České festivalové nebe: kam vyrazit za hudbou, filmy a zábavou

České festivalové nebe: kam vyrazit za hudbou, filmy a zábavou

To, že v létě probíhá filmový happening v Karlových Varech nebo barevné hudební setkání v Ostravě, ví asi i ti, kterým maminky teprve letos dovolily poprvé vyrazit na fesťák. Kromě těchto zajetých stálic ale v průběhu července a srpna proběhne po celé republice bezpočet dalších festivalů s nejrůznějším zaměřením. 

Když už máte zabaleno a nastudovali jste si naše tipy, naplánujte si, kam se vydat.

Stars všech fesťáků

Rock for People, 3. – 5. 7., Hradec Králové

Kultovní festival (který zdaleka není jen rockový) letos slaví 20 let, ale jeho stálí návštěvníci si, bohužel, stěžují, že toho programově moc nepředvedl. Manu Chao (jako hlavní headliner) se na něm už jednou ukázal v Českém Brodě, takže pro mě tahákem zůstávají Chase & Status a Netsky se svým live setem. Mimochodem, vzpomínky na předchozí českobrodské hnízdo letos oživí jednodenní festival BROD 23. srpna se všemi důležitými českými kapelami.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, 4. – 12. 7., Karlovy Vary

On-line vstupenky na tradiční filmový svátek se světovým věhlasem byly vyprodané během první čtvrt hodiny předprodeje. I tak ale máte šanci se na nějaký biják ve Varech dostat. Jeďte tam a zkoušejte to na blind!

Masters of Rock, 10. – 13. 7., Vizovice

Hubení kluci v upnutých kalhotách a slečinky s hippie čelenkami se na téhle akce nezabaví. Tady jde totiž každoročně o tvrdou muziku! Pokud jí ale zrovna nefandíte a i tak se chcete podívat do Vizovic, máte šanci ještě ke konci srpna na Vizovickém trnkobraní (22.- 23. 8.),  v areálu likérky, kde vystoupí aktuální české kapely.

Mighty Sounds, 11. – 13. 7., Tábor

Po tomhle festivale už budete navždy žít jen na druhou dobu, protože 99 procent zvuků ve zdejších bednách tvoří SKA. Mighty Sounds jsou tradičně věrné táborskému letišti a proslavené litry bahna ve stanovém městečku.

Colours of Ostrava, 17. - 20. 7., Dolní Vítkovice

Tenhle festival mě po všech těch elektronických hrůzách (které mé okolí nazývá továrnami na výrobu plechu) uchvátil letošní nabídkou nejvíc. Na Robertu Plantovi (který umí i techno...), Bastille nebo John Butler Triu se budu mačkat v kotli. A pak si zajdu i do toho kotle opravdového, konkrétně do železné pece, kde se v Dolních Vítkovicích dělají dech beroucí prohlídky.

Let it Roll, 1. – 2. 8., Benešov

Letní festivalová scéna pokrývá veškeré hudební styly. LIR každým rokem roste a roste, takže jsem si ho dovolila zařadit mezi hlavní hvězdy letošní nabídky. Kór když na prograu figurují taková jména jako Wilkinson, Matrix & Futurebound nebo London Elektricity.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Hip Hop Kemp, 21. – 23. 8., Hradec Králové

Další festival okupující královéhradecké letiště, nicméně hangáry i stage si hiphopová parta vždycky uspořádá jinak než ta rocková. Těšit se můžete na barevné výmluvné týpky i slečny, s nimiž se dokonce můžete potkat osobně, když si koupíte VIP lístky.

Region taky rád

Bohemia Jazz Fest, 15. – 26. 7., všude možně

Jazz sice není většinový žánr, ale měli byste ho vzít na milost, a to nejen proto, že tohle jeden z pouhé dvojice festivalů z  mé nabídky, který je zdarma, a jediný, který přijede za vámi! (Konkrétně do Prahy, Domažlic, Tábora, Plzně (na programu John Scofield!!), Liberce, Zlína, Brna, Písku i Prachatic…)

Only Open Air Festival, 8. 8., Praha

Nevím přesně, co znamená ten „only open air“ v názvu brusu nového pražského festivalu, ale je to vlastně úplně jedno, protože tam hraje – ty vole!! – Calvin Harris!!??!!

Open Air Festival Trutnov, 14. – 17. 8., Trutnov

Ačkoli nepatří mezi tahouny letních festivalů, vydobyla si tahle akce renomé svou neutuchající lesní atmosférou, Václavem Havlem a indiány.

Vysočina Fest, 10. – 12. 7. 2014, Jihlava

Jihlava je super město, kde můžete zajít do Domu Gustava Mahlera nebo obhlédnout urbanistické vychytávky na hradbách. A taky zajít na festival servírující české stálice.

Benátská!, 25. – 27. 7., Liberec

Tenhle festival už se nejmenuje „noc“ a navíc se tam píše vykřičník. A už se potřetí neodehrává v Malé Skále, ale v Liberci. Letos s HIM (vzpomínáte si na ty kruhy pod očima) na špičce line upu.

Rock for Churchill, 29. – 30. 8., Vroutek

Na tuhle akci se letos obzvlášť těším. Říká se, že Parov Stelar Band na světě nezajímá nikoho jiného než Čechy, viz tento článek. Ale po tom, co předvedli na svém posledním koncertě v Praze, jsem fakt zvědavá, jak zapůsobí na areál ve Vroutku.

Foto: Studenta

Další zajímavé festivaly

Horňácké slavnosti, 18. – 20. 7., Velká nad Veličkou

Na folklór jsem prostě vysazená. Jestli chcete zažít tu nejuvolněnější atmosféru, kde vám nikdo nebude od huby rvát vlastní lahev vína, a zároveň zažít ryzí tradici v podobě lidových písní, tanců a krojů, vyrazte do Velké nad Veličkou. Akorát ubytování už prý neseženete.

ProART Festival, 19. – 26. 7. Brno, 26. 7. – 3. 8. Praha

Jedná se o další festival v této řadě, kde se můžete něco nového naučit, a to z nejrůznějších oborů umění. Přihlašte se v Praze nebo v Brně na workshop zpěvu, improvizace, jógy nebo divadla a večer se na své pedagogy běžte podívat, jak to zvládají „v reálu“.

Letní filmová škola, 25. 7. – 2. 8., Uherské Hradiště

Kromě provařených Karlových Varů doporučuju všem filmovým nadšenců vyrazit do Uherského Hradiště na zdejší Letní filmovou školu. Není to zatím tak masová akce a je zaměřená tak, abyste se o filmové tvorbě taky něco dozvěděli!

Pokud potřebujete 4 další důvody, proč tam vyrazit, čtěte ZDE.

Živá ulice, 11. – 17. 8., Plzeň

Na šest srpnových dní se ulice, parky i další prostranství Plzně promění v prkna, která znamenají svět. A to doslova, protože se na nich vystřídají divadelní i hudební interpreti nejen z našeho českého ďolíčku. Ba co víc – festival bude celý zdarma.

Mácháč, 22. – 23. 8., Doksy

Chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty, chlast, párty. Mácha se bude obracet v hrobě.

Zapomněla jsem na něco? Dejte mi vědět třeba na Twitter

Text: Eva Samšuková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější