Cestuj levně: Berlín. Kultura, kavárny a techno

Cestuj levně: Berlín. Kultura, kavárny a techno

Berlín – tří a půlmiliónové město, dříve rozdělené berlínskou zdí, dnes největší útočiště urban kultury a novodobá Mekka hipsterů. Chcete se také podívat, jak to tam chodí a co vlastně na tomhle ne moc hezkém městě všichni mají? Čtěte pár tipů, jak si užít Berlín, vidět co nejvíc za co nejméně peněz.

Kudy kam?

Do Berlína se dá v dnešní době dostat za pár hodin. Je celkem jedno, jak pojedete, ale nejekonomičtěji samozřejmě vyjde, pokud seženete plné auto lidí a náklady na benzín se rozpočítají. Pokud nemáte tolik žhavých kamarádů na cestování, anebo prostě jen nemůžete sehnat auto, je zde stále pár možností. Asi nejlevněji se do Berlína dostanete autobusem Student Agency (se studentskou slevou zhruba 1050 za zpáteční jízdenku). Vyzkoušet ale můžete i spolujízdové servery, teď například celkem letí stránka Blablacar.

Foto: Studenta

Ustel si v centru

Bude to znít asi trapně a opakovaně, ale podle nás je jednoznačně nejlepší na shánění ubytování v Berlíně stránka Airbnb. Zrovna v Berlíně je spousta studentů, kteří na prázdniny nebo na víkendy odjíždějí, a potřebují pouze zaplatit nájem, takže tam najdete hezké byty za rozumnou cenu. (Poznámka: vyplatí se zvolit si takovou čtvrť, abyste to neměli daleko do centra. Za nás Mitte, Neukölln, Kreuzberg).

Foto: Studenta

Hipster kam se podíváš

Až se ráno vzbudíte, vypravte se na snídani do tureckého bistra La Femme v Kreuzbergu – mají tam arabské snídaňové speciality, které vás zasytí i na oběd. Pak vyrazte na obhlídku tradičních památek – Reichstag, Alexander Platz, Postdamer Platz pro milovníky moderní architektury, nezapomeňte ani na Check Point Charlie – nejznámější spojovací bod mezi východní a západní částí Berlína. Až se budete cítit unaveni, nebo snad budete mít hlad, můžete se zastavit na tradiční místní currywurst (klobásu s omáčkou z curry) – najdete ji u kteréhokoliv stánku na každém rohu.

Odpoledne je nejlepší zajet si do čtvrtí Kreuzberg nebo Neukölln a jen se zde procházet uličkami, které nabízí spoustu malých sympatických kaváren a obchůdků s alternativním zbožím. Poznáte zde tu pravou hipsterskou městskou kulturu kavárenských povalečů a BIO, homemade, fairtrade a vegan milovníků.

Foto: Studenta

Výhodou Kreuzbergu i Neuköllnu je fakt, že zde vlastně můžete zůstat až do večera, protože většina kaváren se změní v noční kluby a bary. Pokud vás tedy nebudou bolet nohy, můžete navštívit jeden ze sympatických podniků (například Fuchs&Elster, Gaston nebo Ratzeputz, ale v podstatě je jich v těchto čtvrtích plno na každém kroku). Pokud budete mít stále dost energie, můžete se skočit podívat do jednoho z nejproslulejších berlínských nočních klubů – Berghainu. Hrají tu ti nejznámější techno interpreti. Ale pozor – ne všechny do tohoto klubu pustí – proslulé jsou dlouhé fronty a na jejich konci vyhazovač, který vás dovnitř nepustí, pokud se mu prostě nezdáte. Před návštěvou Berghainu je tedy dobré si přečíst několik užitečných rad, jak se tam vůbec dostat.

Text: Eliška Pokorná

Foto: Kilián Vrátník

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější