5 tipů na studentské výlety: drsné Dětenice nebo sladký Krišnův dvůr!

Prázdniny se sice blíží ke konci, to ale neznamená, že studentské výlety končí! Připravili jsme pro vás 5 míst, která podle nás stojí za to navštívit! Ať léto, nebo zima! :-)

Středověké obžerství v Dětenicích

Studenti ve středověku rozhodně nebyli zhýřilí hospodští povaleči. Vlastně se spíš blížili životu ověnčenému celibátem. Vy si ale můžete dějiny trochu pozměnit. Alespoň na chvíli. Ve středověké krčmě v Dětenicích můžete spojit studentské obžerství se středověkou atmosférou. V typicky zařízeném interiéru k vám obsluha bude přistupovat jako k nenažranému póvlu, ale stylové jídlo i pití vám nakonec naservírují precizně. Zaručujeme, že si pochutnáte! Pokud pak budete chtít svůj čerstvý středověký pupek rozchodit, navštivte zdejší barokní zámek. Pokud si budete chtít naopak odpočinout, stravte noc ve středověkém dětenickém hotelu! :-)

http://www.krcmadetenice.cz/

Zahrajte si na opičky v korunách stromů

Zajeďte si pár kilometrů za hranice do Německé obce Neuschönau, kde začíná nejdelší stezka korunami stromů na světě. Ve výšce až 44 metrů nad zemí se můžete podívat, jak žijí všechny ty breberky, o kterých jste se učili v hodinách přírodopisu, a dokonce objevíte, jak vypadají listy složené z čepele a řapíku! Jako studenti lačnící po vědomostech, kterých se vám po létě absolutně nedostává, pak zajisté oceníte informační tabule, které na stezce přibližují informace o ekosystému lesa, jeho obyvatelích a podobně. Na konci procházky vás čeká velká dřevěná věž, která skýtá opravdu krásný rozhled po okolní přírodě.

http://www.baumwipfelpfad.by

Okuste život Hnutí Hare Krišna

Ačkoli vám ty oranžově oděné postavičky pochodující velkými městy a vykřikující „krišňáckou“ modlitbu Hare Krišna mohou být protivní, vězte, že způsob jejich života je velmi zajímavý a vy si ho můžete vyzkoušet nebo alespoň prohlédnout. Několik členů tohoto spolku totiž žije na statku Krišnův dvůr, který se nachází nedaleko obce Postupice. Dojet se k němu dá vlakem a každou neděli mají den otevřených dveří, kdy vám ukážou své soběstačné hospodářství i modlitebny. Hřebem celého dne je indická vegetariánská hostina, na které za pouhou stovku dostanete několikachodové menu a můžete si donekonečna přidávat

http://www.krisnuvdvur.cz/

Buďte Češi a vyšlápněte nejvýš

Studujete v České republice? Pak je pro vás téměř povinností rezervovat si alespoň jeden den dokud je hezky a vyrazit na sever Čech do Krkonoš, kde na vás již majestátně čeká nejvyšší vrchol ČR – Sněžka. Určitě jste o ní již slyšeli, a pokud ne, zřejmě jste prospali celou základní školu. Jenže to byste zase nebyli na vysoké, takže je jasné, že víte, že měří 1602 metrů. Těch se nemusíte bát, stačí obléknout pořádné pohorky a vydat se po jejím úpatí vzhůru. Pakliže patříte mezi studenty rozsezené z učení nad knihami, můžete se na horu nechat vyvézt lanovkou. Výlet je to parádní – nahoře stojí nejvýše položená poštárna, odkud můžete pyšným babičkám poslat pohled, ale je tam i kaple a meteorologická stanice. Poslední dvě zmíněné budovy se ale nacházejí v Polsku, protože vrcholem prochází česko-polská hranice. Takže bez občanky na Sněžku nelez!

http://snezka.ceskehory.cz/

Tajemná sudetská továrna Rolava

Poslední tip na zajímavý výlet je určen hlavně odvážným a zvídavým studentům. Jedná se totiž o polorozpadlou továrnu, ve které za války pracovali vězni zajatí německou stranou. Ti byli drženi v poblíž ležícím zajateckém táboře, který je při procházce po okolí patrný buď v podobě bunkrů, nebo v podobě vystouplých základů staveb. Celá továrna má velmi ponurou atmosféru. Dotváří ji třeba schody, které nikde nekončí, zbytky vytěžené cínové rudy nebo zanesené odkaliště, které vypadá jako hororový bazének. Najdete ji pod názvem Rolava, kam vás jistě ráda zavede GPS. Vstup na vlastní nebezpečí, který ale stojí za to! Pokud se po takové temné procházce chcete rozveselit, kousek o podál je rozlehlé vřesoviště, na které se vydejte jen za pěkného počasí a bez bot. Nikdy totiž nevíte, jestli se propadnete o deset centimetrů nebo o půl metru! Rozhodně se ale neutopíte, jen se prostě projdete po vzdouvajícím se koberci.

http://podzemi.myotis.info/rolava/rolava.htm

Eva Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější