5krát proti školnému na veřejných VŠ

5krát proti školnému na veřejných VŠ

V minulém článku jsme si představili nejzákladnější argumenty pro placení školného. A čím oponují ti, kteří mají na věc opačný názor?

1. Do života půjdeme s velkým dluhem – v době, když vyjdeme školu, budeme mít starosti především o úspěšný vstup na pracovní trh, o vlastní bydlení, posléze třeba i o rodinu. A každá tisícovka dluhu na krku je v této době znát. A to i v případě, kdy budeme pobírat průměrnou mzdu potřebnou pro splácení školného.

2. Někoho to může od studia odradit. Někdo si může kvůli placení školného svoje studium upřít a ochudit se o vzdělání jenom proto, že si bude myslet, že na to nemá. Anebo si vybere obor, který je levnější a není o něj zase takový zájem, i když by měl na víc.

Foto: Studenta

3. Nedůvěra v dobrou přípravu – opravdu ti naši politici připraví celý systém školného, půjček, odložených splátek a stipendií tak, aby to mělo hlavu a patu? Co když z toho bude další naprosto nelogický a nepoužitelný paskvil?

4. Co když se nic nezlepší? Největší očekávání vzbuzuje předpoklad, že se výrazně zlepší úroveň vzdělání a celého vysokého školství. Ale kde máme záruku – taky se nemusí za naše peníze změnit vůbec nic. A my budeme dále nespokojení s úrovní výuky a špatným vybavením.

5. Je to nefér v porovnání s těmi, kteří už školu zadarmo vystudovali, a nikdo po nich peníze zpětně chtít nebude.

Míša Raková

foto: 2x Michal Šebík

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější