Taylor Wessing
poweredbyexperts

Cestování, zážitky, rodina. Kariéra v právu není jen o práci

Tři týdny cestování po Jižní Americe, rok Erasmu ve Vídni, rodina s malým synkem anebo celá škála koníčků – i taková může být právnická kariéra, navzdory tomu, že se v souvislosti s ní neustále straší přesčasy a spoustou práce. Work-life balance totiž nezadržitelně proniká i sem – a jinak to ani nejde, – je proto načase si vybrat zaměstnavatele, který vám bude parťákem v tom, co chcete. I kdyby to znamenalo sbalit se a rok se neukázat. :)

Barbora Skolková začínala v advokátní kanceláři Taylor Wessing jako studentka a dnes tu působí jako koncipientka. Kromě práce ale rozhodně nezanedbává ani svůj soukromý život, letos si naplánovala velkou cestu, domluvila se s nadřízenými a vyrazila na třítýdenní dobrodružství po Jižní Americe.

Barbora Skolková
Barbora Skolková Foto: Lukáš Bíba

"Cestu jsme začali v Buenos Aires a pokračovali na sever Argentiny k vodopádům Iguaçu, kde je trojmezí mezi Argentinou, Brazílií a Paraguayí. Následně jsme ještě vyrazili do uruguayského hlavního města Montevideo a do města Colonia del Sacramento. Poslední částí naší cesty byla delta řeky Paraná," popisuje Barbora a my se ptáme dál.

Jaký byl tvůj nejsilnější zážitek z cesty?

Jednoznačně kaskádovité vodopády Iguaçu, které jsou nádherným dílem přírody. Člověk je objevuje a prochází celý den a pořád je vidí z další a další perspektivy. Z argentinské strany totiž pozorujete jejich jednotlivé dílčí části, z brazilské strany je zase vidíte jako celek. Vodopády se navíc nacházejí v subtropickém pralese, a byť se jedná o turisticky velmi navštěvované místo, zachovává si svůj původní přírodní ráz.

Narazila jsi na něco, z čeho bychom si mohli od Jihoameričanů vzít příklad?

Jejich pravou náturu vystihuje přísloví, které jsme slyšeli od jednoho z místních: Problém, který lze vyřešit, není problémem a s problémem, který nelze vyřešit, se nemá cenu stresovat, protože ho za nás vyřeší život. Líbil se mi jejich přístup, protože my doma za každou cenu řešíme spoustu věcí, které oni prostě nechávají plynout, a díky tomu jsou možná šťastnější.

Tvému zaměstnavateli nevadilo, že jsi na tři týdny zmizela?

Když má člověk klienty pod kontrolou a hlídá termíny, je možné se v kanceláři včas domluvit. Kolegové pak vždy zastoupí a klient nijak nestrádá. Takovou zkušenost jsem měla i z doby, kdy jsem tu  pracovala už jako studentka na pozici právní asistentky. A také nebyl problém, když jsem odjela na roční studijní pobyt do Německa. Po svém návratu z Erasmu jsem se do kanceláře vrátila a po dokončení školy mi bylo nabídnuto i místo koncipientky. Taylor Wessing je mezinárodní kancelář, která naše zkušenosti ze zahraničí vítá. Také pomohou, pokud někdo chce studovat právo v zemích, kde mají své pobočky.

Do Vídně za studiem i za prací

Ročního Erasmu při svých studiích využil i Jiří Stratil, který momentálně v Taylor Wessing praktikuje. Vyrazil do Vídně a kromě studia si tam vyzkoušel i práci. Proč? Protože mohl. :) "Dva naši partneři pocházejí přímo z Rakouska a další dva partneři zase pracují napůl ve vídeňské a napůl v pražské kanceláři," vysvětluje Jiří.

"Právě pro ně jsem ve Vídni pracoval. Připravoval jsem podklady pro jednání, psal smlouvy a jednoho jednání jsem se rovněž zúčastnil. Kolegové mi pomohli se opravdu rychle zapracovat a také se poměrně rychle zorientovat v rakouských zákonech. Kromě profesní stránky věci jsem s vídeňskými kolegy taky pravidelně vybíhal na několikakilometrové okruhy Vídní jako přípravu na maraton, kterého jsme se s kanceláří v dubnu minulého roku účastnili. Dalo by se tedy říci, že Taylor Wessing podpořila rozvoj nejen mé duševní, ale i tělesné stránky."

Foto: archiv Taylor Wessing

Jazyky, koníčky a výzvy

Nemusíte být ale jen fit, osvojit si v rámci kariéry můžete i jazykové znalosti, kterým jste se možná na škole tak intenzivně nevěnovali. Třeba jako koncipientka Adéla Kučerová. "Když jsem se jako studentka hlásila do Taylor Wessing, moje němčina nebyla na tak dobré úrovni. Anglicky a španělsky jsem mluvila výrazně lépe, a tudíž to pro mě byla velká výzva," přiznává Adéla.

"Začala jsem intenzivně navštěvovat jazykové kurzy a své udělala rozhodně i komunikace s našimi rakouskými advokáty a praktikanty. Dnes používám jak mluvenou, tak psanou němčinu v kombinaci s angličtinou na každodenní bázi a právě tahle rozmanitost a možnost se neustále zdokonalovat mě na práci hodně baví," říká Adéla a potvrzuje, po zkušenostech z Erasmu, že praxe nyní ukazuje, že čeští studenti za těmi zahraničními rozhodně nezaostávají, ba naopak! A doplňuje: "Jsou většinou pilní a zvyklí na sobě pracovat, zároveň jsou ale skromní. Za předpokladu jazykové vybavenosti mají pak velký potenciál uplatnit se v mezinárodních kancelářích a ve vztahu k zahraniční klientele."

Foto: archiv Taylor Wessing

Jak jste si mohli přečíst v prosincovém vydání Studenty, koníčky jsou strašlivě důležité nejen pro naši psychickou relaxaci, ale také pro lepší funkci našeho mozku a pro sebezlepšování v mnoha směrech. Na plnohodnotné trávení volného času byste tak neměli zapomínat, ani když máte zrovna práce nad hlavu.

Koncipient Martin Halaj souhlasí: "Naordinoval jsem si, že koníčky musím za každou cenu pěstovat," říká. "Dnešní doba je nesmírně rychlá, klienti nároční a chtějí vše nejlépe včera. Pokud bych neměl čas se odreagovat, myslím, že bych nemohl pracovat tam, kde jsem. Florbal a fotbal, to je pro mě krásný adrenalin, který mi pomáhá utéct ze světa paragrafů. V průměru tak třikrát do měsíce se dostanu i do divadla, protože na tom moje partnerka trvá a to je dobře. A když něco fakt dobrého hrají v kině, zajdeme i tam."

Foto: archiv Taylor Wessing

Rodina, základ života

Pokud vás láká kariéra v právu, ale jste k tomu ještě rodinně založení a tak nějak už vlastně máte trochu jiné starosti, nemusíte se svého snu vzdávat. Alespoň ne všude. "Při hledání zaměstnání v loňském roce, při pohovorech v advokátních kancelářích i firmách hledajících in house právníka vždy zaznělo, abych počítala s tím, že v podstatě vůbec nebudu doma, s rodinou," říká koncipientka Monika Fürstová, která má doma malého syna.

Foto: archiv Taylor Wessing

"Jaká by pak byla realita, nevím. U Taylor Wessing oceňuji, že je možné zásadní rodinné záležitosti plánovat, že je možné se o věcech bavit, a hlavně se také dohodnout na řešení vyhovujícím oběma stranám. Přiznávám se, že týden dovolené navíc by nebyl marný, ale učím se vyjít i se čtyři týdny," usmívá se Monika.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější