4 způsoby, jak zvýšit své sebevědomí a být úspěšný

4 způsoby, jak zvýšit své sebevědomí a být úspěšný

Vybudovat kariéru není nic lehkého. Hlavně když jste studenti nebo čerství absolventi a tak nějak nevíte, jak na to. Ale někde se začít musí, co naplat. Úspěšní lidé vám často budou vyprávět, kterak byly jejich kariérní začátky katastrofální, a vy jim nebudete věřit ani tečku za větou, ale pravda je taková, že úspěch nemá moc tendenci padat do klína. Začíná s vámi, stejně tak jako s vámi stojí a padá.

A jak že na něj? No v první řadě o něm budete muset začít přemýšlet. Úspěch… ti, co ho nemají, ho chtějí. A ti, co ho mají, ho tak nějak neřeší. Všimli jste si toho někdy? Mnoho současných nadnárodních gigantů začínalo na první pohled sociálně vyloučenými individui zalezlými v garáži (vezměte si Apple, Microsoft, Disney, HP). Neměli žádný kapitál, žádné velké zkušenosti, jen vizi a odhodlání. A zrovna tam můžete začít také. Není sice zaručeno, že budete mít za pár let miliardový byznys, ale určitě budete úspěšnější než ostatní. A co že to udělali jinak?

Foto: Studenta

Selhání? No a co?

V první řadě přestali vnímat svá selhání jako něco, z čeho je třeba se hroutit. Selhání je součástí každého dobrodružství, a když ho nerisknete, ničeho nedosáhnete. Zkoušet nové věci jde se selháním tak nějak ruku v ruce, tak si zkuste užívat cestu a ne cíl. Tím se cíli paradoxně přiblížíte daleko více.

Dělejte, co vám dělá radost

Všimli jste si, že v práci, která vás nebaví, neexcelujete? No a hádejte proč. Nemá cenu malovat si budoucí úspěch někde, kde vás nebaví ani to, co děláte teď. Jestli pracujete v kanceláři a nejradši byste celý den projezdili na kole, zkuste změnu profesní dráhy – garantuji, že budete úspěšnější (a šťastnější).

Těžte ze svých slabostí

Přestaňte vnímat své slabosti jako něco, za co byste se měli stydět. Nikdo není dokonalý. Slabosti jsou naopak příležitostmi k dalšímu růstu a k sebezdokona­lování. Anebo se naopak dají celkem dobře eliminovat – jste dyslektik? Najměte si při psaní výročních zpráv korektora. Nerozumíte financím? Nechte si doporučit poradce. Možností je neomezeně.

Foto: Studenta

Myslete pozitivně

Jakkoli klišoidně to zní, myslet pozitivně je obrovské plus. Nejen proto, že dobrá nálada dokáže spolehlivě naštvat všechny okolo a vy se v tom můžete škodolibě vyžívat, nýbrž také proto, že kdo vidí svět černě, všechno ho štve a všichni jsou k němu nefér, ten nikdy úspěšný nebude. A byl by zázrak, kdyby ho vůbec napadlo, že by kdy mohl.

Text: Markéta Paráčková

Foto: Unijobs.cz

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější