8 věcí, které byste v letadle dělat neměli

8 věcí, které byste v letadle dělat neměli

Existují věci, co by se na palubě letadla dělat neměli. Některé vám můžou způsobit nepříjemné zdravotní potíže, jiné zase povedou k tomu, že vás spolucestující nebudou mít moc rádi.

1) Spaní při vzletu a přistání

Když letadlo stoupá, nebo naopak klesá, mění se také tlak a vzduch kolem vás proudí rychleji, než uvnitř vašich uší. Většině lidí je to nepříjemné, a dokud se letadlo neustálí, mají tlak v uších. Dá se tomu snadno zabránit, stačí mít po ruce žvýkačku nebo bonbony a občas vyrovnávat tlak ucpáním nosu. Pokud usnete během změny tlaku, probudíte se s dosti nepříjemnou bolestí uší, potenciálně můžete mít závratě, poškozený ušní bubínek, nebo vám také může téct krev z nosu.

2) Sundávat si boty

Jistě je super cítit se jako doma, zvláště při dlouhých letech nebo pokud letíte přes noc. Má to ale háček, podlahy bývají často plné bakterii, krom toho je tu pořád riziko, že letadlo se dostane do nečekaných turbulencí a vaše boty vám odcestují neznámo kam pod sedačkami. Není asi třeba připomínat, že po hodinách čekaní vaše nohy zrovna krásně vonět taky nebudou.

3) Používání slov jako terorista, bomba a tak dále

Na každé palubě se najde nějaký paranoik, který už na letišti bude vyhlížet lidi arabského původu a v momentě kdy letadlo vzlítne, nemůže se dočkat, až bezpečně přistane. Pokud nějaký vtipálek na sedadle vedle bude vtipkovat o bombě v zavazadlovém prostoru, rozhodně jim to nijak nepomůže. V horším případě vyvolají paniku a nikam se nepoletí.

Foto: Studenta

4) Kouřit

Je to napsáno snad všude. Značku zákazu kouření snad nikdo ani nemůže přehlídnout. Krom toho na začátku letu, letušky ve většině případů upozorňují na to, že tento let je nekuřácký. Jestli vás ani tohle neodradí, tak kouření ve výšce nad 3000 metrů může dojít až ke ztrátě vědomí. Existují výjimky v podobě elektronických cigaret, ale ty také nejsou vždy povoleny.

5) Vyhýbat se pití

Pitný režim je důležitý a platí to i v letadle. Vzduch v prostorech letadla je suchý a vaše tělo s každým výdechem ztrácí vodu, o to více, pokud jste ve vysokých nadmořských výškách. Takže jestli letuška bude nabízet pití, neváhejte a něco si objednejte.

6) Držet to v sobě, dokud tam nebudeme

Ten pocit, kdy jdete směrem k toaletě, nebo od ní není zrovna příjemný, ale pořád je to lepší než infekce. Zadržování tekutin v močovém měchýři vám může způsobit infekci, která vám může znepříjemnit dovolenou. To už je lepší si na tu toaletu dojít, než pak na pláži trpět bolestní.

7) Vést hlasité rozhovory

V prostoru letadla sedí spousta lidí, v poměrně malém prostoru. Cestující od sebe nedělí téměř nic, pokud nepočítáme sedačky, tudíž jde slyšet všechno. Vést hlasité rozhovory, například o něčem intimním, nebo nedej bože spustit hysterickou hádku se svým partnerem je neslušné vůči ostatním. Navíc se vyhnete nepříjemným pohledům a ukazování vašich spolucestujících při výstupu z letadla.

Foto: Studenta

8) Obtěžovat letušky

Perfektně nalíčené, v sexy uniformě a vždy s úsměvem. Letušky umí pasažérům na palubě občas  pomotat hlavu, zvláště pánskému osazenstvu, ale začínat si s nimi není moc dobrý nápad. Nejen, že nemáte moc velkou šanci je okouzlit a ani nebude určitě první, kdo to zkoušel, ale pokud se vám to povede, budete mít doma ženskou, která vám bude akorát věčně někam lítat.

Text: Lukáš Lepič

Foto: pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější