Co mají společného Shakespeare, Filipíny a titulky?

Co mají společného Shakespeare, Filipíny a titulky?

Letní filmová škola Uherské Hradiště, pro kamarád Filmka. Akce, která by neměla chybět v diáři každého filmového fajnšmekra. Co letošní již 42. ročník slibuje? Tradičně spoustu zajímavých osobností, nejen z filmové branže a neméně zajímavá témata. Ale popořadě.

Letošní Fokus Letní filmové školy se zaměří na Filipíny. Poprvé od roku 2007 se tak akreditovaní účastníci mohou vydat mimo Evropu. Záběr filipínských filmařů je velký, diváci se mohou těšit na horory, superhrdinský film, ale i snímky, které cestují po festivalech.

Víte, co je to mumblecore? Filmka ví, ráda poví a hlavně ukáže. Tímto termínem je označována odnož amerického nezávislého filmu, vyznačující se minimálním rozpočtem, no-budget estetikou a častou improvizací. Prvním filmem, považovaným za mumblecore, byl snímek Funny Ha Ha Andrewa Bujalského. V Uherském Hradišti bude představen výběr snímků od roku 2002 do současnosti.

Pocty a vzpomínky

Dalším tématem LFŠ je Pocta Williamu Shakespearovi. Legendárního anglického dramatika si Letní filmová škola připomene napříč celým programem. Vedle výběru filmů, které dokládají všemožné způsoby, jakými se lze jeho díla uchopit při převodu na filmové plátno, přivítá i předního odborníka na tvorbu Williama Shakespeara Martina Hilského. Osobitý pohled na Shakespearovu tvorbu pak jistě nabídne i Julie Taymorová, která se jí dlouhodobě zabývá, a to jak ve filmu, tak na divadelních scénách.

Vzpomínat se bude i na Václava Havla, kterého divákům představí zejména herci z Divadla Husa na provázku.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Pestrý doprovod

Výstava na Letní filmové škole představí tvorbu Kurta van der Basche prostřednictvím jeho práce na filmech Atlas mraků, Star Wars: Síla se probouzí a dalších a zavede diváka do zákulisí přípravy filmového díla, hlavně do říše storyboardů. Ty vznikly díky animovanému filmu ve 30. letech a dnes jsou nepostradatelným nástrojem ve všech filmových žánrech.

Bez povšimnutí by návštěvníci Filmky neměli nechat ani projekt Andrey Vacovské, který mapuje vývoj typografie používané v úvodních titulcích československých hraných filmů mezi lety 1945 a 1993.

Co se týče hudební stránky LFŠ, do Uherského Hradiště zavítá třeba Aneta Langerová nebo skupina Mňága a Žďorp.

Je toho samozřejmě ale mnohem víc, další informace hledej na stránkách www.lfs.cz, 42. ročník Letní filmové školy Uherské Hradiště bude probíhat od 22. do 30. července.

Text: Nela Vejvodová

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější