Do města, nebo na svah? Jak si správně vybrat bundu

Do města, nebo na svah? Jak si správně vybrat bundu

Zima se chtě nechtě pomalu blíží a s ní i lyže, sníh a sychravé dny ve městě. Přemýšlíš už teď, jakou si vybrat bundu, aby tě pořádně zahřála? Nech si poradit, protože všechny rozhodně nejsou stejné – některá se hodí spíš do města a na svahu ti neposlouží, jiná ti zase na lyžích bude k nezaplacení. Víš, čím se vůbec bundy liší? Čti dál!

Také jste z těch, kteří vybírali lyžařskou bundu v dobré víře s tím, že bude víceúčelová a poslouží vám kdekoliv a kdykoliv? Respektive že si s ní nejdřív zajezdíte na svahu a pak vás zahřeje i ve městě? Chyba! Lyžařská bunda je totiž koncipovaná úplně jinak než ta na běžné nošení a ve městě v ní tak můžete klidně i mrznout! Proč?

Hurá na svah!

Bundy na svah jsou vyráběny tak, aby byly prodyšné. Jejich koncepce totiž vychází z toho, že v nich budete lyžovat, zapotíte se a to vlhko budete potřebovat dostat pryč, aby vás pot nestudil a vy z toho nenachladli. Některé z nich mají i ventilační otvory, například v podpaží, které si můžete dokonce rozepnout a větrat o to více. Zároveň jsou z pevnějšího materiálu, protože se očekává, že se sem tam vyválíte ve sněhu a bunda to přece musí vydržet.

Pokud tedy vybíráte bundu na lyžování, soustřeďte se na tyhle parametry. Nezapomeňte ani na hodnotu prodyšnosti. Pokud se při lyžování hodně potíte, zvolte její vysoký stupeň, aby bunda zvládla odvést všechno vlhko pryč. Pokud se naopak potíte málo nebo vůbec, vyberte si raději bundu s nízkým stupněm prodyšnosti, jinak vám bude zima. Všímejte si také hodnoty u vodního sloupce – ta udává nepromokavost bundy.

Foto: Studenta

A co do města?

Do města potřebujete úplně jinou bundu – takovou, která nepočítá s tím, že byste se nějak extra potili, a je naopak koncipovaná tak, aby zahřála. V ideálním případě by vám mělo být teplo, i když venku mrzne, a to i když dlouho čekáte třeba na autobus do školy, nebo se procházíte po vánočních trzích.

Budete-li vybírat bundu do města, koukejte na izolační výplň. Ta udržuje teplo uvnitř a neodvádí nic ven. Nemusíte z toho být nesví – při pobíhání po městě se málokdy zapotíte tak jako na horách. Potřebujete proto bundu, která je dobře zateplená. Sněhový pás nebo elastický rukáv asi ve městě také úplně nevyužijete. Naopak se vám bude hodit třeba odepínací kapuce.

Studenta tip!

Určitě neprohloupíš, když zvolíš bundy od české značky LOAP, která se na lyžařské vybavení specializuje už od roku 1993. Disponuje nejen vlastním týmem technologů, ale také návrhářů oblečení, a proto se můžeš spolehnout na to, že ti to v jejich oblečení bude vždycky slušet. O kvalitě LOAPu svědčí taky to, že jejich oblečení koupíš i v dalších 15 státech, v Evropě i v Americe.

Při vybírání se řiďte také vzhledem. Na svah se hodí pestré a výrazné bundy, ve kterých budete pro ostatní lyžaře k nepřehlédnutí. Naopak bundy do města můžete volit i v usedlejších a decentnějších barvách – to abyste v nich mohli i na formální události a nepoutali zbytečně pozornost svou výstředností. Že máte barvy rádi? No tak si pořiďte barevnou! I takové městské bundy samozřejmě seženete, a to už okolo tisícovky. Lyžařské bundy bývají oproti tomu o něco dražší, často vyjdou i na pár tisíc.

Text: Veronika Doskočilová

Foto: oficial

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější