3 tipy, jak si vybrat softshellku pro jarní výlety

3 tipy, jak si vybrat softshellku pro jarní výlety

Každý styl oblečení má své trendy a jinak tomu není ani u toho outdoorového. Ze všech stran obchodu se sportovním zbožím nás obklopují bundy ze softshellu. Převratného materiálu, který si pro svou praktičnost oblíbil nejeden turistický nadšenec.

I přestože třeba patříte mezi ty, kterým je outdoorové oblečení na hony vzdálené a vaše srdce pláče pokaždé, když narazíte ve formálnější společnosti na osobu obutou do trekových bot, dříve nebo později se stejně dostanete do situace, která bude sportovně laděné oblečení vyžadovat. Při víkendových procházkách v horách svým jarním trendy kabátkem nikoho neoslníte. Naopak. Za blázna budete tentokrát vy. Navíc riskujete, že vás následně skolí nějaká nemoc. Z těchto důvodů se vyplatí mít v záloze oblečení či minimálně bundu, která je pro outdoorové situace jako dělaná.

Seznamte se!

Jednoduše řečeno softshell je několik na sebe navrstvených druhů materiálu tak, aby bylo oblečení v ideálním poměru nepromokavé, větruvzdorné, tepelně odolné a zároveň prodyšné. Všechny potřebné vlastnosti v jednom. Možná vám to teď trochu připomíná reklamní heslo jako vystřižené z teleshoppingu, ale kvalita tohoto produktu je naštěstí jinde. Právě díky vícevrstvému materiálu, který softshellové bundy mají, jsme ušetřeni od toho pod svrchní oděv oblékat například fleece. Kromě toho je softshell vyrobený z elastického materiálu, ve kterém se lze komfortně pohybovat.

Co je dobré vědět?

Když už se rozhodnete pro koupi softshellové bundy, to nejjednodušší, co můžete pro správný výběr udělat, je nechat si poradit přímo v obchodě. Nikdy ale není úplně na škodu zjistit si o daném výrobku něco dopředu. To platí i při nákupu softshellky.

1) Hodnota vodního sloupce

Vodní sloupec udává, do jaké míry je bunda nepromokavá. Čím vyšší tedy hodnota bude, tím déle sušší na přímém dešti zůstanete. Do středoevropského podnebí stačí kolem 3–5000 mm. Mějte na paměti, že pojmy voděodolnost a vodoodpudivost neznamenají totéž. Vodoodpudivost značí, že voda po bundě pouze stéká, a rozhodně se to nerovná nepromokavosti.

2) Prodyšnost

Ruku v ruce s voděodolností by měla jít prodyšnost. Ta stanovuje, jak dokáže oblečení odvádět tělesnou vlhkost. Proto je třeba ji brát při výběru bundy v potaz. Čím více se při sportu budete potit, tím vyšší prodyšnost uvítáte. Pokud však má být bunda hlavně na lehkou turistiku nebo procházky, můžete očekávat, že vám v softshellce s vysokou hodnotou prodyšnosti bude chladno. Proč? Prodyšnost je v bundě zajišťována tzv. membránou, která svou funkci plní v případě, že ji člověk svou fyzickou aktivitou dostatečně zahřeje.

Je proto dobré si předem uvědomit, k jakému účelu má být softshellová bunda využívána a mohla tak maximálně plnit svou funkci.

3) Vysvětleno čísly

Bunda s vodním sloupcem 5000 mm a prodyšností 5000 g/m2/24 hod. je vhodnější na túry v horách našeho klimatického pásma spíš než taková s hodnotami 8000 mm a 3000 g/m2/24 hod. (a to i v případě, že bude za super akční cenu).

Rychlé shrnutí

1) Kupte si softshellku podle toho, kam ji plánujete nosit.

2) Vyšší hodnoty neznamenají vyšší kvalitu.

3) Nenechte se nalákat na akční cenu na úkor svých požadavků.

4) Jestli vám bude v bundě velká zima nebo teplo, tak jste nejspíš nedodrželi bod 1, 2 nebo 3. :)

Jak o bundu pečovat?

I přesto, že má softshellová bunda spoustu užitečných vlastností, samočisticí není. A tak ji čas od času do pračky strčit musíte. Ideálně naruby a samostatně. Aviváže a bělicích prostředků se raději vyvarujte. Perte spíše na nižší stupně (podle pokynů výrobce) a neždímejte. Ramínko poslouží jako nástroj k usušení dostatečně.

Text: Klára Ludvíková

Foto: LOAP (Pánská softshellová bunda LOAP UZI, cena 1.649 Kč, Dámská softshellová bunda LOAP ULRIKA, 1.499 Kč)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější