DJ PIF: Milujte to, co děláte

DJ PIF: Milujte to, co děláte

Vojtěch Schlesinger, alias DJ PIF,  je úspěšný mladý DJ z Prahy. Zaměřuje se na jackin house a další neobvyklé styly. Užívá si míchání vlivů jako jazz, funk, disco, hip hop, swing a dalších v housovém kabátě. Naživo si ho můžete poslechnout na Miss VŠE už ve čtvrtek!

Jak ses vlastně k hraní dostal?

Už od mala mě to táhlo k Djingu, k moderování. Vždycky sem si tak říkal, že by bylo fajn hudbu prostě tvořit. Vybrat si, co se ti líbí. To byla ta první myšlenka proč jsem začal dělat Djing.

Studoval jsi nějakou školu zaměřenou na hudbu? Něco kromě kroužku flétny ve školce?

[smích] To je přesně ono, flétnu jsem měl někde na základce. A to bylo tak jediný. Nestudoval jsem na to nic, jsem takovej samouk.

Jaké styly hraješ? Snažíš se nějak odlišovat od ostatních?

Můj styl je hodně založený na optimistické vlně funky a chicago housu. Jedním slovem jackin house. Jackin house je hrozně bohatý. Je to docela komplikované, hodně stylů se míchá dohromady, třeba velká podrodina je právě i electro swing, tzn. Pořád hudba s moderním příběhem a s hodně analogovými nástroji.

Máš nějaké vzory, někdo kdo tě inspiruje?

Jeden z nejvíce respektovaných lidí v jackin housu je Phill Weeks. Mě osobně hodně inspirují Flapjackers, protože když tady byli v dubnu v Praze, zapálili ve mě nový oheň a chuť dělat i vlastní produkci. A další jména? Třeba Wattie Green, South Of Roosvelt nebo Tommy Largo.

Ukázka tracku „My Groove My Way“, který vyjde na americkém labelu Sour Mash Audio:

Myslíš si že elektro patří do staré hudby, nekazí to starou dobrou klasiku?

Hlavně decentně přátelé. Já nemám vůbec rád agresivní elektro zvuky. To je hlavní důvod proč hraju v podstatě undergroundovou hudbu. To je pěkné na elektroswingu, který sice mísí staré s novým, ale pořád musí mít určitou vyváženost, kdy s čistě prvoplánovým elektrem neobstojíte.

Co si myslíš o současné hudební scéně?

Jednou větou - je toho hodně. Hodně Djs, hodně labelů a producentů. Ale ne všichni to dělají pro peníze (i když samozřejmě musíš zaplatit nájem), snaží se dát do toho tu lásku k hudbě. Originalitu, kterou si musíš najít. A to je to, co ne všichni dělají, ať už tvůrci, nebo posluchači. Do toho co hraju se vždy snažím dát osobní prožitek. Na tom co hraješ a co se ti líbí se odráží tvůj emociální stav.

Musíš si svoji hudbu vybrat. Můžeš aktivně vyhledávat co chceš, nebo jenom sedneš a budeš konzumovat to, co zrovna bude. Třeba jsem naivní, ale myslím, že té době, kdy lidi nevyžadovali myšlenku a originalitu, už odzvonilo.

Máš nějaký zajímavý zážitek z hraní v klubech?

Nejvíc zajímavejch zážitků mam asi z Pekelnýho baru, kde s přibývajícíma hodinama přibývají opilí lidi (ostatně jako všude, že). Ti vždycky začínaj tím, jestli nemám „majk“. Také někteří automaticky předpokládají, že když mám noťas, mám všechno (nebo mám youtube). Taky je fajn, když máš plně nabitou stage techniku a přijde někdo, že chce zahrát z jeho novýho iPhonu. Spíše smutné. Vtipný třeba bylo, jak za mnou během hraní přišla nějaká mamina, že mi přišla představit svou dceru. A pořád se chtěla semnou líbat na přivítanou. Dcera vypadala, že se propadne do země. :)

Jestli se ale chcete pobavit u jackin housu, koukněte na youtube na seriál Phill Weeks: Underground Chronicles.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Kolik času věnuješ hraní a jak to stíháš se školou a ostatními povinnostmi..?

House for life. Tohle je život, když to děláš tak tě to pohltí celého. Můžu ti říct, že tomu věnuju týdně tak 8 až 40 hodin. Skládání hudby, míchání tracků ať už v klubech nebo někde jinde. Já bych tomu ale klidně věnoval ještě víc času. To je nová myšlenka, kterou mám problém skloubit s povinnostmi. Úplně chápu umělce co se vezmou a jdou se tím živit. Nevyděláváš hodně peněz, ale děláš to, co tě baví.

Už jsme psali, že chceš ukázat studentům VŠE o čem je DJing. Jak to s tím teď vypadá?

Přednáška „House a taneční hudba“ ukáže o čem house vlastně je. A hlavně prakticky ukážu jak se míchají tracky, jak se něco vytvoří. A jak to chodí u labelu a undergroundového housu. Přednáška bude 29.11. v multimediální grafické laboratoři na VŠE. Kapacita je 30, nutná registrace. V dalších semestrech chceme pokračovat, jak to půjde.

Kdy a kde si tě můžeme poslechnout?

Ve čtvrtek na Miss VŠE a v sobotu na Jackin.cz narozeninové párty našeho projektu. Budeme hrát s mým kolegou Markym P speciální live sety. Zvuky, o kterých jste si mysleli, že nejdou znásilnit, a ony znásilnit jdou [smích].. FB Event

http://www.jackin.cz

http://www.djmarkyp.com/

Máš na závěr vzkaz pro čtenáře?

Tady by se určitě hodilo nějaké oduševnělé moudro, ale myslím že bude inspirativní říct: milujte to co děláte!

Petr Plachký

Swingový set DJe PIFa

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější