7 deskových her, se kterými strávíte léto

7 deskových her, se kterými strávíte léto

Když se řekne desková hra, mnoho lidí si vybaví jen Člověče, nezlob se nebo třeba šachy. Deskovky jsou ale mnohem rozmanitější – můžete se stát stavitelem, rytířem nebo třeba hackerem. Zaručujeme, že vás zabaví, když vám na chatě začne zrovna pršet. Vybrali jsme sedm her, které nás baví nejvíc.

1.    7 divů světa

Budovatelská draftovací hra s mnoha rozšířeními pro 2 – 7 hráčů. Každý spravuje jedno z měst antického světa. Počet měst, ze kterého si hráči vybírají, závisí na tom, jestli a jaká rozšíření ke hře vlastní. Ve třech věcích (kolech hry) si hráči vybírají karty, které postupně vykládají. To stojí peníze, někdy také suroviny nebo vůbec nic. Každá karta reprezentuje rozvoj města a přidává hráči buď suroviny, ze kterých může čerpat při vykládání dalších karet, vítězné body, vojenství nebo další výhody. Po každém kole se vyhodnocuje boj. Sousední hráči porovnávají svou zbroj a ten ozbrojenější dostane vítězné body, druhý pak mínusový bod. Kdykoliv v průběhu hry může hráč stavět divy, které mu přinášejí další výhody specifické pro jeho město. Na konci hry se sčítají vítězné body ze všech karet, které hráč v průběhu hry vyložil.

2.    Milostný dopis

Karetní hra pro 2 – 4 hráče, která se vejde do kapsy. Milostný dopis s sebou můžete vzít opravdu kamkoliv a zahrát si ho třeba při čekání na autobus, hru totiž tvoří pouhých 16 karet.  Princip je jednoduchý. V balíčku najdete osm typů karet. Nejvyšší hodnotu má princezna, o kterou se hráči jako nápadníci uchází. Ta se ale zamkla v paláci a hráči se tak musí spolehnout na to, že princezně její nejbližší předají právě jejich milostný dopis. Hodnoty na ostatních kartách reprezentují, jak blízko se postavy k princezně dostanou. Každý hráč má v ruce jednu kartu, kdo je právě na řadě si lízne další z dobíracího balíčku. Jednu z karet, které má v ruce, pak musí použít. Každý z osmi typů karet disponuje specifickou schopností. Může tak třeba vyřadit některého hráče z právě hraného kola. Ve chvíli, kdy v dobíracím balíčku už nezbývá žádná karta, si hráči porovnávají ty, které jim zůstaly v ruce. Hráč, který má kartu s nejvyšší hodnotou, vyhrává kolo. Celou hru vyhrává ten, kdo zvítězí v určitém počtu kol – ten se liší v závislosti na počtu hráčů.

3.    Údolí králů

Budovatelská strategie typu worker placement pro 2 – 4 hráče. Hra má pět kol, v jejichž průběhu si hráči najímají a vylepšují pracovní čety, které za ně staví proslulé monumenty starověkého Egypta. V každém kole hráči posílají své lodě po Nilu a vybírají si, jestli vylepší praovní četu, pošlou čety stavět nebo si vyberou některou z výhod do další hry. Četám se musí také zajistit dostatek jídla, jinak na hráče čekají mínusové body. Aby bylo možné stavět, je třeba mít dostatek stavebního materiálu. Body se vyhodnocují průběžně, ale na konci hry se vše může ještě zvrátit. Na začátku hry a volitelně i v jejím průběhu si hráči vybrali kartu sfingy, na konci pak všechny tyto karty odhalí. Pokud splnili tajný úkol který každá karta popisuje, získávají navíc příslušný počet bodů.

4.    Dobyvatelé vesmíru

Strategická karetní hra pro 2 – 4 hráče. Každý hráč se stane budovatelem galaktikého impéria. Každé kolo vybere jednu ze sedmi možných akcí jako je například průzkum, obchod nebo osídlování. V tomto kole pak proběhnou všechny akce, které vybral aspoň jeden hráč. Dle zvolené akce mohou hráči vyložit kartu, spotřebovat zboží na body, vyprodukovat nové zboží nebo si dolíznout další karty do ruky. Hra končí po kole, ve kterém jeden z hráčů vyložil dvanáctou kartu nebo došly vítězné body. Vyhrává ten, kdo má nejvíce bodů celkem z osídlených planet, vyložených technologií a bodů získaných v průběhu hry.

5.    Android: Netrunner

Asymetrická hra pro dva hráče. Hra se odehrává v kyberpunkové budoucnosti, kde jeden z hráčů reprezentuje korporaci, druhý hackera. Korporace se snaží získat body tím, že na své servery umisťuje agendy, které chrání programy dle svého výběru. Získat z agendy body stojí peníze a čerpání akcí, které má korporace ve svém tahu tři. Korporace si na začátku každého svého tahu bere jednu kartu z dobíracího balíčku. Pokud je její dobírací balíček prázdý, prohrává. Runner se snaží agendy ukrást tak, že útočí na servery korporace. K tomu si instaluje hardare, programy a používá další pomocné akce. Pokud agendu ukradne, získává z ní vítězné body. Runner automaticky prohraje, pokud ho korporace donutí odhodit všehny karty, co má v ruce. Ve chvíli, kdy některý z hráčů získá sedm bodů, vyhrává.

6.    Thunderstone

Hra pro 1 – 5 hráčů. V jejím průběhu si hráči o svého základního balíčku přidávají další nakoupené hrdiny a jiné postavy, předměty, zbraně a kouzla dle svého výběru a poražená monstra. Každý hráč si ze svého dobíracího balíčku vezme před začátkem svého tahu 6 karet. Podle toho, co má v ruce se může rozhodnout pro jednu ze čtyř možných akcí. Může jít do vsi nakoupit si další kartu nebo vylepšit hrdinu, bojovat s monstrem v dungeonu, zničit jdnu z karet, kterou má v ruce, nebo udělat přípravu na další kolo – ponechat si některé z karet a dolíznout si zbytek z vrchu dobíracího balíčku. Kromě posledního případu putují všechny karty z ruky hráče po jeho tahu na odkládací balíček. Hráči se v tazích střídají. Hra končí poražením bosse – nejvyššího monstra. Vyhrává ten, kdo má nejvíce vítězných bodů z monster, která v průběhu hry porazil a dalších karet, které dávají vítězné body.

7.    Mage Knight

Fantasy hra českého designera Vlaadi Chvátila pro 1 – 4 hráče. Každý si vybírá jednoho hrdinu, který se pohybuje po mapě, odkrývá její další části, bojuje s nepřáteli, nakupuje kouzla a jednotky a dobývá města. Hráči mohou hrát proti sobě nebo si vybrat některý z kooperativních scénářů a snažit se například společnými silami dobýt určená města v omezeném čase. Pravidla jsou komplexnější než u ostatních her v tomto článku a naučit se je zabere nějakou dobu, ale určitě pak nebudete litovat. Mage Knight některými mechanismy připomíná oblíbenou počítačovou hru Heroes of Might and Magic.

Text: Lola Kajtmanová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější