9 zajímavých tipů pro prváky na VŠ

9 zajímavých tipů pro prváky na VŠ

Je to tady. Školy opět otevírají svá masivní vrata, staří mazáci se vrací z jistě příjemně strávených prázdnin, některá "studentská" města zase začnou bublat čilým ruchem a provozovatelé kolejních hospůdek si brousí zuby. A zároveň přichází na vysoké školy spousta prváků, kteří už mají zápis většinou za sebou, sehnali si nějaké to bydlení (ať už na koleji, na privátě, nebo někde jinde) a teď se budou tak trochu zděšení pohybovat po školních kampusech a přicházet na chuť novému prostředí. A právě pro tyto nebohé studentíky máme pár tipů, jak si začátek roku systematizovat.

Nečekejte žádnou psychologickou "cestu do hlubin prvákovy duše", ale pár rad od těch, kteří na tom byli kdysi úplně stejně a chytali se každé rozumné informace.

1. Choďte na všechno

Nemyslíme teď úplně všechny přednášky, i když na ty ze začátku semestru choďte taky - dozvíte se tam spoustu informací o organizaci výuky předmětu. Ale pokud vaše škola, spolužáci, nebo kdokoli v okolí pořádá nějakou akci, běžte tam. Minimálně potkáte spoustu nových lidí.

2. Nepřerušujte kontakty s lidmi, které znáte z domova

Minimálně ne očividně. Známý obličej v záplavě cizích je vždycky příjemné vidět a kontakty se vždycky hodí. Navíc nebudete vypadat nafoukaně.

3. Neházejte všechna svoje "sociální vajíčka" do jednoho koše

Dejte si pozor, abyste se hned na začátku příliš nevázali na jednu skupinu. Může se stát cokoli - přestanou vás bavit, nebo vy přestanete bavit je a jste zase na začátku. A pokud se něco pokazí ve vztazích jen v jedné sociální skupině, nebudete to mít s kým rozebrat.

4. Pořiďte si diář

A všechno si pište a vymýšlejte termíny a pokoušejte se je v rámci možností dodržovat. Ušetříte si tím standardní nestíhačku na konci semestru. Nedopusťte, aby byl váš týden "rozplizlý". Jistá pravidelnost (alespoň nějaká) zvyšuje vaši jistotu a dává vám pevný bod. Třeba každé pondělí můžete s kamarády na ping-pong. Už to je pevný bod.

5. Zůstaňte v reálném životě

Choďte i na nestudentské akce a bavte se s lidmi, kteří mají "normální" práci. Udržíte si tak kontakt s reálným světem. (U studentů přírodovědných a technických oborů je to zvlášť důležité.)

6. Nejezděte domů každý víkend

Může to vypadat jako útěk a vaše rodiče to může trošku znervóznit.

7. Neopíjejte se více než jedenkrát (nebo dvakrát ;-) týdně

Pokud budete naplech každý den, tak kromě fatálních dopadů na studijní výsledky budete za zoufalce.

8. Perte

Spousta studentů si oblečení pere pravidelně. Pokud to dělat nebudete, oni to ucítí.

9. Nechte si "Průvodce prváka"

Pokud jste při zápise dostali něco jako Průvodce prváka, nechte si jej. Bývá v něm spousta užitečných informací, které se vám mohou hodit v průběhu celého studia. Ve skříni zas tolik místa nezabere.

Přejeme hodně štěstí do studentského života :)!

Foto: http://www.freedigitalphotos.net/

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější