5 aplikací, bez kterých se ve zkouškovém neobejdete

5 aplikací, bez kterých se ve zkouškovém neobejdete

Většině vysokých škol už začalo zkouškové období, čas, ve kterém se zvýší poptávka po různých mozkových stimulantech, frenchpressy proteče řádově víc kávy a knihovny hlásí plno. Spoustu studentů totiž hledá způsoby, jak si každosemestrální nával povinností a informací k zapamatování ulehčit. Kromě výtahů z guarany a 100% fairtrade arabicy existuje ale ještě jeden nástroj, který když se naučíte správně používat, může ušetřit spoustu nervů a máme ho skoro stále u sebe. Řeč je o smartphonu ve vaší kapse - a v tomhle přehledu se podíváme, co byste si do něj měli stáhnout, abyste v příští frontě před ústní zkouškou nebyli za ty nejvyklepanější.

Exam Countdown

Určitě znáte ten pocit, který většinou vyvolají slova jako “Hej, tak co, umíš na pozítří tu histologii?” zatímco vy žijete v domnění, že nejtěžší zkouška semestru je až za čtrnáct dní. Tak na něj je nejlepším protilékem aplikace Exam Countdown pro přístroje s iOS. Ta neumí vlastně nic jiného než vytvořit seznam zápočtových testů a zkušebních termínů s informací, kolik dní do nich zbývá. Ve vizuálně atraktivním hávu dostanete seznam blížících se hrozeb seřazených podle toho, jak moc se blíží. Přiřadit jednotlivým předmětům můžete barvu a ikonku, případně ještě na sociálních sítích nasdílet, kolik že hodin ještě máte na ocitování nejnáročnější seminárky roku.

Exam Countdown můžete stahovat přes iTunes Store.

Uživatelé Androidu pak mohou využít méně pohlednou alternativu v podobě aplikace Exam Assistant. Horší vzhled vyvažuje možnost přiradit ke každé zkoušce podúkoly a ty si odškrtávat. Zájemci Exam Assistant najdou na Google Play.

Evernote

Když už víme, kdy nás z čeho budou prověřovat, přichází na řadu příprava. A tak, jako se v analogovém světě lidé neobešli bez tužek a papírů, modernímu digitálnímu studentovi/studentce nemůže chybět nějaké sofistkované řešení pro poznámky. Nekorunovaným králem na tomto poli robustní Evernote, a to v podobě mobilní, desktopové i webové aplikace. Do Evernote jdou ukládat formátované texty i fotky, svoje poznámky můžete jednoduše třídit do kategorií, označovat pomocí tagů a sdílet s ostatními. Vše se samozejmě synchronizuje přes internet a tak máte jistotu, že ve všech svých zařízeních budete mít vždy aktuální verzi zápisků. Tím to ale nekončí: V Evernote můžete vytvářet upomínky, seznamy úkolů, případně do něj rychle ukládat informace nalezené na internetu nebo rovnou výstřižky z webových stránek. Tuhle vylepšenou digitální verzi klasického poznámkového bloku sežente navíc bez větších omezení naprosto zdarma pro všechny hlavní platformy.

Google Play: zde

iTunes: zde

Windows Phone Store: zde

Pocket

Předpokládáme, že všichni znáte ten naprostý polní základ: čtečku wordovských dokumentů a PDF. Přesuneme se rovnou k tomu zajímavějšímu, co smartphony pro uchovávání obsahu nabízí - a jednou z věcí, která rozhodně stojí za pozornost je nenápadný nástroj Pocket. Ten vám do webového prohlížeče na počítači přidá malé tlačítko a pokud narazíte na zajímavý článek, jedním klikem si ho můžete poslat do spárovaného mobilu s nainstalovanou aplikací. Elegantní, rychlé, ideální pro předměty a práce, kde musíte probrat množstvím internetových zdrojů - číst můžete v metru, na záchodě, nebo třeba při dojezdu na páteční party. Výrobce nabízí mobilní aplikace pro iOS a Android, uživatelé Windows Phone budou muset využít alternativního, nicméně funkčního řešení (viz níže).

Google Play: zde

iTuneS: zde

Windows Phone: zde

Exam Time

Když už jste se kýženou látku (alespoň domněle) naučili, je čas si její znalost ověřit. Kromě tradičního otrávování spolužáků s “vyzkoušej mě z těch dějin” se můžete uchýlit třeba k aplikaci Exam Time. Ta běží jak na webu tak v mobilu a můžete v ní vytvářet myšlenkové mapy (hodí se i jindy), postavit si vlastní kvíz, nebo si úroveň “nadrcenosti” ověřit na něčem, čemu autoři říkají Flashcards - což je něco jako digitální podoba oblíbených poznámkových kartiček, které asi znáte z hodin cizích jazyků. Kromě toho můžete v Exam Time sledovat průběh vašeho učení, vytvářet poznámky a sdílet je se spolužáky.

Jestli chcete Exam Time zkusit do svého studijního procesu zakomponovat, navštivte oficiální webové stránky.

Maths Alarm Clock

A když už máte naučeno a s kruhy pod očima z noci plné ověřovacích kvízů jdete před dopolední zkouškou spát, bylo by fajn, kdybyste se taky včas probudili. Na to, jak nezapomenout nastavit budík (nebo zajistit, že vás opravdu probudí) recept bohužel nemáme - pro chorobné vypínače řinčících mobilů ale ano! Maths Alarm Clock vás totiž při pokusu utišit příchod rána donutí vyřešit jednoduchou matematickou rovnici, což je dost práce na to, abyste si uvědomili, že za hodinu máte být v učebně 114 s nabroušenou tužkou. Nejenže vám tak zabrání si ráno nebezpečně přispat, ale ještě vás intelektuálním výkonem do nového dne alespoň trochu nakopne.

Stejnou funkcionalitu pro iOs nabízí aplikace s mírně odlišným názvem Mathe Alarm Clock, v alternativě pro Windows Phone Tricky Alarm se můžete nechat ráno potrápit ještě třeba mluvením do mikrofonu nebo rozpoznáváním barev.

Android: zde

iOS: zde

Windows Phone: zde

Na závěr: aplikací dril nenahradíš

Všechny vychytávky, které jsme vám dneska ukázali, sice vypadí skvěle, ale mají jedno zásadní omezení - bez klasického studia jsou k ničemu. Protože jestli něco platí, pak je to pravda stará už staletí: totiž že nic vám nepomůže obejít hodiny vysezené při čtení zápisků nebo bolavá záda ze sklánění se nad složitým filozofickým problémem. Berte tedy náš nadpis s rezervou - aplikace, která jsme vám představili, vám mohou zkouškové jistojistě ulehčit, ale soustředěné a poctivé studium nenahradí.

A s tímhle upozorněním nám na konec nezbývá než popřát: ať jsou to letos samé jedničky!

Text: Ondřej Trhoň

Foto: Pinterest.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější