Disko-balkán je nový electroswing!

Disko-balkán je nový electroswing!

Kapela Circus Problem začínala na ulici. A teď objíždí festivaly a vydává desku. Jejich hudba je… svérázná. Jako celá parta. Po jejich koncertech jsou ale všichni nadšení a paří až do rána. 

Kde berete inspiraci pro vaši hudbu?

V každém z nás, v našem bláznovství, v našich ženách, v našich večírcích a v našich životech. Samozřejmě nás hodně ovlivňuje prostředí, ve kterém žijeme a naše hudební vzory. Skvělé ale je, že každý člen kapely přichází s trochu jinou inspirací, a právě díky tomu vzniká Circus Problem takový, jaký je.

Jak jste se dali dohromady?

Tak jak to bývá…v hospodě, na ulici. Na začátku jsme byli tří a dělali jsme něco trochu jiného. Než jsme došli do dnešní podoby a složení, tak to zabralo trochu času a kotrmelců.

Jak mladí lidé přijímají vaši hudbu? Není úplně mainstreamová...

Není a je to dobře. Samozřejmě, že je to pro nás trochu těžší, ale ukazuje se, že je tady hodně lidí, které právě taková hudba zajímá. Na náš disko-balkán paří lidi v klubech nebo dělají kotel před festivalovými pódii. O to vtipnější vlastně je, že na různých městských slavnostech vídáme babičky a dědečky nadšeně se pohupující na úplně stejné písničky. Je to dost podobný příběh jako zažil electro-swing. Před pár lety v ČR totální okrajovka a najednou zažil obrovský boom. Rozdíl je ale v tom, že naše hudba je hodně svérázná a čím dál tím víc nezařaditelná.

Foto: Studenta

Kde se vám na cestách líbilo nejvíc?

Musíme naše cestování rozdělit na dvou fází. První byla ta, kdy jsme cestovali po celé Evropě a hráli na ulici. To bylo krásný období plný punkových zážitků, poznávání nových lidí a kultur. Třeba Francie byla krásná. Druhé období přišlo docela nedávno, ale je hodně jiné. Cestujeme snad po všech festivalech a klubech v České republice a jen občas si vyjedeme třeba do Srbska, Německa, Anglie nebo na Slovensko. Konečně poznáváme velká pódia a hrajeme třeba pro několik tisíc lidí. Je to super, protože to poznávání nových lidí a hromady zážitků, které se při tom dějí, to v tom stále je a nikdy se nevytratí. Proto to děláme.

Máte nějaké rituály před koncertem?

Asi jo, ale každý ten svůj. Těsně před tím, než vběhneme na pódium, se snažíme vzájemně povzbudit a podpořit, ale nemáme nic pevně daného. A pak máme takové ty rituály, bez kterých bychom se klidně obešli. Jako že přijíždíme pozdě, na poslední chvíli píšeme play-list, z nervů musíme na záchod, stihnout poslední cigaretu a nakonec zjistíme, že nám chybí pivo.

Co vás na hudebním světě nejvíc baví?

Každého trochu něco jiného. Většinu z nás baví, že si můžeme pořádně zahrát, je to dobrý a funguje to. Vůbec zpětná vazba od lidí, kteří skáčou, paří nebo křičí je obecně hrozně nabíjející. No a pak je to samozřejmě další hromada věcí, které k hudebnímu světu tak nějak patří. Spousta kamarádů, lásek, večírků a srandy. Asi by se našly i další věci, ale ty si tak nějak nepamatujeme. Hudba je naše druhá rodina.

Máte nějaký vzor?

Nedávno jsme dělali rozhovor pro jeden časopis a měli jsme také vybrat 10 nejzásadnějších kapel, které nás ovlivnili. Zjistili jsme, jak každý člen kapely vychází z něčeho úplně jiného. Objevovaly se tam jména jako Boban & Marko Markovic Orchestra, The Beach Boys, LaBrassBanda, Scooter, Fanfare Ciocărlia, Queen, The Dreadnoughts, J.A.R. nebo Marilyn Manson. Možná už trochu chápete, proč se naše nová deska jmenuje Inner Fools. Ale právě z tohoto koktejlu vzniká unikátní show Circus Problem.

O kapele

Circus Problem se z buskerské kapely stal velmi rychle jednou z nejvyhledávanějších kapel české klubové a festivalové scény. Stovky míst, stovky pódií, klubů i festivalů. Tisíce fanoušků, kteří dokáží udělat největší kotel a mejdany protančené až do ranních hodin. S neuvěřitelnou energií a skvělým zvukem zahraný disco-balkan kombinuje balkánskou dechovku, diskotékový beat, laciný pop a špinavý house. Alba „Born not typical“ se prodaly tisíce kusů a doprovodilo ho několik videoklipů. Právě jim vyšlo nové albul Inner Fools.

Jak se vám podařilo prorazit ve světě?

Otázkou je, jestli se nám to už podařilo. Byly jsme na pár skvělých koncertech za hranicema ČR. Třeba akce Balkan Beats London byla skvělá. Ale to pravé proražení nás teprve čeká. Vytváříme si stabilní základnu fanoušků tady doma a pak se vrhneme na Evropu a další kontinenty.

Přijímá vás cizí publikum jinak než české?

Přijímá nás pokaždé jinak, stejně jako to české. Je to fakt nevyzpytatelné a vždy, když něco čekáme, tak je to pak trochu jinak. Na koncerty ale přijíždíme s něčím, co nikdo moc nezná a většinou dokážeme lidi fakt strhnout, takže tyhle mejdany stejně většinou končí tím, že všichni paří a jsou nadšení. A to je to, o co nám jde.

Máte nějaký cíl, kterého chcete jako kapela dosáhnout?

Máme krátkodobé a střednědobé cíle. Mezi ty se řadí věci jako dosáhnout určitého počtu fanoušků na FB, vyprodat Lucerna Music Bar, vystoupit na Colours of Ostrava, vydat nové CD atd. To se nám daří a je to super. Dlouhodobě chceme jako kapela růst a bavit co nejvíc lidí po celém světě. Ale to chce skoro každá kapela. A taky chceme dosáhnout trochu většího klidu, abychom to všechno přežili.

Foto: Studenta

Co teď aktuálně s kapelou prožíváte?

Odjeli jsme super léto s desítkami festivalů. V říjnu jsme vydali tu naši novou desku, pokřtili ji v až po střechu naplněném Lucerna Music Baru a teď jedeme podzimní turné po klubech. To má celkem 18 koncertů, takže až do konce roku máme vystaráno. Čekají nás i nějaké vánoční trhy, večírky a tak. Celé to zakončíme silvestrovských koncertem v pražském Rock Café. A pak konečně přijde měsíc zasloužené dovolené. Teda zasloužený by byl tak rok, ale to bychom nevydrželi. Takže od února to soukolí zase pomalu rozjedeme a léto bude za rohem.

Máte někdy ponorku? Jak s ní bojujete?

Ponorku? Celou flotilu ponorek! Je to tak, že za posledního půl roku jsme spolu víc, než doma. Navíc většinu času jsme v dodávce, kde toho osobního prostoru moc není. Za tím, co se nám v poslední době daří, je hromada práce a nervů, takže to tomu taky nepřidá. Bojujeme s tím tak, že víme, proč to děláme a že to má smysl. Občas se pohádáme, což je taky dobrý ventil a jednou za delší čas si uděláme takovou větší party po koncertě. Ale stejně nic nenahradí povedený koncert plný lidí, kteří si to užívají. To pak na ponorku hned zapomeneš…aspoň do té doby, než zase nasedneme do dodávky a vydáme se o pár set kilometrů dál.

Text: Nela Vejvodová

Foto: Circus Problem official

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější