Olomouc ovládnou studenti s oslavami Majálesu. A slibují nadupaný program!

Olomouc ovládnou studenti s oslavami Majálesu. A slibují nadupaný program!

Sedmý ročník Olomouckého Majálesu Univerzity Palackého slibuje ve dvou dnech více než stovku programových bodů po celém městě. Koncerty, divadelní představení, workshopy, interaktivní prezentace více než padesáti neziskovek nebo bohatý sportovní program pro celou rodinu. To vše přinese letošní majáles s podtitulem Literatura kolem nás 2. a 3. května v Bezručových sadech, v areálu Zbrojnice, ale i na Konviktu, UPointu nebo v Jazz Tibet Clubu.

Dámská jízda s Dusilovou i Smetanou

Mezi více než dvěma desítkami interpretů z Česka a Slovenska najdeme Lenku Dusilovou s Baromantikou, slovenskou Katarziu, moderátorku a zpěvačku Emmu Smetanu či na letošní ceny Anděl nominované Thoma Artwaye, Davida Stypku a skupinu Jananas. „Dramaturgicky jsme letos obsáhli folk, pop rock, elektroniku, rock´n´roll, komorní sbor i muzikál,“ uvádí koordinátor akce Ondřej Martínek a odkazuje na to, že se v programu objeví i univerzitní sbor Ateneo či muzikál Kéž by tisíc klarinetů. „Snažíme se tak program ještě více přiblížit nejen studentům, ale i starším posluchačům nebo dětem,“ doplňuje Martínek. Novinkou je podle něj také dvoudenní hudební program v Jazz Tibet Clubu nebo nová stage Divadla Tramtarie v parku.

Foto: Studenta

S Kantůrkovou o Palachovi, s Hejlíkem o Stopařově průvodci

„Úplnou novinkou v programu univerzitního majálesu je série besed a čtení, ke kterým letošní literární téma akce přímo vybízí. Ty proběhnou v šapitó v Bezručových sadech, na Konviktu či v UPointu,“ představuje další programový blok Martínek. Návštěvníci majálesu se budou moci setkat se spisovatelkou, signatářkou Charty 77 a bývalou předsedkyní Obce spisovatelů Evou Kantůrkovou, spisovatelem Václavem Jamkem, který přijede představit svou mimořádnou knihu Na onom světě se tomu budeme smát nebo s Jaroslavem Irovským přezdívaným „olomoucký Bukowski“. „Mladší generaci pak zastoupí Jiří Charvát nominovaný na cenu Magnesia Litera nebo Michaela Hečková s knihou O městech a lidech, shodou okolností oba absolventi Univerzity Palackého,“ láká Martínek. Své fanoušky si jistě najde i projekt LiStOVáNí herce Lukáše Hejlíka, který netradiční formou představí bestseller Stopařův průvodce galaxií.

Bezručovy sady v zajetí divadla, neziskovek a sportu

Bohatý doprovodný program nabídnou po oba dva dny Bezručovy sady. V divadelním šapitó a na scéně Divadla Tramtarie vystoupí mistři improvizace O.LI.V.Y., pražští Just ! Impro se speciálním hostem v podobě děkana FF UP Jiřího Lacha, herci z Divadla Tramtarie, kouzelníci a žongléři nebo divadelní spolek Nabalkoně. „Na výpravu do neznámých krajů nás vezmou cestovatelé a blogeři Jiří Kalát s povídáním o Iránu, Michal Vičar s vyprávěním o cestě kolem světa v embéčku nebo lidé z projektu Low Cost Race, který se zaměřuje na nízkonákladové putování po světě,“ přibližuje doprovodný program Martínek.

Chybět nebude ani filmová projekce snímku Deadpool, Hospodský kvíz pod širým nebem nebo prezentace šedesáti studentských a neziskových organizací. Rodiny s dětmi si pak přijdou na své u vzdušné akrobacie, stavění věže z pivních beden, skupinového cvičení, lukostřelby nebo fotbalu a famfrpálu. „Mlsné jazyky zasytí lokální podniky a mezinárodní piknik za účasti zahraničních studentů, oko potěší výtvarné exhibice a dílny,“ shrnuje Ondřej Martínek.

Foto: Studenta

Korunovace na novém místě a k tomu benefice

Za sedmiletou historii pod hlavičkou Univerzity Palackého se z majálesu stala jedna z největších kulturních akcí a vůbec nejpestřejší přehlídka neziskových organizací v regionu. „Právě myšlenka podpory občanské společnosti a návrat k majálesové tradici jsou tím, čím olomoucký majáles zcela vybočuje z řady obdobných komerčních festivalů a čím je jedinečný. Především díky vedení univerzity a šikovnosti jejích studentů může být majáles stále bez vstupného,“ říká Martínek a dodává: „Jsem rád, že i letos projde městem alegorický průvod na téma Literární hrdinové, do nějž srdečně všechny zvu, a že opět korunujeme našeho krále.“

Korunovace přitom letos poprvé proběhne na jiném místě. Z důvodu rekonstrukce radnice se organizátoři rozhodli přesunout slavnostní akt na Dolní náměstí, čímž chtějí také podpořit iniciativu Dolní vám. Divadla na cucky, která si klade za cíl na menším olomouckém náměstí vytvořit nový kulturní prostor. Nedojde však jen na gesta. Veškerý výtěžek z dobrovolného vstupného a dalšího programu majálesu poputuje právě na podporu vzniku nového divadla a komunitního centra.

Olomoucký Majáles zkrátka přinese dlouhý program plný zajímavých akcí, setkání i osobností. A to si nesmíte nechat ujít!

Text: Ondřej Martínek

Foto: Lenka Dusilová, Majáles UP

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější