4 tipy, jak se dobře a včas připravit na přijímací zkoušky na VŠ!

4 tipy, jak se dobře a včas připravit na přijímací zkoušky na VŠ!

Zkoušíte štěstí na vysokou? Máte za sebou maturitu nebo nějaký ten rok na jiných studiích? Dostaňte se letos na školu, na kterou chcete! Pořád je čas, před přijímačkami neztrácet čas.

V měsících „M“: Sbírejte info

Je jasné, že všechny školy a obory nemusí požadovat stejná kritéria pro přijetí. Někde vyžadují OSPčka, jinde hrůzná TSPčka, někam se vám otevřou dveře po zdolání Národních srovnávacích zkoušek a jinde zase můžete narazit na oborovky, talentovky nebo vlastní přijímačky, které si škola dělá sama. Informujte se, co čeká právě vás a jak se na to můžete připravit.

V týdnech „T“: Zmákněte přípravu

Máte v tom guláš? Nebuďte sami! Existuje několik přípravných knížek a prezenčních nebo internetových kurzů, kde se vám budou věnovat přímo absolventi daných škol, se kterými rozeberete nejrůznější typy příkladů, jaké v testech můžete objevit. Zkuste např. www.aleph.cz, www.sokrates.cz nebo www.tutor.cz. Kurzy nebo knížky nejsou levnou záležitostí, ale v tomhle případě jde o dobrou investici. Atmošku opravdové zkoušky pak můžete zažít na přijímačkách nanečisto.

Zapátrejte taky na webu vybraných škol a objevte testy z minulých let nebo pokecejte ve fóru se studenty. Pak už se vrhněte na samotnou přípravu. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že mít systém a dobrý rozvrh se vyplácí.

V den „D“: Pravou nohou z postele

Podle výzkumů se na výsledcích podílí hlavně spánek, jídlo a celkový klid. Takže večer před zkouškami běžte brzo spát a ráno si dopřejte bohatou snídani a čas na přepravu z bodu A do bodu B. Doma nezapomeňte občanku, pozvánku k přijímačkám, malé občerstvení a hodinky. Obzvlášť poslední dvě věci vám na horké židli můžou přijít vhod, protože při testu nemůžete použít mobil, avšak na hodinkách hlídat čas klidně můžete. Okamžité osvěžení v podobě nealko pití bodne zvlášť ve stresu a ve vedrech.

V minutě „M“: Zchlaďte hlavu

Ať už do rukou dostanete sebehorší test, zachovejte klid. Na akademické půdě se ví, že studovat může i ten, kdo zrovna neoplývá analytickým, kritickým nebo prostorovým myšlením. Hraje se na to, kdo projde přes síto. A abyste uspěli, řešte úlohy postupně, od jednodušších po složité a s nadhledem. Občas se vyplatí trochu zariskovat, než se držet při zemi a strachem označit pouhých pár odpovědí. „I když jsem se nestihla naučit všechno, tak jsem se z toho nehroutila a v duchu jsem byla smířená s tím, že se tam taky nemusím dostat,“ popsala studentka Bětka. „Byly jsme nervózní, ale pak jsme si řekly, že nás přinejhorším nepřijmou, a nervozita byla pryč,“ shodly se s ročním odstupem studentky Zuzka a Mája. Sečteno a podtrženo, štěstí přeje odvážným, avšak na opisování nebo jiné podvádění moc nespoléhejte – nemuselo by se vyplatit.

Na závěr si svůj výtvor jen letmo zkontrolujte, abyste nenadělali víc chyb než užitku. Test odevzdejte se ctí – přece jen jste odvedli pořádnou práci! – a běžte slavit. V případě úspěchu vás čeká vybojované studium, v případě fiaska zůstanou alespoň nějaké vědomosti, černá centropenka s logem p(r)odělaných testů a zkušenosti, díky kterým to příště už vyjde.

Více tipů a ukázkových situací na www.youtube.com/user/jhalama?feature=watch.

Kateřina Korčáková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější