Chtěj víc než titul! Naber nový vítr do plachet během magisterského studia

Chtěj víc než titul! Naber nový vítr do plachet během magisterského studia

Pokud nejsi spokojený se svým životem, městem, kde studuješ, nebo třeba se studijním programem, ideální čas na změnu přichází s volbou magisterského programu. Myslet si, že si studiem prodloužíš bezstarostná léta, je sice fajn, ale značně neefektivní. Jen oddálíš to, čemu se stejně nevyhneš – vstupu do produktivní fáze života a budování kariéry.

Právě volba magisterského programu je klíčová pro budoucí směřování. A je to také ideální čas pro razantní změnu v životě, nabrat kurz novým směrem, v oblasti, které se chceš věnovat, nebo i zemi, kde chceš jednou žít. Dávno neplatí, že bys musel pokračovat v bakalářském programu. Je přece tolik možností, tak proč je nevyužít?

Florian Manke, studijní poradce týmu MASTER AND MORE, se touto problematikou zabývá již řadu let: „Máme tady problém, který se odborně nazývá "Agony of Choice", někteří vědci jej dokonce nazývají "Tyranny of Choice". Máme tendenci si myslet, že je výhodou mít velký výběr. Ale právě učinit rozhodnutí a vybrat si z široké palety v životě často způsobuje stres a úzkost.“ Jak z toho ven? V první řadě je třeba zúžit možnosti a určit si priority, protože jinak by ses rychle cítil výběrem zavalen.

V zahraničí studuje přes 12 tisíc Čechů

S výběrem správného programu úzce souvisí i krajina, ve které chceš studovat. Odvážnější studenty samozřejmě nejvíce láká studovat v zahraničí. Programy jako Erasmus, studijní pobyty na jeden semestr, jsou kratší ukázkou studia v zahraničí. Z České republiky vyrážejí studenti nejčastěji na Slovensko, do Německa a Velké Británie. Oblíbená je také Francie a USA. V současné době se za hranicemi vzdělává podle dat organizace UNESCO přes 12 tisíc Čechů.

Jednou z hlavních otázek a také překážek studia v zahraničí je jeho financování. Vzdělávací systém se v každé zemi liší a stejně tak se liší i nároky na jeho financování. Některé státy poskytují vzdělání na veřejných vysokých školách bezplatně, jinde si účtují nízký správní poplatek nebo i vysoké školné. Kromě toho také existují rozdíly mezi veřejnými a soukromými vysokými školami. I tento trh se neustále vyvíjí, proto je důležité zjistit si dostatek informací, propočítat náklady co nejpřesněji a rozmyslet si, jak je řešit. Využít lze spoustu dostupných stipendijních programů nebo půjčku.

Ať se rozhodneš zkusit své štěstí v zahraničí, nebo budeš studovat doma, prvním krokem by mělo být, že si vyhledáš co nejvíce dostupných informací o nabízených magisterských programech. Nápomocný je k tomu portál www.master-and-more.cz, který se danou problematikou zabývá. Mimo jiné také radí zkusit si odpovědět na tyto otázky:

  • Jaké výhody z magisterského studia získám?
  • Jaké mám kariérní možnosti s/bez magisterského titulu?
  • Kolik studium stojí a jak ho budu financovat?

Pozvánka na přednášku o programech v Česku i zahraničí

S výběrem správného magisterského programu také souvisí stanovit si, co od studia očekáváš. Už by to nemělo být vyplnění volného času, magisterský program by ti měl přinést více než jen titul na papíře. Obsah studia, budoucí uplatnění, znalosti, osobní zájem o obor i navázání zajímavých kontaktů, to jsou hlavní vodítka, kterými by ses měl při výběru řídit.

Pokud se chceš dozvědět víc o možnostech, které máš, a poslechnout si přednášku odborníků i zajímavosti a zkušenosti z praxe studentů, nenech si ujít seminář MAGISTERSKÉ STUDIUM: Chtít více než titul?

Foto: Studenta

Koná se v Ústřední knihovně v Praze ve středu 18. března od 16 hod. do 18 hod. „Na programu semináře jsou přednášky i diskuze s odborníky na téma magisterské studium v České republice a v zahraničí. Účastníci se dozvědí, jaký význam magisterské studium v dnešní době má, jak mohou své studium financovat, jak se připravit na přijímací řízení a další užitečné informace,“ přiblížila náplň přednášky pořadatelka Andrea Bradáčová z organizačního týmu MASTER AND MORE.

Dvouhodinovým programem tě provedou odborníci z praxe, např. Lukáš Sedláček, zakladatel projektu YES, YOU SHOULD!, Klára Macíková, zakladatelka Poradenského Centra pro studium ve Velké Británii UniLink, docent Pavel Hnát, proděkan pro pedagogickou činnost na VŠE v Praze, a dr. Christof Heinz, vedoucí informačního centra DAAD v Praze. Těšit se můžeš i na překvapení z Velké Británie. Dr. Tim Sellick z University of Worchester prostřednictvím živého přenosu představí studijní programy na zmíněné univerzitě. Vstupné je zdarma.

Přihlas se ještě dnes na www.master-and-more.cz a zajisti si místo. Kapacita sálu je totiž omezena!

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější