Belgický vokální soubor Graindelavoix aneb kyperské nešpory na Pražském jaru

Belgický vokální soubor Graindelavoix aneb kyperské nešpory na Pražském jaru

Láká vás vážná hudba? Tak to si jistě nenecháte ujít letošní program festivalu Pražské jaro! Letos jsou jedním z lákadel belgický vokální ansámbl Graindelavoix. Jejich těžištěm programu tvoří kyperská moteta, pocházející z Turínského rukopisu (J:II:9). Vedle nich budou mít posluchači zcela jedinečnou příležitost vyslechnout i další díla duchovní hudby zachycená v tomto manuskriptu, jejichž výběr proběhl s jasným záměrem představit publiku bohatou tvorbu středozemní oblasti. Seznamte se podrobněji s celým projektem.

V popředí stojí tvorba Jeana Hanella, rodáka ze severofrancouzského Cambrai. Právě město Cambrai mělo v této době silné vazby na oblast středomoří, konkrétně Kypr, kam také Hanelle v poměrně mladém věku odešel, aby vstoupil do služeb choti kyperského krále Charlotte Bourbonské. Jako mistr královské kaple zde strávil velkou část uměleckého života. Jeho tvorba je zachycena mimo jiné právě v Turínském rukopisu, který měl být kolem roku 1430 vyhotoven právě na Kypru a následně převezen do Savojska, zřejmě v souvislosti se svatbou dcery kyperského krále Anny Lusignanové.

K této teorii však chybí přímé důkazy a díky charakteristickým rysům samotného rukopisu (například v iluminacích) je tak pravděpodobnější, že byl vyhotoven pro neznámého italského mecenáše, který měl silné vazby na Kypr. Pro přiblížení všech souvislostí doplní v programu Hanellovy skladby řecko-byzantský a maronitský (oblast dnešního Libanonu) liturgický repertoár, který tak alespoň z části přiblíží složitou, doslova multikulturní mozaiku této zajímavé tvorby, v níž se okázalá pozdně gotická moteta setkávají s kontinuální tradicí byzantského zpěvu.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Belgický vokální soubor Graindelavoix vstoupil do povědomí hudební veřejnosti v roce 2006 díky nahrávce Ockeghemovy Missy Caput. „Zcela vědomě stojí mimo andělský, nadpozemský styl interpretace, který je často spojován s tímto typem hudby,“ zhodnotil prestižní britský hudební časopis Gramophone. Za své výkony obdržel soubor cenu Edison Awards, udělovanou za inovativní přínos nejen v oblasti umění, či cenu Unie belgického hudebního tisku Prix Caecilia. Graindelavoix jsou stálým hostem významných festivalů nejen staré hudby (Regensburg, Utrecht, Wroclaw, Avignon ad.) a koncertních sezón (Concertgebouw Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, BOZAR Brussels ad.).

Foto: Studenta

Kdo za vším stojí? Zakladatel a umělecký ředitel souboru Björn Schmelzer vystudoval antropologii a muzikologii. Vedle toho absolvoval řadu studijních pobytů v Itálii (Sardinie, Sicílie), Španělsku, Portugalsku a Maroku, kde bylo jeho hlavním cílem poznat nejrůznější druhy středověkého zpěvu a repertoáru, do nějž se sám snaží přinést své vlastní poznatky z oblasti antropologie, etnomuzikologie a historie. Této problematice se mimo jiné věnuje také ve své bohaté publikační činnosti, v rámci níž v současné době připravuje vydání své první knihy věnované lidskému hlasu.

Další info, celý program i vstupenky najdeš na webu festivalu Pražské jaro.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější