ČEZ rozdává stipendia vysokoškolákům, kteří pracují v jaderné elektrárně

ČEZ rozdává stipendia vysokoškolákům, kteří pracují v jaderné elektrárně

Stipendijní program Vysokoškolák je určen studentům technických fakult, kteří se rozhodli pracovat v jaderné elektrárně. Patří k nim i deset posluchačů ČVUT a VUT, kteří se po škole stanou operátory sekundárního okruhu některého z  reaktorů v jaderné elektrárně. Šanci podepsat pracovní smlouvu a získat podporu během studia mají i další.

Všichni stipendisté, kteří ve čtvrtek 24. října slavnostně podepsali stipendijní smlouvu, absolvovali stáž, tak zvanou Letní univerzitu, v jaderné elektrárně a splnili předpoklady pro práci v jaderném zařízení. Výše stipendia závisí na ročníku, v němž příjemce studuje, a také na jeho studijních výsledcích. Pohybuje se od tří do sedmi tisíc korun měsíčně po celý rok včetně prázdnin.

Předpoklady pro práci v jaderném zařízení

Než byli studenti do stipendijního programu zařazeni, museli kromě jiného projít psychodiagnostickými testy a zdravotní prohlídkou. „Nebylo to nijak náročné. Mezi řídicí personál jaderné elektrárny asi nemohou přijmout člověka, který je cholerický nebo má problém dodržovat bezpečnostní opatření. Byl jsem sice nervózní, ale když je člověk vyrovnaný, nemůže ho takový test rozhodit. Až budu pracovat v jaderce, čeká mě tahle zkouška každý rok,“ usmívá se Martin Beneš z východočeských Hořic, který nedávno zahájil čtvrtý ročník na Českém vysokém učení technickém v Praze. Na Letní univerzitu rád vzpomíná: „Nejlepší bylo, že jsme se setkali s absolutními špičkami v jaderné energetice. Je zkrátka rozdíl, když se o reaktorovém sálu nebo blokové dozorně učíte v posluchárně, a když vám to vysvětlí a rovnou i ukáže odborník, který tam zná každý šroubek. Mohli jsme se ptát na cokoli a vždycky jsme dostali přesnou a srozumitelnou odpověď.

Diplom ještě nemají, ale zaměstnání už ano

Mám radost, že otázku, kam po škole, mám vyřešenou. Podle průzkumů mezi vysokoškoláky patří ČEZ k nejžádanějším zaměstnavatelům. Pro mě je to stabilní společnost a jistota do budoucnosti,“ shrnuje Pavel Lamoš z Týna nad Vltavou. K ukončení studia na Vysokém učení technickém v Brně mu zbývají tři roky. Kromě něj na VUT studuje dalších šest stipendistů: Jan Vaľočík ze severomoravského Krnova, Lubomír Ludvík z Ruchovan na Vysočině, Radim Šperka z Vyškova i Radek Janošek z Hodonína. Poslední stipendista z VUT, Róbert Konček, pochází ze slovenských Malacek. ČVUT v Praze studují Jiří Kurka z Třebíče, Martin Beneš z Hořic a Radek Landa ze Žďáru nad Sázavou.

Studenti těsně před podepsáním stipendijní smlouvy se Skupinou ČEZ
Studenti těsně před podepsáním stipendijní smlouvy se Skupinou ČEZ Foto: Studenta

Operátorů není nikdy dost

Pokud se dostaví dva nové bloky Temelína, budou energetici potřebovat další operátory. Velký zájem o ně mají již dnes. „Naši pracovníci, kteří se před téměř třiceti lety podíleli na spouštění Dukovan, postupně odcházejí do důchodu. Proto s předstihem oslovujeme budoucí zaměstnance a dlouhodobě podporujeme předávání znalostí a zkušeností mladším ročníkům. Zájem o tento obor rozvíjíme už u středoškoláků a dá se říct, že šikovné techniky hledáme i na základních školách,“ vysvětluje Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Vím proč

Stipendijní program Vysokoškolák je určen posluchačům technických fakult vysokých škol, ale zajímají se o něj i středoškoláci. Proto jim Skupina ČEZ nabízí Jadernou nebo Energetickou maturitu, což jsou třídenní stáže v elektrárnách či distribučních zařízeních, zahrnující přednášky a odborné semináře. Žákům základních i středních škol je určena soutěž Vím proč. „Přibližně v deseti letech se děti rozhodují, zda je láká spíš přírodovědný nebo humanitní směr. Naším cílem je ukázat, že fyzika je zábava, a ovlivnit rozhodování dětí o jejich dalším směrování. Začátkem tohoto měsíce jsme proto vyhlásili soutěž o natočení nejzajímavějšího fyzikálního pokusu. Videa lze vkládat na webové stránky www.vimproc.cz. O vítězích, kteří obdrží tablety, exkurze do našich provozů nebo vstupenky do technických center, rozhodne odborná porota nebo veřejnost,“ říká Martin Máca, HR expert útvaru strategický nábor expert Skupiny ČEZ.

Více informací na www.kdejinde.cz nebo na http://www.facebook.com/PracevCEZu

Seznam stipendistů, kteří do jednoho až tří let nastoupí jako operátoři sekundárního okruhu:

  • Martin Beneš - Hořice
  • Třebíč
  • Žďár nad Sázavou
  • Znojmo
  • Hodonín
  • Malacky
  • Týn nad Vltavou
  • Rouchovany
  • Vyškov
  • Krnov

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější