Czech Friendly: Za autentickou kuchyní z celého světa nemusíte do zahraničí
poweredbyexperts

Czech Friendly: Za autentickou kuchyní z celého světa nemusíte do zahraničí

Andrey Kulkin spolu se svým týmem z University of New York in Prague (UNYP) vytvořil speciální projekt, díky kterému se během chvilky ocitnete na druhé straně světa, aniž byste překročili hranice naší země. Vaše chuťové pohárky při tom potěšíte specialitami z nejrůznějších kuchyní, které vám připraví lidé pocházející přímo z daných zemí. Nás projekt Czech Friendly opravdu zaujal, a tak jsme se rozhodli Andreye pořádně vyzpovídat. Jak tenhle nápad vůbec vznikl a co všechno se pro vás ještě připravuje?

Andreyi, můžeš nám projekt Czech Friendly představit?

Czech Friendly je v první řadě sociální projekt. Chceme, aby lidé v Česku věděli, že zde už dlouhou dobu žijí různé kultury. Chtějí tu žít, protože Českou republiku milují. Czech Friendly je zároveň platforma, v rámci které vytváříme profily nejlepším etnickým podnikům v Praze a ty následně zveřejňujeme. Lidé se tak dozví, proč tady tyhle kultury žijí a z jakého důvodu si tu otevřely restauraci. Naším cílem je lidem ukázat, kde mohou ochutnat výborná jídla z různých zemí světa, které jim uvaří kuchaři pocházející přímo odtamtud.

Jak tě vůbec napadlo něco takového vytvořit?

Moje magisterské studium na UNYP se chýlilo ke konci, a tak jsem si musel vybrat, jakému tématu se budu ve své diplomové práci věnovat. Ředitel naší univerzity Todd Nesbitt mi poradil, abych zkontaktoval koordinátorku studijního oddělení Ekaterinu Kokkalou, která se zabývá sociálními projekty, komunitním vařením a uměleckými festivaly. S Kate jsme se sešli a ona mi řekla o projektu, který už několik let úspěšně funguje v Bulharsku. Společně jsme přemýšleli nad tím, jak bychom mohli něco podobného vytvořit i v České republice. Už během psaní diplomové práce, ve které jsem například popsal ideu tohoto projektu nebo způsob, jak ho komunikovat mezi lidmi, jsme si byli jistí, že ho uskutečníme. Nápad zrealizovat podobný projekt i u nás se tak zrodil na UNYP, univerzitě s multikulturním prostředím a mezinárodní komunitou, což byla rovněž jedna z inspirací.

Proč právě tento název?

Czech, protože jsme v Česku, a Friendly, jelikož chceme mezi lidmi šířit přátelství.

Kdo všechno se na tomto projektu podílí?

V současné době na něm pracuje deset studentů a pracovníků z naší univerzity, kteří pocházejí z různých koutů světa.

Czech Friendly se zaměřuje na jídlo, zvažovali jste i jiné možnosti?

Existují dvě cesty, jak nejlépe poznat jiné kultury - hudba a jídlo. V České republice se pořádá spousta hudebních festivalů a dalších podobných akcí. O jídle ovšem tohle říct nemůžeme. Když si chceme například vyrazit někam na večeři, jdeme většinou do restaurací, které máme blízko domova, nebo do známých řetězců. Chodíme tak do stejných restaurací, jíme stejné jídlo, potkáváme stejné lidi a hovoříme s nimi o stejných věcech. Czech Friendly chce dát lidem možnost poznat i další restaurace, které jsou opravdu zajímavé. Ochutnají v nich jídla, která nikdy nejedli, a potkají tam lidi z různých kultur a komunit.

Foto: Studenta

Co všechno plánujete lidem nabídnout?

Letos bychom chtěli udělat profil nejméně třiceti dalším restauracím. Plánujeme také vyvinout volně dostupnou aplikaci a vytvořit ručně malovanou mapu, kterou bude možné vytisknout, takže lidé budou mít veškeré potřebné informace vždy po ruce. Můžete se také těšit na videa s jednotlivými recepty, díky kterým uvidíte kuchařům přímo pod ruce. V neposlední řadě pak plánujeme pořádat etnické brunch festivaly a zajímavé workshopy.

Jaké například?

Chtěli bychom dát lidem možnost skvělá jídla nejen ochutnat, ale také si je doma uvařit. Plánujeme proto pořádat workshopy s kuchaři z jednotlivých restaurací, díky kterým zájemci dostanou možnost obohatit svoje kuchařské dovednosti.

Jak vás lidé mohou podpořit?

Pokud by nám někdo chtěl pomoci, může navštívit naše stránky na crowdfundingové platformě Hithit. Najde tam spoustu zajímavých odměn, které získá za svůj příspěvek.

Jaké odměny jste si například připravili?

Připravili jsme si sady pochoutek z různých zemí, food-tours nebo třeba hodinu vaření indické kuchyně se skvělou kuchařkou, která se dokonce podělí o tajné triky a recepty své babičky. Pro milovníky kávy máme zase přichystaný španělský kávový set se stylovou lžičkou. A nesmím zapomenout ani na speciální trička, která vytváříme ve spolupráci s designerem. Nebude se jednat o obyčejná trička s logem, ale lidé je budou moci opravdu nosit. Odměn je zkrátka spousta a všechny za ten příspěvek stojí.

Do projektu Czech Friendly se už některé etnické restaurace v Praze zapojily. Jaká byla reakce lidí z těchto restaurací, když jste je oslovili?

Byli šťastní, protože většina jejich zákazníků pochází ze stejné kultury jako oni. Prostřednictvím našeho projektu tak mohou ukázat, že mají Čechy opravdu rádi a chtějí, aby k nim také začali chodit na jídlo.

Podle čeho vůbec restaurace a další podniky vybíráte?

V Praze lidé najdou stovku vietnamských restaurací, ale určitě nebudeme dělat profil pro každou z nich. Vybereme si tu nejautentičtější, protože chceme, aby lidé skrze ni skutečně poznali danou kulturu. Nejde totiž jen o jídlo, ale například i o prostředí nebo chování obsluhy. V Praze můžeme vyrazit do spousty italských restaurací, které provozují Češi. V takovém případě ale nemůžeme mluvit o pravém italském podniku, protože tam nepoznáme danou kulturu, jen si dáme těstoviny nebo pizzu.

Ochutnáváte jídla v restauraci, které se chystáte vytvořit profil?

Samozřejmě. V žádném případě nechceme lidem radit špatná místa. Naším záměrem je, aby si byli jisti, že pokud jim nějaké místo doporučíme, nebudou z něj odcházet zklamaní.

S jakými kuchyněmi nás například plánujete seznámit?

V současné době máme profil indické restaurace, izraelské restaurace a amerického food trucku. Chtěli bychom dále určitě vytvořit profil italské, mexické, čínské, vietnamské a pákistánské restaurace. Plánujeme se rovněž zaměřit i na africké restaurace.

Foto: Studenta

Myslíš si, že Češi rádi ochutnávají cizí kuchyně, nebo spíše dávají přednost té tradiční české?

Řekl bych, že jsou hodně věrni svému jídlu. Na druhou stranu ale spousta z nich chce ochutnat i jiné kuchyně, což pozoruji například na různých festivalech, kde se zajímají o něco nového. Náš projekt jim chce ukázat, kde i mimo tyhle akce najdou místa, ze kterých kultura dané země přímo sálá, a ještě k tomu tam výborně vaří.

Ke které kuchyni si Češi hledají cestu delší dobu?

Minulý rok na podzim jsem dělal výzkum, ze kterého vyplynulo, že Češi moc nemají rádi arabskou, libanonskou, afgánskou nebo tureckou kuchyni. Neřekl bych ovšem, že jim tyhle kuchyně vyloženě nechutnají. Myslím si, že je většina lidí prostě nezná. Projekt Czech Friendly chce tohle změnit.

Jaké jsou reakce lidí na váš projekt?

Lidé nás podporují, za což jsme moc rádi. Pozitivní reakce máme například během různých akcí. Nedávno jsme se třeba zúčastnili festivalu Neznámé chutě, pro který jsme uvařili francouzskou a italskou polévku, udělali jsme spoustu jarních závitků a také si lidé mohli koupit sladkosti dovezené přímo z Číny. Prodali jsme úplně všechno a rozdali jsme veškeré naše letáky, takže jsme pak dokonce lidem museli psát informace o projektu na papír. Na Hithitu jsme už nasbírali skoro 40 tisíc korun, stále ale ještě velká část zbývá. Doufám, že se nám podaří vybrat celou částku, abychom mohli Czech Friendly pořádně rozjet a ukázat lidem tu neskutečnou rozmanitost kuchyní, kterou tady naleznou.

Text: Kristýna Dolejšová

Foto: Jindra Kodíček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější