Čeští studenti pomáhají předpovídat hurikány. A nejen je

Čeští studenti pomáhají předpovídat hurikány. A nejen je

Ventusky – to je webová aplikace, která vizualizuje meteorologická data z numerických modelů. Jednoduše bychom mohli říct, že předpovídá počasí. Vyvinuli ji studenti doktorského studia Západočeské univerzity v Plzni David a Martin Prantlovi společně se svým kolegou a kamarádem Markem Mojzíkem. Letos v létě s ní obsadili druhé místo v soutěži Vodafone Nápad roku 2017 a odnesli si také mimořádnou cenu za start-up roku, která se uděluje projektům s největším potenciálem do budoucna. Možná ještě větším oceněním může být ale to, že aplikaci už dnes využívají přední světové deníky.

Martin Prantl je doktorandem na fakultě aplikovaných věd a věnuje se vizualizacím dat, jeho bratr David studuje doktorské studium na fakultě ekonomické a už před několika lety založil v Plzni meteorologickou společnost InMeteo, která se zabývá poskytováním meteorologických dat společnostem v České republice. Aplikace Ventusky tak celkem logicky zapadá do oblastí jejich zájmu.

Foto: Studenta

Aplikace Ventusky zobrazuje na mapě světa vývoj tlaku, větru, oblačnosti, srážek nebo teplot. Kromě počasí dokáže sledovat také výšky vln a v oblastech postižených hurikány nebo tajfuny může pomoci s přesnější předpovědí počasí.

Od letošního října dokáže aplikace předpovídat počasí ještě přesněji. „Německý meteorologický institut v minulých měsících volně zpřístupnil značné množství svých meteorologických dat všem uživatelům jako tzv. open data. Jejich součástí je i podrobný numerický model ICON EU a COSMO, který zachycuje počasí v Německu a v sousedních státech a je význačný svým velmi vysokým rozlišením a přesností,“ vysvětluje David Prantl. Ventusky se tak staly první internetovou aplikací, která data německého institutu v takovém rozsahu využívá.

Foto: Studenta

„Nové modely nyní výrazně zpřesňují předpovědi počasí také pro Českou republiku. Například model COSMO je s horizontálním rozlišením 2,7 km nejdetailnějším modelem, jehož výstupy uživatelé volně na internetu pro naše území najdou,“ říká David Prantl. Model je aktualizován každé tři hodiny, takže uživatelé získávají nejaktuálnější data. Je zde možné sledovat i vývoj lokálních bouřek a přesná je také předpověď sněhové pokrývky.

Studenti s aplikací slaví úspěch po celém světě. Jen v září stránky www.ventusky.com navštívilo 20 milionů lidí z celého světa. Předpovědi pomáhaly především lidem v Karibiku a na Floridě, které na začátku měsíce zasáhly silné hurikány. Lidé v postižených oblastech sledovali prostřednictvím aplikace, jak silný vítr se v jejich oblasti vyskytne či kolik srážek naprší. Vizualizace meteorologických dat z aplikace Ventusky využívají ve svých článcích i přední světové deníky jako americký Washington Post, francouzský Libération či britský Daily Mail.

Foto: Studenta

Studenti ale neusínají na vavřínech. Od konce září je k dispozici aplikace Ventusky pro chytré telefony se systémem iOS. A ještě letos, jak slibují mladí vývojáři, ji budou moci využívat i majitelé telefonů se systémem Android.

Text: Ventusky, foto: Ventusky

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější