Beats Pill XL: Přenosný Bluetooth reproduktor, který rozehraje zahradní party

Beats Pill XL: Přenosný Bluetooth reproduktor, který rozehraje zahradní party

Většina přenosných Bluetooth reproduktorů, které lze k hlasitému poslechu hudby ze smartphonů použít, hraje hlavně nahlas. O kvalitě reprodukce se u nich ovšem moc hovořit nedá. U Beats Pill XL je ovšem situace mnohem lepší, což je ovšem dáno i tím, že tohle není žádný malý reproduktor.

Malé Bluetooth reproduktory jsou sice hezky přenosné, takže v batohu nezaberou moc místa, ale co si budeme nalhávat, jejich zvukový projev je často dost otřesný. Na to, abyste si solidně ozvučili párty kdesi na chatě, se moc nehodí. Malý reprák sice bude „řvát“, ale bavící se společnost se spíš kvůli tomu bude překřikovat, než aby si vůbec užila přehrávanou hudbu.

Značka Beats se snaží proti nekvalitnímu poslechu hudby bojovat. Ne, ani u jejích produktů nemůžeme hovořit o křišťálově čisté hi-fi reprodukci, ale to ani není jejich cílem. Beats dělá svá sluchátka a reproduktory tak, jak to zákazníci očekávají. Namísto čistoty přednesu je tu kladen větší důraz na dynamiku a akční podání hudby. Beats jednoduše předpokládá, že spíš než klasiku, jazz nebo art-rock budou zákazníci poslouchat modernější žánry s podstatně větším důrazem na tempo, podání basů a řízný zvuk.

Je ho kus

To je i případ Bluetooth reproduktoru Beats Pill XL, který je zvětšenou verzí reproduktoru Pill. Kus je to pořádný, do klasické messenger tašky přes rameno jej k notebooku už asi jen tak nenacpete, nebo to bude vypadat poměrně divně. V batohu se však stále docela dobře ztratí, je ovšem pravda, že při delším výletu tu už zabere asi zbytečně dost místa a celkem se pronese. Větší hmotnost a rozměry však sebou nesou řadu praktických výhod.

Foto: Studenta

Navíc reproduktor má chytře promyšlené tvary – dobře se tak dá postavit na stůl i vzít za vestavěné madlo do ruky. Pokud na něj tedy v batohu nezbude místo, můžete ho nést za držadlo. To je docela komfortně tvarované, takže nošení je pohodlné. Vedle madla jsou na zadní straně umístěné také veškeré ovládací prvky a konektory, výjimkou je jen logo Beats na čelní straně, které slouží také k aktivaci reproduktoru – jeden stisk spustí nebo pozastaví přehrávání, dva přeskočí o skladbu dopředu, tři o jednu dozadu. Delší podržení spustí reproduktor v režimu Bluetooth párování – tady pozor, Pill XL funguje spojen vždy jen s jedním přístrojem.

Řada možností

Svůj telefon můžete k Pill XL připojit celou řadou způsobů. Klasikou je Bluetooth, párování je snadné a bezproblémové. Pro ještě jednodušší spárování se smartphonem jde použít NFC – stačí patřičně vybaveným telefonem klepnout o patřičné místo vedle tlačítek ovládání hlasitosti a je to. Zatímco na jedné straně od madla jsou tedy tlačítka pro ovládání hlasitosti, vypínací tlačítko, NFC čip a indikátor nabití baterie, na straně druhé jsou konektory – je tu napájecí konektor, zvukový vstup a výstup v podobě 3,5 mm jacku, konektor pro aktualizaci firmwaru (ten snad potřebovat nebudete) a klasický USB konektor.

Kdo se zaradoval, že Beats Pill XL umí přehrát hudbu z USB „klíčenky“, raduje se předčasně. Tenhle konektor je tu z úplně jiného důvodu – umožní připojit kabelem smartphone a dobíjet jej třeba přímo při přehrávání. Zajímavostí je i onen zvukový výstup – díky tomu se vlastně může Pill XL stát Bluetooth přijímačem pro kteroukoli silnější audio aparaturu. Jednoduše reproduktor připojíte k zesilovači pomocí dodávaného kabelu jack – jack a hudba z vašeho mobilního zařízení může hrát na výkonné soustavě v obýváku. Stejný kabel, jen zapojený o zdířku vedle, pak samozřejmě umožní dostat do Pill XL hudbu třeba i z klasického iPodu.

Skvělá výdrž, dobrý zvuk

Beats tvrdí, že hudbu dovede Pill XL přehrávat 15 hodin, plus mínus – záleží na hlasitosti reprodukce a typu spojení se zdrojovým zařízením. Tak dlouho jsme hudbu přehrávat nikdy nevydrželi, ovšem můžeme potvrdit, že výdrž Pill XL je opravdu monstrózní. Pokud nebude hlasitost neustále na maximu, věříme, že se dá dostat i výrazně přes oněch deklarovaných 15 hodin, což je skvělý výkon. Víkendovou párty na chatě nejspíš reproduktor zvládne bez nabíjení. Vzhledem k ohromné výdrži tak nepřekvapí schopnost dobíjet mobilní telefony. S velkým Pill XL už sebou nemusíte tahat externí nabíječku pro váš nenasytný smartphone.

Veliký reproduktor se může pochlubit také solidním zvukovým podáním. To je zcela v duchu toho, co jsme napsali v úvodu článku – tedy klade hodně důraz na basy, které dovedou být na maximální hlasitosti až neočekávaně silné. Tady nás reprodukce opravdu překvapila, takový výkon jsme od přenosného reproduktoru nečekali. Střední tóny tu působí trochu utlumeně a často to působí na zpěv, který je pak v hudbě méně zřetelný. To už jsou ovšem stížnosti z říše hudebních fajnšmekrů, většina uživatelů si tady skvěle užije i klidnou muziku, kde hraje čistota reprodukce asi největší roli. Pill XL prostě dovede překvapit.

Potvrzuje se, že Beats cílí své produkty na široké publikum, kterému se bude zvuk jednoduše líbit. I přes velikost reproduktoru samozřejmě stále nejde při reprodukci docílit opravdového stereo efektu, ale Beats tu má ještě jeden trik v rukávu. Přes Bluetooth se totiž spolu mohou spojit dva reproduktory Pill XL a ty pak hrají opravdové stereo, kanály si rozdělí mezi sebe. Pak je ovšem nutné hudbu do jednoho z nich dodávat kabelem.

Docela drahý špás

Reprák Beats Pill XL je hodně zajímavým hudebním cestovním zařízením. Sice se trochu pronese a zabere dost místa, překvapí ovšem solidní reprodukcí hudby, extrémní výdrží baterie a některými chytrými funkcemi. Jenže Beats si za to vše nechá pořádně zaplatit – vlastně víc, než možná stojí váš smartphone a to už je trochu na pováženou.

Oficiálně totiž tato hodně univerzální hračka stojí necelých 9 000 korun. A to už tedy musíte být pořádní hudební fanoušci, abyste takové peníze za externí reproduktor utratili.

Text: Luděk Vokáč

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější