Do It Yourself: Opalovací krém, nepostradatelná ochrana před sluncem

Do It Yourself: Opalovací krém, nepostradatelná ochrana před sluncem

Opalovací krém se v těchto dnech stává prakticky nepostradatelný. Drogerie a lékárny nám nabízí širokou sortu přípravků v různém skupenství, ale s jednou totožnou vlastností - vysokou cenou. Když se chcete opalovat zdravě, musíte se vybavit několika produkty s rozdílnými faktory, voděodolností a vitamíny. Nakonec zjistíte, že máte doma více opalovacích krémů než ponožek. Existují však cesty, jak ušetřit a vyhnout se nežádoucím chemickým složkám. Vyrobte si opalovací krém sami doma nebo objevte jeho náhrady!

Každý rostlinný tuk má pro naše tělo při požití blahodárnější účinky, než živočišný. Zkoušeli jste se jím ale namazat? Když nechcete vonět jako hranolky, zvolte například kokosové máslo, mandlový olej nebo i olivový. Vaše kůže vám poděkuje a máte hned ochranu před sluncem ve výši SPF 5. Tyto faktory se však nesčítají, tak aby vás nenapadlo ze sebe udělat objekt, který se s kluzkou elegancí protáhne i pod dveřmi.

Pro výrobu vyššího faktoru, tedy SPF, ze sebe musíte udělat malého chemika v kuchyňském prostředí. Ale nebojte se! Je to snadnější než asi teď očekáváte.

Co budete potřebovat:

  • 30 ml olivového oleje –  ten se najde skoro v každé kuchyni
  • 20 ml kokosového oleje –  je vhodné i kokosové máslo, které se nechá lehce rozpustit
  • 10 g včelího vosku –  pro zpevnění krému, ale není nutný
  • 5 g SoFi Tix –  a jsme u té chemie. Jedná se o oxid zinku, který stojí v tomto množství okolo 20 Kč. Jeho účast na projektu „opalovací krém“ je nezbytná, jelikož má SPF 20. Vaše tělo si se zinkem vypořádá bez problému, nebudete-li jej vdechovat…
  • 4 kapky vitamínu E –  v jakékoliv bio prodejně, ale jedná se o dražší záležitost. Když chcete ušetřit, kupte si jej v lékárně. Kromě výživy vám pomůže i částečně konzervovat krém.
  • 1 lžíce čistého nerafinovaného bambuckého másla – vhodné pro výživu kůže, ale také není nutností
  • 5 kapek esenciálního oleje – pro váš pocit, že nepřipomínáte svačinu, ale jedince připraveného na slunce.
  • vhodná nádobka, do kterého krém přendáte- můžete použít například dobře vymytý kalíšek od nějakého starého krému, ale prázdné nádobky a tuby se prodávají skoro ve všech drogeriích či parfumeriích

Existuje i úspornější varianta. Zvolte jen jeden tuk a umíchejte opalovací krém pro začátečníky. Nezapomeňte však upravit poměry ostatních látek.

Foto: Studenta

A jdeme na samotnou výrobu:

Zvolte si nádobu, ve které si přejete opalovací krém uskladnit. Raději nic plastového. Naplňte ji všemi složkami kromě SoFi Tixu a začněte je rozpouštět ve vodní lázni. Oxid zinku nasypte do misky nebo hmoždíře, pokud doma takovou vychytávku máte. Přidejte trochu libovolného oleje. A teď se nezděste. Když se vám obsah „zdrcne“, musíte jej rozmělnit. V misce lžící a ve hmoždíři můžete zapojit vlastní fantazii. Toto je fáze, kdy vybijete možnou agresi z pocitu, proč jste si ten krém raději nekoupili. Směs pak přidáte do rozpuštěných másel a olejů.

Poslední fází je vychladnutí opalovacího krému na tmavém místě v pokojové teplotě. Hned potom se můžete mazat dle libosti a nemusíte se bát škodlivých látek. V domácím opalovacím krému je skoro vše, co byste jinak snědli a v plavkové sezóně se za to neměli rádi.

Foto: Studenta

Text a foto: Tereza Rybková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější