Seznamte se s nejúspěšnějšími stážisty roku

Seznamte se s nejúspěšnějšími stážisty roku

Na začátku bylo 228 životopisů a pouze šest prestižních míst. Z mnoha kol pohovorů a tvrdého assessment centra vzešla šestice úspěšných mladých lidí, kteří se stali stážisty UNI CHANCE 2014. To jsou oni.

Jakub Čechura

Věk: 23

Studium: VŠE, Bankovnictví a pojišťovnictví

Vysněné povolání: pravděpodobně oblast financí, korporátní bankovnictví

Koníčky: fotbal, tenis, golf, cestování, filmy

Foto: Studenta

Přišlo ti výběrové řízení v UNI CHANCE náročné? Jak ses na něj připravoval?

Náročné bylo především uspět v obrovské konkurenci ostatních studentů. Z tohoto pohledu pak bylo zřejmě nejtěžší závěrečné AC. Na výběrové řízení jsem se nijak zvlášť nepřipravoval, snažil jsem se být pouze sám sebou.

Na jaké jsi nyní pozici a jaká bude tvoje náplň práce?

Momentálně jsem v oddělení PPC (People, Performance & Culture) v KPMG Česká republika a práce je zde velmi rozmanitá, každý den dělám něco úplně jiného.

Setkal ses s něčím, na co tě škola nepřipravila?

Prozatím jsem v oddělení, které je mimo obor mého studia. Celkově je ale náhled do praxe fungování společnosti určitě trochu o něčem jiném než to, co se učí ve škole.

Jaký byl tvůj zatím nejtěžší pracovní úkol a jak jsi ho zvládl?

Sestavování nového stánku KPMG na veletrhu Šance, aniž bych ho předtím viděl složený. Myslím, že jsme to s kolegy zvládli dobře. :-)

Matěj Ostárek

Věk: 21 let

Studium: VŠE, Podniková ekonomika a management

Vysněné povolání: ředitel zeměkoule

Koníčky: hra na bicí, běh, florbal, pivo, hudba, organizování eventů

Foto: Studenta

Přišlo ti výběrové řízení v UNI CHANCE náročné, co bylo nejtěžší? Jak ses na něj připravoval?

Výběrové řízení mi přišlo adekvátní poměru počtu uchazečů a stážistů, nebyla to procházka růžovým sadem, ale když člověk chce, zvládnout se to dá. Snažil jsem se vše dělat na maximum a vyplatilo se. Pravda je, že jsem si asi 10x upravoval motivační dopis. :)

Na jaké jsi nyní pozici a jaká bude tvoje náplň práce?

Nyní jsem v KPMG Business Institute, což je vzdělávací centrum pro externí klienty, a vzhledem k tomu, že patří k menším oddělením ve firmě, tak se dostanu skoro ke všemu. Hlavně připravuji podklady na školení, aktualizuji webové stránky a mnoho dalšího.

Jak reagovalo tvoje okolí (rodina, spolužáci, profesoři) na tvůj úspěch v UNI CHANCE? Dostal jsi nějaké rady?

Moje okolí reagovalo spíše pozitivně, na některých bylo vidět, že závidí. Ti, kteří se mnou prožívali celé výběrové řízení, sdíleli mou radost nejvíce a hodně mě podpořili. Nejlepší reakce byla však ze strany mojí sestry: „Tak z tebe asi vážně něco bude!“

Co tě zatím na stáži nejvíc překvapilo?

Bezpečnost – člověk si musí „pípnout“ kartou u každých dveří. Na druhé straně velice přátelská atmosféra, což je pro mne, jakožto korporátního nováčka, veliké plus.

Ondřej Tyleček

Věk: 24

Studium: VŠB-TUO, Marketing a obchod

Vysněné povolání: kreativní, v dobrém kolektivu, s možností cestovat, dobře placené

Koníčky: cestování, běh, četba, angličtina, posezení s přáteli, marketing

Foto: Studenta

Přišlo ti výběrové řízení v UNI CHANCE náročné, co bylo nejtěžší? Jak ses na něj připravoval?

Čeká mě psaní diplomové práce a státnice, takže jsem měl obavy, jestli to vše zvládnu. Nakonec jsem přihlášku podal a jsem za to rád. Přečetl jsem si také rozhovory s účastníky minulého ročníku, abych měl lepší představu, co mě čeká.

Na jaké jsi nyní pozici a jaká bude tvoje náplň práce?

Nyní pracuji v České spořitelně v odboru vzdělávání pobočkové sítě. Vedu rozhovory s manažery poboček a s bankovními poradci o jejich potřebách dalšího vzdělávání. Dále se budu podílet na projektu implementace nové multichannel strategie.

Jak reagovalo tvoje okolí na úspěch v UNI CHANCE? Dostala jsi nějaké rady?

Rodiče měli strach, abych vše zvládl se školou. Prarodiče abych nakonec nezůstal v té veliké Praze :) a spolužáci byli překvapeni, že jezdím na neplacenou stáž přes celou republiku. Všichni mě ale podporují a pokaždé, když se z Prahy vrátím, jsou zvědaví, jak se mi na stáži daří.

Setkal ses s něčím, na co tě škola nepřipravila?

V práci se vyžaduje mnohem větší samostatnost a naprostá zodpovědnost za odvedenou práci. Takže je to rozdíl v přístupu, který ale podle mě žádná škola nedokáže úplně odstranit.

Jaký byl tvůj zatím nejtěžší pracovní úkol?

Zahodit trému a postavit se z pozice stážisty do role tazatele manažerů jednotlivých poboček a přesvědčit je, že čas strávený se mnou jim může pomoci. Což se mi, doufejme, zatím daří. :)

Pavel Bláha

Věk: 20

Studium: VŠE, Národní hospodářství

Vysněné povolání: ředitel zoo

Koníčky: vaření, basketbal

Přišlo ti výběrové řízení v UNI CHANCE náročné, co bylo nejtěžší?

Asi bych neřekl, že výběrové řízení bylo náročné. Konkurence sice byla opravdu velká a některé úkoly těžké, ale vše probíhalo v příjemném a přátelském prostředí, což pomohlo odbourat stres.

Jak reagovalo tvoje okolí (rodina, spolužáci, profesoři) na tvůj úspěch v UNI CHANCE? Dostal jsi nějaké rady?

Většinou gratulacemi. Ale velká část mého okolí UNI CHANCE nezná, protože jde o mladý projekt.

Setkal ses s něčím, na co tě škola nepřipravila?

Ze školy si člověk neodnese zdravý rozum ani schopnost komunikovat s lidmi, přitom ale právě to je potřeba při řešení většiny pracovních úkolů.

Jaký byl tvůj zatím nejtěžší pracovní úkol a jak jsi ho zvládl?

Poprat se s informačním systémem nebylo jednoduché, nakonec se ukázalo, že je chyba v serveru, a problém vyřešil až IT tým.

Eva Smotlachová

Věk: 23

Studium: IES FSV UK, Finance, finanční trhy a bankovnictví

Vysněné povolání: flexibilní pracovní doba, pestrost a dobrý kolektiv

Koníčky: sport (lyžování, tenis), četba, kino, divadlo

Foto: Studenta

Na jaké jsi nyní pozici a jaká bude tvoje náplň práce?

Nyní jsem v oddělení „Procurement“ v Pentě. Mám za úkol zpracovat data výdajů na právnické služby a nalézt možná řešení úspor. Můj příští nadřízený bude nejspíše Kuba Coufal z Controllingu, který v Pentě nastoupil minulý rok jako jeden ze stážistů UNI CHANCE.

Jak reagovalo tvoje okolí (rodina, spolužáci, profesoři) na tvůj úspěch v UNI CHANCE? Dostala jsi nějaké rady?

Rodiče měli radost a velmi mě podporovali. Spolužáci a kamarádi mi většinou říkali, že jsem blázen, když chci pracovat 9 měsíců zadarmo, ale já si myslím, že je to zkrátka investice, a doufám, že se mi v budoucnu zhodnotí.

Co tě zatím na stáži nejvíc překvapilo?

Velmi mile mě překvapil kolektiv v Pentě. Je to úžasná skupina lidí, která spolu pracuje v takové symbióze (možná k tomu nahrává open space, kdy prakticky neexistují nějaké „bariéry“ mezi jednotlivými pracovníky), což člověka motivuje k lepšímu pracovnímu nasazení.

Jaký byl tvůj zatím nejtěžší pracovní úkol a jak jsi ho zvládla?

Dostala jsem zatím jeden dlouhodobější úkol, takže o zvládnutí ještě mluvit nemůžu, ale myslím, že to jde dobře.

Jan Borýsek

Věk: 22

Studium: VŠE, Podniková ekonomika a management

Vysněné povolání: Management consulting / M&A

Koníčky: cestování (zejména Asie), hudba, letní a zimní sporty, IT a nové technologie

Foto: Studenta

Přišlo ti výběrové řízení v UNI CHANCE náročné, co bylo nejtěžší?

Nejtěžší bylo asi třetí kolo – assessment centrum, kam se po přísné selekci dostalo 20 studentů na opravdu vysoké úrovni. Připravovat se jde pouze psychicky (smích).

Na jaké jsi nyní pozici a jaká bude tvoje náplň práce?

V Pentě jsem v oddělení Sales & Leasing. Znamená to tedy veškeré obchodní aktivity spojené s prodejem a nájmem prostorů v současných developerských projektech Penty – Aviatica na Waltrovce a Florentinum.

Co tě zatím na stáži nejvíc překvapilo?

Jakou dynamikou se projekty řeší. Jednání jsou velmi asertivní a s jasným výsledkem. To je asi to hlavní, co Pentu odděluje od její konkurence – síla kolektivu, která jde společně dopředu. Je skvělé být toho součástí a mít možnost učit se od profesionálů.

Jaký byl tvůj zatím nejtěžší pracovní úkol a jak jsi ho zvládl?

Hned jako první projekt bylo štěpení společnosti. Ve škole jsme na něj sice teoreticky narazili, nicméně praxe byla mnohem obsáhlejší. Nakonec jsem ale s pomocí kolegů svoji část bez problémů zvládl a vše se stihlo v termínu.

Co je UNI CHANCE

Unikátní 9měsíční program stáží vstoupil do druhého ročníku. Tři dvojice stážistů si postupně zkusí práci ve třech prestižních společnostech. Účastníci získají cenný zápis do CV a mnoho nových zkušeností. Více na www.unichance.cz.

Tohle si pro naše TOP stážisty připravily firmy

Česká spořitelna

Co očekáváte od své premiéry v UNI CHANCE?

Chceme studentům ukázat, jak probíhají stáže v České spořitelně a jaké další možnosti díky nim mohou získat. Velmi důležitý je také přístup k talentovaným studentům, kterým názorně ukazujeme moderní a inovativní přístup České spořitelny.

Čím vás stážisti zaujali, co bylo tím hlavním kritériem, že jste si je vybrali?

Zejména na základě řady zajímavých schopností a dovedností, které získali všichni vybraní i díky jejich mimoškolním aktivitám. Velmi oceňujeme hlavně jejich přehled, schopnost prezentace a komplexní myšlení.

Co byste poradili budoucím žadatelům o UNI CHANCE, na co se mají soustředit?

Sbírejte co nejvíce zkušeností již během studia, ať již formou členství ve studentských organizacích, dobrovolnictví, stážemi, nebo pracovními pozicemi. Mnohonásobně se vám tento investovaný čas vrátí nejen v rámci UNI CHANCE.

Tomáš Dušenka

Recruiter, Česká spořitelna

Studium: VŠE, Fakulta mezinárodních vztahů (FMV)

Koníčky: Posezení s přáteli, vzdělávací akce a cestování zejména za teplem

KPMG Česká republika

Letos jste se zapojili do UNI CHANCE už podruhé. Jaký pro vás měl minulý ročník přínos?

V loňském roce jsme díky projektu UNI CHANCE nabídli stáž v naší společnosti několika nadaným studentům. Velmi jsme ocenili, že ke svěřeným úkolům přistupovali zodpovědně a současně aktivně přispívali svými nápady. V průběhu stáže si studenti vyzkoušeli spolupráci na různých projektech například z oblasti marketingu, knowledge managementu, personalistiky i společenské odpovědnosti. S projektem i výstupy studentů jsme byli natolik spokojeni, že jsme se rozhodli jít do tohoto projektu opětovně.

Čím vás stážisti zaujali, co bylo tím hlavním kritériem, že jste si je vybrali?

Byli jsme mile potěšeni kvalitou studentů během assessment centra a jejich motivací a nasazením při práci na jednotlivých úkolech. Vybírali jsme studenty, kteří byli aktivní při skupinových úlohách, dokázali přednést a obhájit své nápady i reagovat na názory ostatních ve skupině. Zaměřili jsme se také na jejich prezentační dovednosti, schopnost argumentace a motivaci.

Co byste poradili budoucím žadatelům o UNI CHANCE, na co se mají soustředit?

Studentům bychom doporučili, aby se aktivně zajímali o dění kolem nich, využívali svůj čas studia na maximum a mapovali si předem možnosti svého uplatnění. Univerzity a společnosti připravují pro studenty řadu zajímavých přednášek, workshopů i soutěží. , kterých se mohou zúčastnit a ověřit si své znalosti v praxi. Dnešní moderní Technologie urychlují přístup k informacím a komunikaci napříč světem. Je tedy jen na studentech, jak příležitosti využijí.

Marie Křivánková

Supervisor v oddělení Human Resources, KPMG Česká republika

Studium: Vysoká škola ekonomická v Praze a Université Jean Moulin Lyon III

Penta

Letos jste se zapojili do UNI CHANCE už podruhé. Jaký pro vás měl minulý ročník přínos?

Do UNI CHANCE se hlásí mnoho šikovných, pro nás zajímavých studentů, kteří na sobě pracují a snaží se už při studiu také formou stáží získat relevantní zkušenosti do budoucna. To byl jeden z důvodů, který nás motivoval, abychom se zapojili. Kromě toho nás také mile překvapila úroveň znalostí studentů. Příkladem toho je Jakub Coufal, který k nám nastoupil v rámci programu UNI CHANCE a nakonec svou stáž nedokončil v dalších společnostech, protože k nám nastoupil na fulltime pozici Controllera pro Real Estate, kde je odezva na jeho práci velmi dobrá.

Čím vás stážisti zaujali, co bylo tím hlavním kritériem, že jste si je vybrali?

Zaujali nás kombinací svých znalostí, sebeprezentací, touhou prosadit se v rámci týmu a schopností přicházet s návrhy řešení daného zadání.

Co byste poradili budoucím žadatelům o UNI CHANCE, na co se mají soustředit?

Je velmi důležité soustředit se na kvalitu výstupu, a to jak životopisu v úvodní fázi, tak i při absolvování testů a v neposlední řadě při zpracovávání týmového úkolu v posledním kole. Kombinace toho všeho je vítězná! :)

Dominika Hricišáková

HR Specialist (zodpovědná za SK, CZ, PL)

Studium: Vysoka škola ekonomie a managementu

Koníčky: tanec, sport – squash, divadlo

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější