Běháme: Jak se připravit na první závod

Běháme: Jak se připravit na první závod

Zaběhni si závod, který patří mezi běžeckou špičku po celém světě, a nasbírej tak nové zkušenosti. Jak se připravit na závody a co je dobré během nich dodržet?

RunCzech je celoroční běžecká liga, která se koná pod záštitou Prague International Marathon. Klade si za cíl především podpořit aktivní a zdravý životní styl, a to u všech generací napříč všemi komunitami. V rámci akce se pořádá 7 běžeckých závodů v pěti různých městech České republiky.

O tom, že tyto závody patří díky své kvalitě mezi světovou špičku, svědčí i pět zlatých známek od Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Těmito známkami se kromě České republiky pyšní jen málo závodů, mezi něž patří například maratony v Tokiu či Londýně. Tato známka zajišťuje, že závody jsou mimo jiné pořádány na certifikovaných a uzavřených tratích. Dále jsou k dispozici zdravotníci a zdravotní péče, která odpovídá počtu účastníků, počasí a dalším parametrům.

Běžet můžete sami, ale i v týmu

Závodit lze samostatně, ale i v týmu nebo štafetě. Stačí vše pečlivě uvést při registracích. RunCzech je postaven na principu, že vítězem se stává každý, kdo doběhne do cíle. Ale je tu i varianta pro soutěživé povahy, které chtějí závodit na čas, nebo se umístit na celkovém žebříčku hodnocení. Tito běžci si musí zaregistrovat minimálně 3 závody a v rámci registrace musí uvést více údajů, mimo jiné i své povolání a věk. Výsledný žebříček je sestaven podle počtu bodů, jež závodníci obdrží za jednotlivé závody se zohledněním jednotlivých profesí a dalších kritérií.

Jak to funguje?

Každý, kdo se rozhodně závodu zúčastnit, vyplní na stránkách RunCzechu registraci a uvede, zda závodí sám, nebo s týmem či v rámci štafety. Zaplatí registrační poplatek a je mu přiděleno ID, pod kterým jej budou evidovat pořadatelé. Zhruba 3 týdny před konkrétním závodem obdrží každý účastník své startovací číslo. V den závodu si vyzvedne startovací balíček a předem zakoupené triko, na kterém je umístěn čip, jenž mapuje pohyb každého účastníka.

Před závodem a během závodu

Pokud jste se rozhodli účastnit závodu a nikdy jste neběhali, začněte s přípravami nejméně 3 měsíce dopředu. Kvalitní příprava zajistí, že závod nejen uběhnete, ale také si ho užijete. Při špatném nebo žádném tréninku sice do cíle doběhnete, ale poslední kilometry budete trpět.

Foto: Studenta

Je důležité nepropadnout euforii hned po vystřelení ze startovací pistole. Mnoho běžců se snaží udržet tempo s ostatními, na což ale později doplatí. Běžte svým vlastním tempem a prvních 5 kilometrů je lepší běžet zhruba o 10 vteřin pomaleji, než je vaše průměrné tempo. Jen tak se svaly pomalu zahřejí a prokrví. Pokud podlehnete oné euforii, tak platí jednoduchá rovnice. Každá vteřina, o niž poběžíte první kilometr rychleji, znamená, že poslední kilometry poběžíte o 2 vteřiny pomaleji.

Během závodu je nutné dodržovat pitný režim a v případě velkých závodů i něco menšího sníst. Pokud běžíte ve velkém horku, pijte při každé příležitosti, ale maximálně 150 ml. Ideální je střídat vodu s iontovým nápojem. U dlouhých běhů je dobré vždy na 10. kilometru sníst menší svačinu. Může se jednat o hroznový cukr, banán nebo energetický gel. Ihned jídlo zapijte, během čehož už můžete plynule přejít do chůze a poté do běhu.

Pokud vás svaly během závodu budou táhnout, raději na chvíli zastavte. Rozhodně to není ostuda, naopak tento postup praktikují i zkušení běžci. V pauze se protáhněte, ale nechoďte do podřepu. Mohou vám ztuhnout stehenní svaly a je pak velmi obtížné je znovu rozhýbat. Proto si dávejte pozor zejména na to, aby se vám během závodu nerozvázaly tkaničky.

Jak se připravit na závody:

Důležitá je včasná příprava. Za hraniční se považuje trénink 100 dní před začátkem závodu, během kterých se stihnete rozchodit a rozběhat. Čím více naběháte před závodem, tím níž dostanete tepovou frekvenci a závod pro vás nebude tak vyčerpávající.

Měřicí pomůcky

Během tréninku, ale i na závodech je možné využít několik způsobů na měření tepové frekvence. Nejběžnějšími z nich jsou sporttestery. Dnes jsou k dostání i ve formě hodinek, takže není nutné mít na těle pás, který by vše snímal. Většinou obsahují i GPS.

Další možností jsou foot PODy bez GPS, které jsou zabudované v tkaničkách u bot ve formě čipu, jsou zkalibrované a měří vzdálenost.

Novinkou je měřicí aplikace, která bude k dispozici pro všechny běžce. Spuštěna bude v březnu před prvním závodem a klade si za cíl podpořit běhání v jakémkoli čase a na co nejvíce místech. Pomocí této aplikace se budou moci závodníci poměřovat i během jednotlivých tréninků, a to kdykoli a kdekoli. Tyto aplikace ale měří pouze přibližně a na 20 kilometrech může být rozdíl i 1 kilometr. Zejména kopce tyto aplikace měří velmi nepřesně.

Specialita – Univerzitní maraton

V rámci RunCzech závodů si mohou studenti vysokých škol vyzkoušet tzv. univerzitní maraton. Ten se běží v rámci Volkswagen Maraton Praha v samostatné kategorii výsledků. Účastnit se může student české, ale i zahraniční vysoké školy ve věkovém rozmezí 18–26 let. Celý závod však musí běžet v rámci štafety.

Pokud se rozhodnete zúčastnit závodu v rámci RunCzech, máte na výběr celkem z pěti měst, a to z Prahy, Olomouce, Karlových Varů, Českých Budějovic a Ústí nad Labem. Závody probíhají od konce března až do poloviny září. Díky tomu mají čas na přípravu i ti, kteří se pro účast ještě pevně nerozhodli.

Kdo běhá tyto závody?

V minulém roce se RunCzech závodů zúčastnilo téměř 70 000 lidí, z čehož více než 60 % byli muži. Neběželi ale jen Češi. Účastnili se i cizinci ze 108 zemí z celého světa. Závody jsou určeny pro mladé i pro starší. Nejstarší běžkyni bylo 72 let, a nejstaršímu běžci dokonce 80 let.

Text: Veronika Doskočilová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější