Co ze mě bude aneb volba kariéry. Kde máte šanci dobře nastartovat?

Co ze mě bude aneb volba kariéry. Kde máte šanci dobře nastartovat?

Všichni jsme již jako malí měli nějaké sny o svém budoucím povolání. Od nepříliš reálných představ postupně (většinou) směřujeme k pozicím, podle kterých si pak volíme školy a obory. Ovlivňuje nás tedy výběr povolání? Rozhodně, neboť v něm trávíme většinu života. Jaká jsou obecně nejlépe hodnocená povolání a která pracovní místa byste rozhodně dělat nechtěli?

V dnešním světě pracovní trh nabízí opravdu nepřeberné množství různých pracovních pozic v mnoha odvětvích. Školní psychologové se už na středních školách věnují testování studentů za účelem pomoci jim zvolit správné pracovní zaměření. Každý máme jiné předpoklady a každá práce má svá specifika a své požadavky. Přesto jsou některé profese více preferovány než jiné.

Zaměstnání v záři reflektorů

Mezi nejpopulárnější skupinu profesí se řadí pomáhající či kreativní profese. Oblíbené jsou především pro svou užitečnost a smysluplnost či umělecké vyžití takřka bez omezení a pravidel.

Podle různých žebříčků se stabilně vysoko drží duchovní zaměstnání. Ti uvádí, že prožívají vysokou míru spokojenosti, jelikož nejsou svazováni světskými starostmi. Dále si své povolání pochvalují hasiči, jelikož se cítí být užiteční a obecně jsou veřejností přijímáni velice pozitivně. Na třetím místě často vychází spisovatelé, kteří navzdory nejistému honoráři pociťují volnost danou možností svobodě vyjádřit své myšlenky a pocity a převést je na papír.

Zaměstnání na okraji pracovního trhu

Naopak mezi nejméně oblíbené pracovní pozice patří profese, kde panuje nízká možnost osobního rozvoje, přestože jsou společensky vysoce postavené a platově dobře ohodnocené. Tento fakt je možná překvapující, jelikož bychom očekávali, že nejníže spadají profese jako je například uklízečka. Dnes však toto zaměstnání nese název pokojská a takový pracovník v úklidové agentuře si přijde na dobrý plat, vzhledem k možnosti uklízet mimo jiné soukromé vily bohatých advokátů, kteří nemají na takovýto druh práce čas.

Dále jsou zde umístěné pozice nejméně perspektivní či nebezpečné (jako například klempíř či svářeč). Řadí se sem i analytik technické podpory. Jeho úkolem je pomoci lidem s technickými potížemi s počítači, což vyžaduje pevné nervy při komunikaci s ne vždy příjemnými klienty.

Foto: Studenta

To věčné srovnávání

Žebříčků existuje mnoho. K porovnávání povolání je možné využít různá měřítka. Společnost WalletHub sestavila žebříček profesí na základě kritérií, jako například průměrný startovní plat, nezaměstnanost v oboru, možnost kariérního postupu a počet smrtelných zranění při vykonávání daného povolání.

Na prvních příčkách se umístili lektoři, vývojáři webových aplikací, advokáti či webdesigneři. Pravdou je, že bez těchto pracovníků se často neobejde jedinec nebo i firma, jsou to vážené profese a v platových třídách jsou nejvýše. Naopak na posledních místech se vyskytují klempíři, zaměstnanci rafinérií, topenáři, stavební dozorčí či svářeči. Pracují většinou v nekomfortních podmínkách, nemají možnost sebe-rozvoje a svou práci hodnotí jako podřadnou. V dotaznících odpovídají, že se cítí být „strojem“ spíše než lidským zaměstnancem.

Nezařazené, avšak nelibé profese jsou jistě i uklízeči místa činu, kteří mají za úkol uvést do původního stavu místo, kde došlo k nějaké tragické události (či trestnému činu), např. k vraždě či sebevraždě. Zaměstnanci se potýkají se stopami krve, lidskými ostatky či exkrementy. Dále bych sem zařadila také zřízence v tokijském metru, kteří natlačují do přeplněných vagónů lidi, aby se dveře vůbec mohly zavřít.

Foto: Studenta

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) uvádí, že na prvních příčkách se umístili lékaři, a to především zubaři, kteří jsou nejen finančně velice dobře ohodnoceni, ale lidmi jsou všeobecně hodnoceni jako nenahraditelní. Všichni víme, jak je důležité mít spolehlivého ortodontického pracovníka, když je nám ouvej. Dále se vysoce umístili vědci, zdravotní sestry ale i učitelé základní a vysokých škol, kteří přes nepříliš vysoký plat vykazují velkou míru nadšení pro svou práci. Nejlépe hodnocené obory pocházeli z oblasti zdraví a technologií (především počítačů).

Od roku 1990 do roku 2013 si přilepšilo povolání policisty či vojáka. Naopak na bodech ztratilo povolání manažera, zřejmě z důvodů velkého množství povinností a zvýšené míry stresu daného sociálním tlakem.

Možná si občas říkáte, jak vás vaše práce štve. Ale existují lidé, kteří jsou na tom ještě hůř. Nic není zadarmo a každá práce má svá pro a proti. Záleží samozřejmě i na tom, co rádi děláte a na vašich prioritách (pro někoho jsou to peníze, někoho musí práce především naplňovat). V dnešní době navíc vždy můžete zaměstnání změnit.

Text: Pavlína Doležalová

Foto: pixabay.com

Zdroje: CVVM

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější