Co se stalo v online světě v roce 2015?

Co se stalo v online světě v roce 2015?

Člověk samozřejmě nestihne sledovat všechno. Od toho je tu Studenta, díky které si můžete doplnit, co vám uniklo. Které události hýbaly světem jedniček a nul v loňském roce? 

Nové a lepší Windows?

Microsoft představil novou edici Windows, označenou číslovkou 10, již koncem roku 2014, ale mezi běžné uživatele se začal operační systém dostávat až během loňského léta. Po relativním neúspěchu Windows 8 si chtěl Microsoft spravit reputaci, což se podle všeho podaří. Potěší i možnost bezplatné aktualizace, pokud máte Windows 7 nebo 8. To je dobrá strategie na sjednocení naprosté většiny uživatelů pod jedním systémem, který chce Microsoft dále rozšiřovat i na mobilní zařízení. V zájmu tohoto konceptu tak nová Okna vypadají jako kombinace použitelných nápadů z posledních dvou edic, což je rozhodně rozumný přístup. Uvidíme, jak nový systém prověří čas.

Internetoví vtipálci si nedají pokoj

Zábavná část internetu samozřejmě nezůstala stranou. Ale jelikož by výčet všech memů a šprťouchlat vydal na dlouho, pro představu uvádíme dva příklady za všechny:

Říjnu dominoval obnovený zájem o trilogii Návrat do budoucnosti, populární filmovou sérii z 80. let. V ní se totiž cestovatelé v čase objeví přesně 21. října 2015 a jsou svědky neuvěřitelných vynálezů. Většina těchto futuristických vizí se ale samozřejmě nenaplnila, jak se můžete přesvědčit ve videu:

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

A o pár týdnů později vzal sociální sítě útokem znovuzrozený John Travolta jako zmatený Vincent z Pulp Fiction, ocitající se v rozličných životních situacích:

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Únik choulostivých dat

Online služba Ashley Madison, která se specializuje na pletky ženatých a vdaných, si loni pořádně zavařila. Hackeři zaútočili na její databáze a zveřejnili obrovskou spoustu citlivých osobních dat. Registrace na této stránce s největší pravděpodobností znamená nevěru (nebo alespoň snahu o ni), takže si dokážete představit, kolik manželství tímhle odhalením utrpělo. V důsledku toho několik takto zdiskreditovaných mužů spáchalo sebevraždu. Zveřejnění profilů navíc ukázalo, že přes 90 % ženských profilů bylo falešných, což je skutečně neuvěřitelné číslo. Takže, pánové, s online seznamováním opatrně, očividně skrývá více nástrah, než se na první pohled může zdát.

Google změnil logo

Možná to na první pohled vypadá jako banalita, ale bavíme se o nejviditelnější změně, kterou přední technologický gigant ve své prezentaci udělal za posledních více než patnáct let. V souladu s novým Material designem, který Google razí na svých zařízeních s Androidem, tak nové logo vystřídalo již trochu archaické patkové písmo. Dal tak jasně najevo, nakolik svému designu věří i do dalších let, což je krok správným směrem.

Které události digitálního světa loni zasáhly vás? Máte už nové Windows? U jakých žertíků jste se nejvíc pobavili? Podělte se s námi v komentářích.

Text: Mojmír Sedláček

Foto: pixabay.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější