Chtěli byste v práci procestovat svět? Ondřej poradí, jak na to

Chtěli byste v práci procestovat svět? Ondřej poradí, jak na to

Ondřej Šabata pracuje jako konzultant se zaměřením na energetiku a jeho další krok v kariéře je povýšení na projektového manažera. Na podzim se vrátil z ročního programu Associate abroad, v Dallasu. Vystudoval CEMS na VŠE. Po téměř pěti letech v BCG si bere na tři měsíce volno, během kterého chce procestovat Austrálii.

Když vám v CV přibyla zkušenost ze zahraniční studijní cesty a stáže, začaly se na vás firmy v Česku dívat jinak?

Myslím si, že ano. Firmy se na zahraniční zkušenosti opravdu hodně dívají – co člověk dělal a kde. Díky získaným zkušenostem mě například ještě během studia vzali na stáž do centrály T-Mobile v Německu. Dlouhodobě jsem měl preferenci pracovat v BCG.

Jak probíhá výběrové řízení do BCG a jak dlouho trvá?

Z došlých životopisů vybíráme uchazeče k písemným testům a dle výsledku k ústním pohovorům. Celkem máme dvě kola pohovorů, v každém jsou dva individuální pohovory na základě případových studií. Důležitou součástí je i motivační část. Celé výběrové řízení trvá zhruba měsíc, ale dost záleží i na preferenci kandidátů, jak moc spěchají. Výhodou po získání pracovní nabídky může být i možnost odloženého nástupu, který je až 12 měsíců. Já jsem začal v BCG pracovat po několika měsících od podepsání smlouvy. Ještě jsem si chtěl trochu užít posledního záchvěvu studentského života.

Na jaké pozici jste začínal?

Všechny poradenské společnosti mají poměrně stejné pozice, jen se v každé jmenují trochu jinak. Nástupní pozice pro absolventy v BCG je Associate. Pro zjednodušení si představme, že první je analytik – junior, a pak senior, na takové pozici jste třeba čtyři roky až pět let. Potom je manažer, což je dalších asi pět let. A nakonec Partner, spolumajitel celé mezinárodní společnosti.

To je takhle striktně nalinkované?

Společnost má za cíl zaměstnance pravidelně povyšovat. Čtvrtletně se dělají hodnocení, kde se zařadíte do nějaké výkonnostní skupiny. Každá skupina i pozice má maximální dobu, po kterou na ní můžete být. Záleží tedy na pracovních výsledcích, zda máte možnost svou kariéru ve společnosti rozvíjet nebo ukončit. Neexistuje tu, že by ze třech dobrých lidí povýšili jen jednoho, protože pro ostatní dva není místo.

Jak to vypadá s work-life balance u takového druhu práce?

Každý si musí určit svou prioritu a tím si nastavit work-life balance. Odměnou za práci v konzultingu je, že se učíte stále novým věcem a získáváte zkušenosti v různých oblastech a odvětvích. Ale kdy jindy pracovat s plným nasazením, když ne hned po ukončení školy?

V rámci BCG pracujete také na zahraničních projektech. Jak to probíhá?

Řekl bych, že je to taková forma zpestření práce zaměstnancům. Mezi ně patří i roční výměnné programy v rámci společnosti nebo firmou sponzorované MBA programy na nejlepších školách. Nejběžnější jsou jednotlivé zahraniční projekty, na kterých pracujeme s kolegy a kolegyněmi v různě velkých týmech. Většinou trvají tři měsíce. Já jsem byl například v Calgary v Kanadě a za chvíli se chystám na pět týdnů do Srbska. Po střední Evropě jezdíme často, to už ani nepočítám.

Proč jsou zahraniční zkušenosti pro studenty tak důležité?

Kdysi byla zahraniční zkušenost něco extra, dnes už jsou výměnné studijní programy nebo zahraniční stáže samozřejmost. Odlišovacím faktorem se v současné době vnímá zahraniční studium na nějaké dobré škole. Zahraniční stáže by měly být nejlépe u firmy, která je v oboru, nebo alespoň se zajímavou náplní. Ale samozřejmě se dobré zkušenosti dají získat i tady v Česku, záleží na výběru společnosti. Chceme v CV vidět jednu dvě věci, které nějakým způsobem vyčnívají.

Nabízí BCG studentům možnost stáže?

Ano, samozřejmě a nabízíme je během celého roku. Stáže neboli internshipy trvají minimálně šest týdnů až tři měsíce, někdy jsou i delší. Stážista se stane plnohodnotným členem týmu a pracuje jako všichni ostatní konzultanti na projektech u klientů. Je to práce na plný úvazek, která je pochopitelně finančně ohodnocena. Na základě výsledků práce může dotyčný na konci stáže získat pracovní nabídku na plný pracovní úvazek.

Text: Jekatěrina Tkačenko

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější