Autoři bestselleru: Půl století staré knihy by dnes propadly

Autoři bestselleru: Půl století staré knihy by dnes propadly

Jsou mladí, kreativní a v budoucnu možná také slavní. Jan Kolda (23) a Jáchym Švejnoha (22) jsou dvěma z pěti autorů, kterým minulý týden vyšla povídka v knize nakladatelství Fragment v rámci soutěže Hledá se autor bestselleru. Letos byl tématem žánr sci-fi a fantasy. Jak se v dnešní době dá v knižním světe prosadit?

Kdy jste začal psát?

Jan: Na střední škole, snad někdy před šesti lety. Tehdy započaly mé první pokusy o psaní.

Jáchym: Od mala jsem hodně četl a zajímal se o historii, díky tomu jsem se dostal i ke psaní. Pokud si dobře vzpomínám, psát jsem začal někdy ve dvanácti letech.

Co bylo vaším úplně prvním dílem?

Jan: Bude to znít podivně, ale mou prvotinou byla kniha. Psal jsem ji asi tři roky a přepisoval tolikrát, že bych to nespočítal. Dnes ji mám takzvaně v šuplíku – kde čeká na další úpravy.

Jáchym: Prvním dílem, pokud se tomu tak dá říci, byla kompletně vymyšlená historie pro můj vlastní fantasy svět. S tímto světem pracuji dodnes, třebaže jsem jeho podobu i historii už několikrát přepracoval. Má soutěžní povídka, i můj román, který zatím odpočívá v šuplíku, vychází právě z těchto poznámek.

Proč vás baví psát? A proč zrovna sci-fi/fantasy?

Jan: Je to jistý druh uvolnění a samozřejmě zábava! Také rád uteču z našeho často uspěchaného světa, což je také odpověď na otázku, proč zrovna fantasy.

Jáchym: V psaní jsem se našel, je to pro mě obrovská psychická relaxace. Pomáhá mi to překlenout těžká životní období. Od dětských let mám rád fantasy, poskytuje mi také prostor skloubit v jedno vše, co mám rád – fantasy, historii a do postav mohu vdechnout něco málo ze svého života a zkušeností.

Hledá se autor bestselleru 2015: sci-fi a fantasy příběhy

1. místo: Seance (autorka: Lucie Hlavinková)

2. místo: Novej job (autorka:Monika Dvořáková)

3. místo: Až se rozprší (autorka: Ludmila Svozilová)

4.–5. místo: Květy Étailinu (autor: Jan Kolda)

4.–5. místo: Zrcadlo osudu (autor: Jáchym Švejnoha)

Více info na www.hledaseautor.cz.

O čem nejraději píšete?

Jan: To je různé. Námětů je hodně. A přestože je má doména fantasy, rád uteču i k hororu či dramatu.

Jáchym: Nejraději píšu o životě a všem, co s ním souvisí. Dá se říci, že píšu o lásce, intrikách, duševnu, významu života, o narození, ale i o smrti, o osobních dilematech a nutnosti vybrat to nejmenší zlo. Snažím se, aby má tvorba a postavy nebyly černobílé, protože život sám o sobě černobílý prostě není.

Kdo je vaší cílovou skupinou?

Jan: Každý čtenář, který má rád fantastické světy, kde je cítit takříkajíc trocha nadpřirozena. A třebaže to zní klišovitě, světy, kde je stále co nového nacházet a objevovat.

Jáchym: Mou cílovou skupinou jsou všichni ti, kteří četbu vyhledávají nejen proto, aby si u ní oddechli, ale také proto, aby se zamysleli nad tím, co jim – čtenářům – chce autor říci nebo předat.

Pokud studujete, jakou VŠ a který obor? Ovlivnilo psaní váš výběr vysoké školy?

Jan: Studuji na Ostravské Univerzitě v Ostravě – obor Historie. Částečně ovlivnilo. Mám rád historii, která je sama o sobě velká studnice nápadů, avšak i k ní je vždy třeba přimíchat velikou dávku představivosti.

Jáchym: Vysokou školu nestuduji. Po střední škole jsem se chtěl co nejdříve osamostatnit, což se mi také do částečné míry podařilo. Možná se v budoucnu ke studentskému životu, třeba dálkově, vrátím. Pokud ano, chtěl bych studovat historii, nebo filosofii, ale i taková psychologie a publicistika jsou pro mě lákavé.

Chtěl byste se psaním živit?

Jan: Myslím, že tohle je sen snad každého začínajícího autora. Dělat to, co jej baví, mít za to pocit uznání a navrch za to brát peníze.

Jáchym: Kdyby to bylo možné a zajistilo by mi to očekávaný životní standard, tak ano, chtěl bych se psaním živit.

Foto: Studenta

Co by mělo být vašim vrcholným dílem?

Jan: Abych se přiznal, na tohle v tuto chvíli nedovedu dát jednoznačnou odpověď. Ale mým velkým cílem je vydání mé knihy ze světa, kde se odehrává tato má povídka.

Jáchym: Vrcholným dílem by se měla stát kniha, která by byla nejen čtivá, ale zanechala by v čtenáři tak hluboký dojem, že by se k ní v budoucnu ještě několikrát vrátil.

Je podle vás těžké se v ČR spisovatelstvím uživit? Liší se to podle žánru?

Jan: Je. Čtenářů nepřibývá, spíš naopak. Řekl bych, že pro velké procento spisovatelů je úspěchem už jen to, že pomocí psaní vůbec něco vydělají.  Myslím, že do jisté míry je to ovlivněno i žánrem, který autor zvolí. Všichni se předhánějí v originalitě, jak to jen jde, zápletky musejí být stále poutavější, aby zaujaly, stejně jako témata. Mým názorem je, že knihy, které uspěly kupříkladu před půl stoletím, by dnes možná již zcela propadly, jelikož by dnešnímu publiku jednoduše nepřišly zajímavé.

Jáchym: Těžké to asi je. Přeci jen, náš jazyk, třebaže je krásný, je řečí malého národa. Výhodu mají ti, kteří píší v angličtině nebo jiném světovém jazyce.

Co pro vás znamená uzavření smlouvy s Nakladatelstvím Fragment?

Jan: Je to obrovská příležitost pro každého z nás pěti se do budoucna prezentovat, a to je úžasná věc.

Jáchym: Uzavření smlouvy s Nakladatelstvím Fragment pro mě znamená první větší krok v mé cestě za vydáním vlastní knihy. Přeci jen se jedná o jedno z největších nakladatelství v republice a já doufám, že navážeme v budoucnu další spolupráci.

Pavel Nýč, ředitel Nakladatelství Fragment

Podle čeho vybírají nakladatelství, které knihy budou publikovat?

Základem je, že věříme prodejům. Tedy že se nám podaří najít dostatek zákazníků vzhledem k množství a ceně dané aktuální kalkulací. To je dáno posouzením kalkulace na základě dlouholetých zkušeností a odhadu. Titul musí odpovídat našemu zaměření, které od nás knihkupci a zákazníci očekávají (pokud se nerozhodneme vstoupit do nového segmentu), a musí splňovat naše základní subjektivní kritéria na kvalitu.

Uzavírají s mladými ještě neznámými spisovateli smlouvy často?

Kritéria zmíněná výše může samozřejmě splnit i začínající talentovaný autor. Možná mnohdy snáze než autor, který již publikoval, ale jeho knihy zaznamenaly prodeje průměrné č podprůměrné. Konkrétně v našem nakladatelství máme více autorů, se kterými jsme zahájili spolupráci v jejich nízkém věku. Mezi nejvýraznější patří Michaela Burdová (1989) s trilogií Poselství Jednorožců (2008), tetralogií Křišťály moci a dalšími tituly Syn Pekel (2 díly) a Volání sirény (dosud 2 díly).

Byla soutěž Hledá se autor bestselleru vaší první? Snažili jste se už dřív prosadit v jakémkoli nakladatelství?

Jan: Musím se přiznat, že byla. Nikdy jsem povídky netvořil – tato je snad pátá, kterou jsem v životě napsal. Mou fantasy knihu, kterou jsem zmiňoval výše, jsem nabídl jednomu nakladatelství. Nakladatel mi sdělil, že není zlá, ale potřebovala by ještě, jak se říká, doladit.

Jáchym: Ano byla. Přiznám se, nejsem příliš soutěživý typ. Pracuji na své knize, ale vím, jak je těžké něco vydat, pokud je autor neznámý. A právě v tu chvíli jsem objevil tuto soutěž, tak jsem napsal povídku, která souvisí s mým románem a k mému vlastnímu překvapení to vyšlo. Měl jsem z toho opravdu obrovskou upřímnou radost.

Co byste vzkázal mladým lidem, co si píší do šuplíku a bojí se se svými výtvory na veřejnost?

Jan: Nejprve chci všem začínajícím autorům poradit, aby začínali vždy na povídkách. Stěžejní také je, aby vás psaní bavilo a připravte se na to, že budete muset hodně dřít, než to ponese ovoce. Zpětná vazba se vám dostane na internetu nebo od známých vašich známých. A samozřejmě můžete, tedy, spíš musíte posílat svá díla do literárních soutěží, kterých je vyhlašována celá řada. Například soutěž Hledá se autor bestselleru…

Jáchym: Také jsem se dříve bál a strašně se styděl. Ale pak jsem to zkusil a přineslo mi to své ovoce. Takže bych jim vzkázal, aby se nebáli a zkusili to. A když to nevyjde, tak jim to minimálně přinese zpětnou vazbu, aby se mohli poučit ze svých chyb a v budoucnu to zkusit znovu. A i to je přeci pozitivum.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější