Cestování, zážitky a zkušenost, která se neztratí. To je mezinárodní soutěž KPMG

Cestování, zážitky a zkušenost, která se neztratí. To je mezinárodní soutěž KPMG

Jaké máte plány na následující měsíce? A co takhle extra balíček zahrnující praxi ve vyhlášené mezinárodní společnosti, cestu do zajímavé zahraniční destinace, získání nepřehlédnutelné položky do životopisu, navázání zajímavých pracovních kontaktů a pytel zábavy a nových zážitků? 

To všechno čeká na ty z vás, kteří nebudou sedět doma a přihlásí se na mezinárodní soutěž KICC (KPMG International Case Competition) společnosti KPMG, jejíž finále se letos bude odehrávat v Portugalsku. Tato soutěž, jejíž pravidla a další důležité informace naleznete na webu www.vyrostlijsme.cz/kicc, se nebude konat poprvé.

Ocenili byste nějaké rady, tipy a info ze zákulisí? Připravili jsme pro vás rozhovor s vítězi národního kola a účastníky globálního finále v minulém roce - Jakubem Mazalem, Dominikem Novákem, Eliškou Macháčkovou a Denisou Valsovou:

Foto: Studenta

Čím vás zaujala KICC?

DN: Vzhledem k tomu, že KICC zahrnuje jak pochopení case study a navrhnutí řešení, tak i tvorbu výsledné prezentace, tak zajímavě pokrývá většinu aspektů práce v consultingu, a představuje proto ideální výzvu pro studenty se zájmem o strategický management consulting.

JM: Je to soutěž prestižní společnosti zaměřená na schopnosti, které jsme během vysokoškolského studia rozvíjeli teoreticky. Proto mne zaujala příležitost aplikovat je prakticky a zároveň si porovnat schopnosti se studenty dalších vysokých škol.

EM: Když jsem začala zvažovat kariéru v oblasti management consultingu, začala jsem se také zajímat o všechny “case-cracking” soutěže, kterých bych se mohla zúčastnit. KICC mě zaujal především cenou pro výherce - globálním kolem a týdnem stráveným v Dubaji.

Jak jste se jako tým dali dohromady?

JM: Znali jsme se již dříve a dokonce spolu i absolvovali jednu studentskou soutěž. Consulting nás všechny láká, takže nebylo o čem přemýšlet a od začátku jsme se domlouvali na účasti v tomto složení.

DV: S Kubou a Dominikem už jsme se účastnili jiné studentské soutěže dříve a měli jsme v týmu skvělou dynamiku. Vypadl nám ale člen, s Eliškou jsme se znaly ze stáže a také měla ze soutěží zkušenosti, takže k nám skvěle zapadla a tým jsme tak vyvážili nejen genderově, ale i typově.

Foto: Studenta

Co myslíte, že vás dovedlo k vítězství v národním kole?

DN: Myslím, že velkou roli hrál fakt, že jsme se soutěže zúčastnili již podruhé, a věděli jsme proto, co od soutěže i od porotců můžeme čekat. Důležité ale také bylo, že jsme náš tým složili z kamarádů a ne jen ze spolužáků se zájmem o consulting, se kterými bychom se tak dobře neznali. Díky tomu jsme měli o poznání rychlejší a jednodušší domluvu v týmu.

EM: Jistou roli sehrály zkušenosti celého týmu v několika podobných soutěžích, velký podíl mělo to, že jsme si dopředu připravili strategii, jak k případu budeme přistupovat, jak si rozdělíme práci a podobně. Důležitý byl i náš týmový duch!

Jaké rady jste na finále dostali od porotců?

JM: Hlavně jsme se zaměřovali na časovou vyváženost, ale i kreativitu – cílem bylo odlišit se a porotce překvapit, což se nám podařilo. Další rady se zaměřovaly na samotné vystupování, takže být uvolnění, sebevědomí a pohotoví ve svých odpovědích.

DN: Nejdůležitější pravděpodobně bylo, abychom se soustředili na dodržení naší struktury k řešení, ale také abychom nezapomněli, že je potřeba si celou soutěž co možná nejvíc užít.

EM: Porotci nám třeba po prvním kolem poradili, abychom se nebáli jít k nim blíž, a více je tak zapojili do prezentace.

DV: Strávit více času důkladným pročtením textu přepadovky a identifikací hlavních otázek či problémů, zaměřit se na pozitivní energii a dynamiku v týmu při prezentaci (která nám prý hodně pomohla postoupit ze semifinále) a hlavně si nezapomenout všechno užít.

Foto: Studenta

Jak probíhaly přípravy na finále?

JM: KPMG nám vytvořila propracovaný plán pod vedením našeho coache Ryana Pusky, s nímž jsme se několikrát sešli a nacvičili strukturování případových studií. Hlavní je totiž rychlost, protože si člověk ve třech hodinách příprav nemůže dovolit zaváhat. Stmelovali jsme se však i jako kolektiv, např. při teambuildingové soutěži escaperoom v centru Prahy. Do Dubaje jsme tak odjížděli nejen jako soutěžící, ale hlavně jako přátelé, což bylo naší hlavní konkurenční výhodou oproti ostatním týmům.

DN: Souhlasím. Velkou roli hrály naše týmové večery nad sklenkou vína, díky kterým jsme do Dubaje nejeli jako náhodně složená skupina studentů, které jde jen o co nejlepší umístění, ale jeli jsme tam jako parta kamarádů, která ze sebe vydá maximum, ale zároveň si užije tuhle jedinečnou příležitost. Bylo pro nás náročné se časově sejít. KPMG nám ale maximálně vycházelo vstříc a Ryan i HR tým se snažili, abychom náš přístup k řešení case studies vypilovali a rozšířili o drobnosti, které nám ve finále pomohli ušetřit drahocenný čas.

Foto: Studenta

Co jste si ze soutěže odnesli a na co budete nejdéle vzpomínat?

JM: Odnesli jsme si spoustu kontaktů a nových kamarádů z celého světa a nezapomenutelný zážitek, který si zřejmě už nikdy nezopakujeme. Všechen ten luxus, vynikající jídlo, nabitý akční program i samotná soutěž na mě zanechaly obrovský dojem, ale nejvíce budu jednoznačně vzpomínat na ten kolektiv lidí. Stále jsme v kontaktu a dokonce i plánujeme sraz na podzim v Evropě.

DN: Je náročné vybrat jen jednu konkrétní věc, ale myslím si, že celá soutěž velmi dobře vystihuje to, že se člověk nejvíc posouvá, když sám sebe postaví před výzvu mimo sobě známé prostředí a dokáže se s ní poprat. Může to znít zvláštně, vzhledem k množství architektury a všech dalších věcí, které si člověk vybaví, když se řekne Dubaj, ale pravděpodobně asi nikdy nezapomenu na noční jízdu pouští a jízdu po dálnici s rozsvíceným Dubajem přímo před námi.

DV: Schopnost rychle analyzovat problémy a přijít se strukturovaným a smysluplným řešením a nezabývat se příliš nedůležitými detaily, cenný tréning prezentace pro náročné publikum, když zas tak dobře nevíte, o čem mluvíte. A taky skvělé zážitky - válení sudů dolů z duny v poušti. Pool parties. Nebo jak jsme jen velmi těsně nezaspali náš druhý case – to bychom neměli přiznávat, ale ta půlhodinka spánku navíc určitě náš výkon posunula výš!

Ryan Puska, manažer v auditu a kouč loňské KICC:

„Soutěž byla velice dobře zorganizovaná. Všichni účastníci měli čas se uvolnit a plně se soustředit na práci a věřím, že si to výborně užili. Co mě překvapilo, bylo, kolik příležitostí se zapojit do práce studenti měli a jak významná zkušenost to byla pro obě strany. Má úloha byla působit jako coach, mentor soutěžících při práci na zadaných tématech. V ročníku 2016 zvítězil kanadský tým, který dokázal přesně identifikovat zadané požadavky a dostat se do hloubky. Český tým byl oproti ostatním velmi dobře sehraný a fungovala v něm „chemie“. Co mohlo být trošku lepší, byla samotná prezentace. Do hlasování se zapojovali všichni prostřednictvím KPMG App, takže výsledky byly velmi přesné a férové.

Pokud bych mohl dalším soutěžícím něco poradit, bylo by to dobře vybalancovat přípravy na soutěž. Některé týmy se připravovaly velice precizně a do detailu, jiné se zaměřily na praxi, některé byly spontánní. Podle mého názoru je důležité najít ten správný přirozený přístup, který funguje. Co se týče programu, jednoznačně nejsilnějším zážitkem pro mne byla návštěva pouště a dostaly mne také místní výškové budovy.“

- Ryan loni doprovázel český tým do Dubaje

Napadá vás nějaká rada pro další soutěžící? Proč se přihlásit a jak uspět?

JM: Soutěží nemáte co ztratit, ale právě naopak můžete pouze získat. Nepodceňujte přípravu a určitě se zaměřte na složení týmu. Rozhodně dejte přednost dlouholetému kamarádovi/kamarádce než „papírově“ silnému členovi, kterého vidíte poprvé v životě.

DN: Proč je jednoduché – KICC je velmi dobře připravená soutěž, která poskytuje koncentrovanou ochutnávku práce v consultingu, a i když člověk nepostoupí až do mezinárodního finále, tak si vyzkouší spoustu aspektů práce v týmu a prezentování. Recept na úspěch je o něco méně přímočarý, ale důležité podle mě je dát dohromady správný tým, ve kterém se navzájem dobře znáte, a nezapomínat, že i když před vámi sedí partneři KPMG z jiného světadílu, tak je to pořád jenom hra.

DV: Pokud se vám nepovede uspět napoprvé, určitě se nenechte odradit, trénujte a další rok se přihlaste znovu. Naplánujte si, jak využijete čas, který máte na řešení případovky, a nebojte se pořádně vžít do role a improvizovat, pokud něco nevíte. Práce v týmu pod takovým časovým tlakem je skvělá zkušenost, i pokud se vám nepodaří zvítězit.

Foto: Studenta

Text: Bára Baštová, Nela Vejvodová

Foto: KPMG

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější