižkov) a v Brně (Veveří), vám diplomku sváže na počkání: „Můžete mít svázáno za 149 Kč, když zadáte zakázku na provozovně několik dní předem, nebo za 199 Kč, když si vazbu (desky) objednáte na internetu.“

Cena tisku

K ceně desek si musíte připočítat i částku za tisk stránek. Ty si buď vytisknete sami a přinesete do provozovny, kde vám je vloží do desek, nebo si stránky můžete nechat vytisknout přímo tam.

Objednávka on-line

Objednávka on-line, nebo na provozovně? Oboje má své výhody. Při internetové objednávce si ušetříte čas a jednu cestu. V provozovnách se vám zase věnují lidé, kteří s diplomkami pracují denně a mohou vám poradit. Pokud dopisujete práci na poslední chvíli, bude pro vás lepší nechat si připravit desky několik dní nebo hodin předem. V dohodnutý termín vám na počkání svážou práci do připravených desek.

Výměna stránek

Pokud před odevzdáním práce najdete ve svém textu chybu, ještě není vše ztraceno. Desky lze na speciálním zařízení znovu otevřít a vložené listy vyměnit, většinou na počkání.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější