Bilance mých kolejí: Každý semestr jeden mrtvý

Bilance mých kolejí: Každý semestr jeden mrtvý

V Rusku jsem strávil půlku úžasného a vzrušujícího roku. Studium na Plekhanově ekonomické akademii v Moskvě, která patří mezi nejprestižnější ekonomické univerzity v bývalém SSSR, samo o sobě tolik mimořádné není. Je to spíše život a lákadla ruské metropole, která pro mnohé končí fatálně.

Koleje zvenčí vypadají jako po válce. Pro zahraniční studenty jsou však rezervována dvě opravená patra, která splňují vše nutné. Dokonce jsme měli své vlastní „paterní“ kolejbáby, které nám uklízely a praly.

Sebezničující prostředí

Obrovská euforie a fascinace Moskvou byla pochopitelně znát na zahajovacích večírcích. Vodka tekla proudem, který se nedal zastavit. Možnost čehokoli kdykoli a v jakémkoli měřítku nám nedávala spát… teda alespoň klukům ne. Syndrom utržení z řetězu byl obzvláště viditelný u kolegů z Francie, kteří se za prvních 14 dnů pobytu stačili 13x vrátit v 8 ráno úplně našrot. Divokost večerních oslav brzy vedla ke striktnímu zákazu alkoholu na koleji.

Černá bilance

„Už nemáme zapotřebí, aby nám tady zase někdo umřel“, vykřikovala Tatjana Pavlovna, vedoucí dežurnaja (= kolejbába). Minulý semestr se zabil jeden německý mladík, když po hromosvodu lezl opilý do čtvrtého patra, kde bydlel. Koleje totiž bývají mezi 01-06h uzavřeny. Půl roku před ním zase jiný student (shodou okolností taky Němec) vypadl při párty z okna. Nepřežil. Zajímavá bilance pro dvě patra jednoho domu (asi 60 lidí).

První rok bez úmrtí

Náš ročník byl asi výjimečně hodný. Nikdo neumřel. Zcela bez zranění se to ale neobešlo. Skóre:

1x lehká mrtvice a naprosté vyčerpání organismu

1x těžké hemeroidy (s chirurgickým zákrokem)

1x pistole na hlavě s dožadováním orálního sexu (pozor – u kluka. Němec po třetí, červený svetr v závěru videa)

Společný jmenovatel: alkohol, drogy a obrovský spánkový deficit.

Šok na závěr

Nejvíce šokující událost jsem se však dozvěděl až po návratu domů. Našeho kamaráda z Alžírska (vedlejší pokoj) našli mrtvého venku na zemi. Údajně sebevražda skokem z okna. Možná uvěřitelný scénář, pokud by neměl na krku foťák a následující den se nezabil stejným způsobem jiný kluk jen o patro nad námi…

Plekhanovská kolej si tedy drží svůj průměr…

Náš autentický warm-up na party. Thanx to Phillip for making the video :):

Text a foto: Tomáš Rašner, vydavatel Studenty

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější