Cestuj levně: Budapešť. Guláš, bary a lázně

Cestuj levně: Budapešť. Guláš, bary a lázně

Budapešť je především jednou z atraktivnějších a nejvíce dostupných destinací, kam si udělat výlet jen třeba na pár dní a za úplné minimum peněz. Nudit se tam rozhodně nebudete, už jen když se pokusíte vyslovit nějaké z proslule zapeklitých maďarských slov.

Jak se tam dostat?

Jako obvykle existuje několik možností. Jednou z nich je určitě naplnit auto a vyrazit těch 500 kilometrů (trasa Praha – Budapešť) na vlastní pěst. Tahle metoda má určitě několik výhod – například fakt, že pokud se zdržíte v Maďarsku déle, můžete si lehce udělat i výlety po okolí. Jestli víte, že nenaplníte auto, ideální bude spolujízda, koukněte na tuto variantu na Jízdomat. Pokud chcete ale vsadit na jistotu, určitě zvolte jednoho z nízkonákladových autobusových dopravců – tak se dostanete z Prahy do Budapešti za devět stovek a z Brna ještě levněji, za něco málo přes šest stovek.  Můžete ale samozřejmě jet i ve velkém stylu – vlakem.

Kde přespat?

Určitě se v první řadě vyplatí zamyslet se, zda nemáte v Budapešti nějaké známé. Přátelé z divadelního kroužku? Babičky příbuzní ze Slovenska nebo spolužáci na Erasmu? Vše je možné. Pokud ale přece jenom žádného vzdáleného známého nenajdete, v Budapešti není ubytování vůbec drahé. Za rozumnou cenu seženete penzion a velmi levně třeba studentský hostel. Jedna noc vás vyjde na 300-400 Kč, a to jde o opravdu slušné čisté ubytování. To je skoro zadarmo!

Co v Budapešti?

Budapešť nabízí spoustu možností zábavy. Ráno se můžete procházet po kulturních památkách, jako je například hradní komplex, parlament, různé galerie nebo židovské synagogy. Na oběd si rozhodně zajděte do některé z místních restaurací a dejte si guláš, gulášovou polévku nebo jednu z vyhlášených maďarských uzenin. Odpoledne je jednoznačně nejlepší si zajít odpočinout do některých z místních termálních lázní. Navštívit můžete například lázně Széchenyi, které patří k nejdostupnějším, ale nabízí velké množství různých termálních bazénů, vířivek a saun. Vstup na celý den je cca za 400 korun.

A večer?

Největší zábava pak samozřejmě přichází večer, potažmo v noci. Nejdřív je ale třeba se vydatně najíst – není od věci zkusit ochutnat nějakou židovskou specialitu v košer restauraci. Pak už se můžete bez obav ponořit do noční Budapešti. Nejlepší je najít nějakou místní hospůdku nebo malý bar, nicméně pokud chcete něco nad míru stylového, vyplatí se zkusit například proslulý bar Szimpla Kert. Když navíc přijedete do Budapešti v době konání nějaké akce, zkuste trávit večery tam. Teď (do 17. července) například můžete v Budapešti navštívit proslulý hudební festival Sziget, kam letos zavítá mimo jiné i Robbie Williams nebo Florence + The Machine.

Potřebujete ještě nějaký další důvod, proč se toto léto vydat do Budapešti?

Text: Eliška Pokorná

Foto: Kateřina Kadlecová, Eliška Pokorná

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější