Buď správným batůžkářem: Tipy, jak si vybrat outdoorový ruksak
poweredbyexperts

Buď správným batůžkářem: Tipy, jak si vybrat outdoorový ruksak

Mnoho z nás má batohy spojené se školními výlety, rozedřenými rameny a v neposlední řadě také s propocenými zády. Batohům s těmito vlastnostmi už měl každý říci dávno sbohem a pořídit si lepší. Z výletů do přírody chceme mít přece zážitky a ne strhané tělo.

Obchody specializované na outdoor mají kvalitních a moderních batohů plné regály. Když je z čeho vybírat, dobře pro nás. Jenže, co vidíte, pokud se jako naprostý laik postavíte před tu honosnou výstavu zavěšených batohů? Čím se od sebe jednotlivé kousky liší? Barvou, počtem kapsiček a tím, o kolik procent jsou zrovna zlevněné. Výběr správně funkčního batohu by měl být předně založen na jiných faktorech, které budou zárukou toho, že si víkend v horách užijete.

Kam to bude?

Hned ze začátku je třeba si rozmyslet, na jak dlouhou dobu a kam budete se zavazadlem výletničit. Odvíjí se od toho totiž velikost, kterou by měl batoh mít. Pokud plánujete cestovat s horolezeckou výbavou, pořiďte si klidně i čtyřicetilitrový. Na obyčejné procházky, kam naskládáte svačinu, vodu a bundu, vám batoh o objemu do 25 litrů zcela postačí. Investovat do příliš velkého, který nenaplníte, je zbytečné. S velikostí roste i hmotnost ruksaků a při delších výšlapech se projeví každé kilo navíc.

Nepodceňte záda ani popruhy

Zádový systém je vůbec tou nejpodstatnější částí celého batohu a tím, že na něj budete při výběru pamatovat, máte vyhráno. Jednoduše řečeno se jedná o kostru zavazadla, která se skládá z několika podstatných prvků.

Prvním jsou záda batohu, která se velkou částí dotýkají těla turisty. Měla by proto dokonale padnout. Důležitou složkou zádové části je výztuha batohu, jež pomáhá držet tvar a polstrování umožňující dobré odvětrávání. Na ramenní popruhy je vyvíjena největší zátěž, musí být tedy precizně vyrobené, aby nedřely kůži a neklouzaly z ramen. K perfektnímu upevnění batohu k tělu poslouží tzv. balanční dotahy. Ani bederní pás zde není pouze pro ozdobu, ale má svou funkci. Správně dotažený přenáší až polovinu váhy na pánev a ulehčuje tak ramenům.

Všechny přezky, spony a dotahy by měly jít snadno zapínat a povolovat, a to i ve chvíli, kdy máte batoh nasazený. Zjistěte si také, zda se dají tyto malé díly dokoupit a vyměnit.

Materiál půl zdraví

Od typu a kvality materiálu, ze kterého je váš společník na cestách vyroben, se odvíjí jeho životnost. Obecně platí, že hrubší látka značí větší pevnost. Tak zvaná ripstopová struktura zvyšuje odolnost proti oděru a zabraňuje tomu, že se při natržení batohu nebude poškození samo zvětšovat. Dno batohu by mělo být pevné, zesílené a určitě není na škodu, pokud je jeho spodní část pogumovaná. Součástí některých batohů je i pláštěnka. Věci v něm uložené tak zůstanou krásně suché i během velkého slejváku.

Zkoušet, zkoušet, zkoušet

V obchodě se neostýchejte a věnujte výběru dostatečné množství času. Jak batoh sedne, poznáte až ve chvíli, kdy ho máte na zádech správně utažený a hlavně naplněný. Poproste proto prodavače, aby vám do něj dal nějakou zátěž. Pamatujte, že vás s batohem čekají dlouhé hodiny, možná i dny, proto byste si spolu měli rozumět.

4 užitečné tipy:

  1. Prohlížet na internetu ano, kupovat ne. Batoh vám musí sedět a to z obrázku nepoznáte.
  2. Je dobré, když má batoh nějakou vnitřní kapsu, kam lze schovat klíče, mobil nebo peněženku. Zlodějům není tolik na očích.
  3. Zipy, které mají provázkové úchyty, jsou praktičtější. Kovové praskají a hůře se opravují.
  4. Síťové kapsy jsou užitečné pro uložení mokrého oblečení.

Text: Klára Ludvíková

Foto: www.loap.cz (Pánské triko LOAP BARKER, cena 499 Kč, turistický batoh LOAP PISANG 30, 1.299 Kč)

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější