7 tipů, jak se stravovat za studentské ceny

7 tipů, jak se stravovat za studentské ceny

Jestli jste si až doteď mysleli, že kvůli omezenému rozpočtu musíte jíst blafy a na gurmánské zážitky si ještě pár let počkat, rádi vás vyvedeme z omylu. Stačí dodržovat několik pravidel, a i za pár peněz se můžete najíst jako králové. Naše zaručené rady se ale budou hodit i v případě, že do kapsy zase tak hluboko nemáte. 

1. Plánujte dopředu

Mít plán – to je základ i v případě stravování. Než se příště vydáte na velký nákup, zkuste si udělat seznam jídel, která si v průběhu týdne uvaříte. Mnohem lépe tak můžete zužitkovat všechny suroviny i svoji námahu.  Jestli si třeba k večeři dopřejete smažená kuřecí křidélka, hoďte zbytky z jejich porcování do hrnce s trochou zeleniny a další den máte k obědu lahodný vývar.  Nákupy si plánujte tak, abyste do obchodu nemuseli každý den – tak totiž vždy strčíte do košíku něco navíc a zbytečně tak utrácíte.

2. Evergreeny v lednici

Ať už jste příznivci masitých pokrmů nebo lehkých chuťovek, v každé „sféře“ pokrmů existuje několik potravin, které málo stojí, ale jsou chutné a mnohostranně použitelné. Třeba italskou polentu můžete využít jako přílohu nebo z ní udělat placičky, orientální bulgur se zase hodí do salátu i k teplým pokrmům. V zelenině vedou brambory a rajčata, v řeznictví pak sáhněte třeba po hovězí kližce nebo vepřovém bůčku.

3. Sváča do školy i do práce

Pro zdravé a levnější stravování není nic lepšího, než se zase vrátit do časů základky a pečlivě si připravovat svačinky. Na umaštěný chleba se salámem ale zapomeňte – zkuste radši kus kus se zeleninou, těstovinový salát nebo třeba sendvič s grilovaným kuřetem a plátky čerstvého rajčete. Kromě ušetřených peněz vás může hřát i jistota, že víte, co jíte – a že to vaše tělo potěší o dost víc než polotovary z jídelen. To samé platí i pro pití – colu nahraďte vlastní šťávou z citrónu a instantní čaj tím čerstvým z nasekaného zázvoru.

Foto: Studenta

4. Zkuste vegetariánské pokrmy

K vaření bez masa vás nemusí motivovat jen etické pohnutky – i vegetariánská jídla totiž můžou bodovat na plné čáře! Třeba balíček tofu přitom stojí o půlku míň než porce masa pro jednoho člověka. Z téhle suroviny doporučujeme zkusit třeba vegeburgery – dobře nachucené uzené kousky osmahnuté do křupava vás v housce určitě okouzlí stokrát víc než hambáč z Mekáče za stovku… Za zkoušku určitě stojí i česká specialita – bílkový Šmakoun, který skvěle chutná třeba s bramborovými nočky.

5. Neodmítejte jídlo od maminky

Nějaká ta krabička zabalená v neděli večer přijde v pondělí určitě k chuti. A pro naše maminky přeci není větší potěšení, než nám týden co týden trochu svého kuchařského umu přibalit! S otevřenou náručí ale od rodiny neberte jen hotovky – třeba taková domácí vajíčka nebo zelenina z babiččiny zahrádky  jsou prvotřídní BIO, za které na rozdíl od předražených prodejen nemusíte dát ani korunu!

Foto: Studenta

6. Slevy před zavíračkami

Kdo si počká, ten se dočká – v případě jídla to platí dvojnásob! Díky tzv. „happy hours“ můžete třeba hodinu před zavírací dobou sehnat levnější zboží nejen v zeleninových tržnicích, ale i v některých jídelnách nebo prodejnách delikates. Zlevněné dortíky ukořistíte třeba v cukrárnách Hájek-Boušková, na jídlo za pár korun zase můžete zajít do indické restaurace Beas Vegetarian Dhaba. Počíhat si před zavíračkou můžete i na zlevněné pečivo v luxusních potravinách Marks & Spencer!

7. Na závěr něco pro odvážné – freeganism

Freeganům o ušetřené peníze zas až tolik nejde. Tím, že berou a vaří jídlo z popelnic a kontejnerů u potravních řetězců chtějí spíš poukázat na tuny jídla, které se tady každý den zbytečně vyhazují. Tzv. „dumpster diving“ neboli „potápění se do popelnic“ můžou zkusit i ti kurážnější z vás. Výsledek stojí za to – nejčastěji ulovíte zcela poživatelné ovoce, zeleninu anebo pečivo. Pro inspiraci zkuste mrknout třeba na tuhle praktickou mapku:

https://maps.google.cz/maps/ms?msid=204371609106971808509.0004ad0c3b8a0ec3f78de&msa=0

Text: Mariana Kopecká

Foto: sxc.hu

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější