Geekovské léto aneb ty nej akce pro fanoušky sci-fi a fantasy

Geekovské léto aneb ty nej akce pro fanoušky sci-fi a fantasy

Zkouškové je v plném proudu a na ty šťastnější (čti připravenější) čekají zhruba tři měsíce volna. K letnímu programu většiny studentů patří různé hudební fesťáky a brigádničení. Nyní se ale podíváme na alternativní program - vhodný pro fanoušky science fiction a fantasy. Léto je u nás totiž i svátkem popkulturním. V červenci a srpnu se u odehrávají ty nejzásadnější larpy a cony. Larpy a cony? A o co vůbec jde?

Larp je akronymem anglického Live Action Role Playing. Většinou se tedy sejde parta lidí, která se snaží vžít do rolí a sehrává příběh dle více či méně předem daného scénáře. Larpů existuje celá řada. Od komorních akcí v knajpách, kde hraje jen pár jedinců až po obrovské řežby, kdy se sjede několik set dřevárníků v plné zbroji a se změkčenými zbraněmi. Následně se pak během dne řežou hlava nehlava a večer boje zapíjí medovinou.

Pro méně akční fandy popkultury tu jsou pak cony (z anglického convention), tedy jakési srazy fanoušků. Zde namísto bojů v lese dominují přednášky, cosplay souteže a pohodové hraní deskovek s náhodnými conaři.

Pokud jste již naladěni a v hlavě si přehráváte znělku z Pána prstenů, tak se začtěte do našeho výběru nejzajímavějších akcí pro geeky, které se v létě odehrají buď u nás, nebo v nejbližším okolí.

Festival Fantazie 29.6.-9.7.

Začíná to vždy ve velkém stylu. Festival Fantazie je již 22 let Mekkou všech fanoušků fantasy z české kotliny. Každoročně se v malebné Chotěboři sjede dva a půl tisíce nadšenců do knih, filmů a videoher, kteří doslova vypnou a 11 dní si užívají života v jiných galaxiích.

Krom klasických přednášek, cosplay soutěže, různých venkovních aktivit a turnajů ve hrách je program navíc doplněn i o autogramiády a křty knih jak tuzemských, tak zahraníčních hostů. Z českých jmen se na “eFFku” objeví například autor knih ze sektoru Hirano Jan Kotouč či klasik tuzemské fantastiky Jarda Mostecký. Ze zahraničí jsou potvrzeni herečka Teryl Rothery z Hvězdné brány a herec Dominic Carter ze Hry o trůny.

STALKER LARP 4.7.-8.7.

S Festivalem fantazie se již celou řadu let kříží kultovní S.T.A.L.K.E.R larp. “ Hra Stalker Larp vznikla na motivy knihy bratří Strugackých Piknik u cesty , knihou inspirované PC hry S.T.A.L.K.E.R. – Shadow of Chernobyl a vlastních nápadů. Odehrává se v alternativním světě ve velmi blízké budoucnosti, kde vznikl nečekanou explozí v blízkosti bývalé jaderné elektrárny Černobyl prostor nazývaný Zóna” lákají na larp organizátoři.

Na rozdíl od Festiavlu Fantazie, na který můžete pohodlně vyrazit jen s krosnou a špačákem, si na LARP musíte přivést i svůj kostým a vybavení, v tomto případě airsoftové pistole a ochranné pomůcky.

Pokud jste naprostými bažanty ve světě dřeváren, tak se nemusíte ničeho bát. “Pro úplné nováčky je zde také skupina zaměřená přímo na výcvik stalkerů. V této skupině vám názorně ukážeme, jaké herní situace mohou nastat a jak je řešit. Předvedeme v praxi pravidla boje, fungování detektoru radiace, sběr artefaktů a mnoho dalšího,” uklidňují na webovkách orgové.

Foto: Studenta

Advik 27.7.-30.7.

Konec července bude tradičně patřit Adviku, akci, kterou by měli navštívit všichni fandové japonské popkultury, kompetitivního hraní a cosplay. Jedná se již o sedmý ročník vcelku zaběhlé akce, kterou pro letošek poznamená změna ve vedení, takže se možná dočkáme i nových organizačních změn.

Jedno je ale jisté, program bude bohatý ( sekce anime, mangy, japonské kultury, cosplaye, počítačových her a technologických novinek). Z hostů jsou zatím potvrzeni kapela Gorin, Jakub Zeman a proběhne i výstava organizovaná japonskou ambasádou.

Con-ec 10.8.-13.8.

Letos nás čeká již pátý ročník dnes již kultovního brněnského Conce. Jedná se o velmi pohodovou akci, která staví spíše na kamarádské atmosféře a pohodovém popíjení, než na nabušeném programu plném zahraničních hvězd. Pokud si tedy chcete užít pár dní v Brně a pokecat nejen o seriálech a dalších geekovinách, neváhejte a dorazte na Conec.

Gamescom 22.8.-26.8.

Nejedná se sice o akci na našem území, ale i tak je třeba zmínit největší veletrh a výstavu videoher na světě - a to kolínský Gamescom. Každoročně se do Kolína nad Rýnem sjede na tři sta tisíc fanoušků počítačových a konzolových her, kteří se chtějí zúčastnit prezentací nejnovějších videoherních kousků či je přímo vyzkoušet na vlastní kůži.

Po květnové E3 se jedná o druhou nejvýznamnější akci svého druhu a i letos se dá očekávat, že nejznámější vydavatelé jako Activision, Bethesda, EA či Blizzard představí naprosté novinky nebo alespoň poodkryjí dodatečné informace o svých připravovaných hrách.

Bitva o středozem 1.-3.9.

Pomyslný konec léta uzavře tradiční český larp Bitva o Středozem, který se letos uskuteční netradičně až v září. Pokud neholdujete žánru postapo a máte raději elfy a skřety, tak právě tato klasická dřevárna je pro vás. Neztrácejte čas a začněte si připravovat vlastní prošívanou zbroj a shánějte karimatky a kobercovku na měkčené zbraně.

Marshall jednou v seriálu Jak jsem poznal vaši matku řekl: “Tede, jediní lidé, kteří neviděli Star Wars, jsou herci, kteří v nich hráli. Oni je totiž prožili.” Pokud tedy chcete zažít válečnou vřavu a spolu se stovkami lidí se utkat v epických bitvách, vyrazte do Jedovnic.

Doufáme, že jsme vás nalákali, a dejte nám do komentářů vědět, kam vyrazíte!

Text: Albert Hadáček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější