Chcete se naučit cizí jazyk? Zkuste Callanovu metodu nebo SMS jazyky!

Chcete se naučit cizí jazyk? Zkuste Callanovu metodu nebo SMS jazyky!

Hodiny strávené v jazykových třídách, memorování stovek slovíček a jejich následné zapomínání – to všechno jistě dobře znáte. S novými technologiemi však přicházejí i novinky ve výuce cizích jazyků, které z vás (možná) udělají téměř rodilé mluvčí. Při jejich používání se rozhodně nebudete nudit.

Cizí jazyk přes SMSky?

Minimální námaha a naučení se více než 2000 frází a slov ročně? To slibuje služba, jež vyučuje cizí jazyky přes SMS zprávy. Využívá toho, že lidé mají mobilní telefony prakticky stále u sebe. Denně přijde studentovi SMS zpráva, v níž je určitá fráze.

„Sto šedesát znaků denně není samo o sobě mnoho. Mít však za úkol den co den se je naučit, je to tak akorát,“ píše server www.smsjazyky.cz. Výuka přes mobilní telefon probíhá v týdenních cyklech. První den dostane student email s přehledem frází a jejich překladů. Služba nezapomíná ani na výslovnost – přílohou mailu jsou nahrávky frází ve formátu Mp3.

Klienti nepřijdou ani o ne tolik oblíbené testování. Jazyková agentura jim na konci týdne elektronickou poštou zašle kontrolní překladový text. Služba SMS jazyky je mnohem levnější než klasická výuka v jazykových školách – jeden rok vyjde na pouhých 1690 korun, což je zhruba 5 korun denně.

Virtuální třída

Studenti, kteří nemají mnoho volného času, jistě ocení i výuku cizích jazyků přes internet. Systém je jednoduchý – v určený čas se připojíte do „jazykové třídy“ a pak probíhá interaktivní výuka s lektorem a někdy i se spolužáky. Jednou z výhod takového kurzu je možnost nahrát si hodinu a pak si ji kdykoli pustit znovu. Za takovou výuku si například jazyková škola www.Berlitz.cz účtuje okolo 600 Kč za hodinu.

Kombinaci online výuky i klasického studia ve třídách nabízí například Wall street institute. „Kombinací online studia, učebnic a hodin s učitelem  budete ve studiu postupovat velmi rychle. Metoda aktivuje přirozený způsob jakým se učíte cizí jazyk, bez překládání a memorování,“ uvádí institut.

Online lektoři k dispozici kdykoli

Server www.speakonline.cz zase nabízí službu živých chatů nebo hovorů přes internet. Systém funguje jednoduše – zaregistrujete se, zaplatíte si kredit a můžete si vybrat z několika lektorů, se kterými budete přes počítač konverzovat. Každý lektor má na svém profilu konverzační úroveň a úroveň výuky. Podle úrovně lektora je také odvozena cena, která se pohybuje od 2 do 5 Kč za minutu.

Stále nejpočetnější jsou však kurzy v „kamených“ jazykovkách. Klienti ale mohou v některých z nich narazit na nové metody vyučování. Jedním z takových přístupů je tzv. Callanova komunikativní metoda. Výuka funguje na principu učení cizího jazyka, jakým jsme se učili i češtinu. „Vyučování probíhá formou rychlých otázek a odpovědí, kdy nemáte čas přemýšlet, stoprocentně se soustředíte na samotný jazyk a buduje se Vám tak potřebný reflex,“ říká Kamil Šimkovič z jazykové školy Empire. Gramatiku studenti nešprtají z učebnic, ale učí se jí přímo užitím ve větách.

Tandemová výuka vyžaduje vaší aktivitu, ale je zdarma

Další – a zároveň nejlevnější – alternativou je tandemová výuka. „Učíte se a konverzujete s rodilým mluvčím, aniž byste za něj museli platit. Na oplátku pak učíte svůj mateřský jazyk. Celá forma jazykového tandemu je skutečně jen a pouze na samotných účastnících,“  vysvětlil studentskému portálu Lemur Josef Stříbrný, který kontakty mezi Čechy a zahraničními studenty zprostředkovává.

Jak se do tandemu přihlásit? Registraci nabízí stránka www.gettandem.com, kam zadáte místo bydliště a jazyk, kterému se chcete naučit. V databázi si pak najdete vhodný protějšek. A pak už je jen na vás, jestli spolu budete chodit po hospodách, čajovnách, výstavách nebo se na tenisovém kurtu budete učit sportovní slovíčka.

Hana Vorlová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější