Studentky pracující doma na počítači

5 rad, jak získat stáž i bez předchozí praxe

Dokončit školu už dnes nestačí, většina firem vyžaduje praxi už při studiu. Jak ale jako nezkušený student začít? 

Najít si práci v České republice nebylo nikdy snazší. Alespoň tedy podle míry nezaměstnanosti. Faktem ale je, že při hledání práce po dokončení studia si bez předchozí praxe ani neškrtneme. Jak potvrzuje analytik společnosti LMC, 83 % firem nabírající absolventy upřednostňuje ty uchazeče, kteří již mají v oboru praktickou zkušenost. Pracovat při studiu se zkrátka vyplatí. Jak se ale přesunout od stánku s langoši na koupáku do týmu profesionálů v našem budoucím oboru? Máme pro vás několik tipů, které mohou při honbě za vysněnou prací pomoci.

  • Nebát se.V momentě, kdy sedíte na assessment centru s dalšími šesti uchazeči, kteří očividně podobnou práci dělali v minulosti a vypadají o sto procent nabušenější než vy, se vám tato rada může zdát jako nesmysl. Pravdou ale je, že firmy většinou u uchazečů o stáž nehledají deset let zkušeností, ale někoho, kdo má potenciál. Nikdy se proto nenechte odradit konkurencí a věřte sami v sebe.

2) Umět prodat to, co mám. Myslete na to, že jakákoliv zkušenost se dá ve vašem životopise prezentovat. Ať už je to projekt, na kterém jste pracovali v rámci některého předmětu ve škole, anebo třeba dobrovolnictví či letní brigáda. Stačí jen přidat pár dobře znějících slovíček, jako třeba "komunikace se zákazníkem" nebo "koordinace či účast na projektu", i když komunikace spočívala v prodeji langošů a projekt znamenal vedení oddílu na dětském táboře. Každá zkušenost se dá použít!

Foto: Studenta

3) Být o krok napřed. I přestože jste v oboru nikdy nepracovali a třeba ho ani nestudujete, nemusí to znamenat, že o něm nic nevíte. Je vždy dobré se zajímat o aktivity různých firem či profesionálů v oboru a být alespoň trochu v obraze. Pomůže vám to nejen u pohovoru, ale i k porozumění danému odvětví.

Pokud máte vysněnou společnost či osobnost, u níž byste chtěli získat stáž, nečekejte, až vyhlásí výběrové řízení. Zkuste napsat motivační dopis a životopis na přímo. Za zkoušku nic nedáte.

4) Být sám sebou.  Zní to jako klišé, ale je to tak. Osobnost uchazeče je obecně důležitým faktorem během přijímacího řízení, navíc u pozic jako jsou ty studentské, kde se nepředpokládá široká předchozí  praxe, to platí dvojnásobně. Snažte se proto chovat přirozeně a nebojte se mluvit o svých zálibách. Myslete na to, že i vaši budoucí nadřízení a kolegové jsou jen lidi, kteří chtějí do týmu člověka a ne vševědoucího robota.

5) Nevzdávat to. Pokud se rozhodnete hledat si stáž v oboru, nesmíte počítat s tím, že odpověď na první inzerát vám hned přinese úspěch. Ano stát se to může, ale stejně tak možná uspějete až na pokus desátý. Je důležité brát každý byť neúspěšný pohovor a výběrové řízení jako novou zkušenost, která vám nakonec pomůže nalézt tu praxi, jež vám je souzena. Jak říkal J.F. Kennedy: "Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly."

Jaká je vaše zkušenost? Napište nám na Facebook do zprávy ;)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější