Prodloužení studia - co z toho plyne?

Prodloužení studia - co z toho plyne?

Prodloužení studia je ošemetná věc, která někdy může vést k problémům, kterým jste se původně chtěli vyhnout. Ať už si prodlužujete studium ze zdravotních nebo osobních důvodů, měli byste mít oči otevřené a snažit se vstřebat všechny informace a doporučení, která si přečtete. Pokud nejste studentem školy, která se o své studenty nadmíru stará, budete si vše podstatné muset zjišťovat sami. 

Na prodloužení studia má však nárok každý. Ne vždy se dá v životě všechno ovlivnit a naplánovat, a ne vždy jsou okolnosti příznivé. Někdy musíme kvůli finančí tísni nastoupit do zaměstnání, jindy nás postihne choroba, ale i v závislosti na politice školy, do které chodíte, vás čeká dost nepříjemností, které budete muset zvládnout. Přinášíme vám několik typů, díky kterým se na prodloužení studia připravíte.

Placení

Na prodloužení studia si připravte poměrně velkou částku. Jedná se přbližně o 15 000 korun za semestr, které budete platit škole, přičemž poplatek se bude zvyšovat. Pokud však prodlužujete studium kvůli zdravotním důvoům, sežeňte si potřebnou dokumentaci a vyplňte žádost o odpuštění platby. V některých případech škola vyjde studentovi vstříc, a on tak nemusí nic platit. Důležité ovšem je na to myslet, protože ve chvíli, kdy vám přiijde dopis ze školy, máte třicetidenní lhůtu, během které můžete podat odvolání. Po uplynutí této doby musíte platit celou částku.

Informace

Pokud jste v posledním ročníku a vaši spolužáci a věrní soukmenovci již mají státnice za sebou, bude pro vás zjišťování informací poměrně složité. Informace o konání státní závěrečné zkoušky, datum odevzdávání diplomové práce či nahlášení volitelného předmětu na sekretaritátu příslušné katedry – tyhle všechny data si musíte pohlídat. Pokud tyto informace nevisí na nástěnce nebo je nedohledáte na internetu, budete se o ně muset zajímat a dopídit se k nim sami,a to buď prostřednictvím studijního oddělení nebo učitelů.

Foto: Studenta

Věk

Pokud si prodlužujete studium, a víte, že během tohoto období oslavíte magické 26. narozeniny, přichází další problémy plynoucí z vašeho věku. Ačkoliv jste stále studentem prezenčního studia, jste jím jen a pouze pro školu, které však beztak platíte. Pro zdravotní pojišťovny již nejste nadále studentem, ale osobou bez zdanitelných příjmů, pokud tedy nepracujete na plný úvazek. Od této chvíle si musíte platit sociální a zdravotní pojištění sami.

Na to, že byste se zapsali na Úřad práce, můžete rovnou zapomenout. Bohužel jste stále evidováni jako student prezenčního studia, tudíž na to nemáte nárok. Jste studentem beze všech studentských výhod.

Zase ty kredity

Tady opět záleží na škole a na systému, který má pro studenty prodlužující si studium připravený. Často bývá problém s počtem kreditů. Například budete muset mít v každém ročníku určitý předem specifikovaný počet kreditů, abyste vůbec prošli do dalšího semestru. Pokud máte většinu zkoušek již splněných, budete si muset zapsat předměty navíc, čímž jste si opět nepomohli, jelikož budete muset ve škole trávit času více než dost.

Jak vidíte s prodloužením studia jdou ruku v ruce nepříjemné detaily,, kterých je třeba si všímat. Prodloužení studia není vždy tím správným řešením, ačkoliv se to tak může zprvu jevit. Je třeba pečlivě zvážit situaci a správně se rozhodnout. Přeci jen jsou tu i jiné alternativy, které můžete využít. Někdy je lepší volbou studium přerušit, než si  ho prodlužovat.

Text: Oliver Sálus

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější