A co nás čeká, Mileniáni? Aneb 5 věcí, které jsou mezi námi, nebo zcela jistě budou

A co nás čeká, Mileniáni? Aneb 5 věcí, které jsou mezi námi, nebo zcela jistě budou

Žijeme v době, kdy lze změnu považovat za každodenní chléb. Zatímco včera se lovili Pokémoni, dneska se spekuluje nad krásou gifů s Donaldem Trumpem. Konzumní život ve spolupráci s virtuálním prostorem způsobuje u generace Mileniánů neschopnost zastavit se. Přesněji řečeno způsobuje závislost na bytí online a tím neustále nasávat nový obsah internetu. 

Mileniáni jsou tak jednoduše odsouzeni k nonstop životu na síti. A zatímco před očima zírajícími na monitor počítače létají písmena, statusy, tweety a přinášejí nově vygenerovaný obsah, tam venku, mimo chytrá zařízení, se pomalu odehrávají procesy měnící budoucnost rychlostí 100 000 lajků za minutu. Jaké věci budoucí dostávají lajky? Na co bychom se měli připravit? A budeme vůbec pracovat?

1. Připravte se na bezpečnost!

Zřejmě není tajemstvím, že býti online, znamená býti potenciálně sledován. Kýmkoliv, kdekoliv, jakkoliv. Co se offline života týče, je to se sledováním individua poněkud složitější. Pokud však vezmeme v potaz rostoucí zájem vlád i politiků o voličské hlasy získávané skrze slib prevence před teroristickými útoky a snahu o větší bezpečnost obyvatelstva, zcela jistě můžeme počítat s nárůstem počtu bezpečnostních kamer a zdokonalení vývoje programů na

rozpoznávání obličeje. Případně budeme vybaveni čipy a implantáty, skrze které sice budeme sledováni, nicméně na druhou stranu poslouží k záruce naši bezpečnosti. Vyvstane a vyvstává tak otázka, zda je důležitější bezpečnost společnosti, nebo svoboda jednotlivce.

A jsme na to vůbec připraveni?

2. Multirodičovství?!

Pokud jste čirou náhodou nebyli připraveni na nonstop nahrávání a sledování vašeho života, tedy pokud nejste Youtuber, zcela jistě Vás zaskočí i současné poznatky lékařské vědy z oblasti plození dětí. V dnešní době totiž hypoteticky existuje hned několik druhů vědeckých procesů, které namísto dobře známého plození dětí (šup sem, šup tam), umožňují děti designovat.

Nemůžeme si sice ještě v současné době dopřát výběr barvy očí, typu vlasů, či míru intelektu a talentu dítěte, nicméně umíme za pomoci páru zkumavek a třech rodičů nadesignovat dítě tak, abychom omezili vznik nemocí založených na proklaté dědičnosti a genetice. Jinými slovy už možná nebudeme potřebovat jen sperma a vajíčko, ale sperma, vajíčko a mitochondrie (tedy určité orgány buňek) dárkyně. To vše se prožene laboratoří skrze zkumavky a hurá na světě je odolnější jedinec.

Foto: Studenta

3. Průmysl 4.0 a digitální nezaměstnanost...

Lidstvo zažilo už pár průmyslových a výrobních revolucí. Vynálezy jako kolo, parní stroj, vodní pohon, elektřina, masová výroba, počítače a IT obecně, změnily způsob uvažování o práci člověka. Průmysl 4.0 přináší zcela nové pojetí náhledu na práci, když razí heslo, že vše, co mohou dělat stroje, by stroje dělat měly. Navždy by tak mohly zbavit lidstvo manuální práce.

A jakže by to mělo vypadat? Představte si továrnu, farmu, či staveniště, na kterém se všechny strojové pracovní jednotky dorozumívají skrze internet a jsou tak s to postupně sestavit auto, zorat pole, či postavit dům. Místo hromady lidí, pak k provozu potřebujete dva tři techniky, kteří továrnu, či farmu sledují na tabletu, nebo chytrém telefonu. Když nějaká pracovní jednotka zahlásí chybu, technici ji jednoduše opraví. Easy, ne?! Otázkou pak zůstává, co pak bude lidstvo vlastně dělat....

4. Rozšířená a virtuální realita

Za možnou odpověď na nudu vzniklou sestavením továren 4.0, můžeme považovat vyplňování času hraním her na různých chytrých zařízeních. Možnosti rozšířené reality jsme všichni zcela jistě zaznamenali s vydáním hry Pokemon GO. Proč bychom prostě nemohli vidět nereálné věci, sbírat je a pak o ně v rozšířené realitě bojovat? Jak se však ukazuje, rozšíření reality je pouze jeden krok vpřed k vyplnění nudy. Za krok druhý můžeme považovat fenomén reality virtuální. Umožňující opravdu vše. Od tohoto stát se superhrdinou až po účastnění se virtuálních orgií. Jak bude náš mozek a sociální vztahy reagovat na

možnost žít ve světě neomezeného apetitu a nekonečnosti fantazie, zůstává však záhadou.

Foto: Studenta

5. Vylepšování člověka

Od hraní v rozšířené a virtuální realitě by nám mohlo pomoci umělé vylepšování člověka. Na tento upgrade lidského těla se zcela jistě těší mnoho členů generace Mileniánů. Protézy, srdce vytištěné 3D tiskárnou, nezničitelná játra. Označení pro lidi vybavené takovýmto hardwarem již máme. Budeme jim říkat kyborgové. Generaci Mileniánů tak čeká celkem příjemný výhled na stárnutí, kdy za pomoci strojových doplňků napojených na lidské tělo, budeme moci i v 70 letech uběhnout maraton, v 80 neztratíme zrak a v 90 budeme s to unést tíhu několikrát větší než je naše hmotnost.

Zda tyto vymoženosti povedou ke konci lidstva, či jeho upgradu na vyšší verzi Homo Deus, momentálně nelze posoudit. Jedno je však jisté, zítřky nikdy nebyly tak utopisticky apokalyptické.

Text: Petr Ciesler

Foto: bigstockphoto.com, pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější