Dobrodružství ve forenzních službách: Chytat podvodníky stojí za to

Dobrodružství ve forenzních službách: Chytat podvodníky stojí za to

Andrea Tršová zažívá v rámci své pracovní pozice i tak trochu adrenalin – podílí se na odhalování podvodů a korupce ve firmách u nás i v zahraničí. Spolu s kolegy z týmu forenzních služeb společnosti EY totiž dokáže podvodníkům překazit jejich plány. Jaká byla její cesta k vyšetřování účetních podvodů? Chtěli byste být i vy součástí týmu prestižní firmy?

Vystudovala jsi mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, pak management a corporate governance na London School of Economics. Jak ses dostala ke consultingu?

Chtěla jsem práci, která nebude jednotvárná, kde využiji angličtinu, budu cestovat, spolupracovat s kolegy ze zahraničí, s klienty z různých odvětví. Nebyla jsem po škole rozhodnutá, co přesně chci dělat.

Ve forenzních službách pomáháte klientům s podvodníky. Co je na této práci nejzajímavější?

Z pohledu absolventa asi vyšetřovačky, naše investigativní služby. Klient nás osloví s podezřením, že se u něj ve firmě něco děje - ztrácí se peníze, krade se, nedodržují se pravidla. Může třeba dostat echo od zaměstnance a potřebuje to prověřit. My potom přijdeme do firmy, seznámíme se s podezřeními a vyšetřujeme konkrétní problém. Pracujeme pro různé klienty – státní správu, farmaceutické firmy, banky, výrobní společnosti a další.

V týmu forenzních služeb EY pracuje zhruba třicet lidí. Nováčci nastupují vždy v druhé polovině léta. Nejprve jsou půl roku v auditu, kde se učí pracovat s účetními daty, poznávají, jak fungují firmy zevnitř. Pak přejdou do forenzních služeb.

Více o kariéře v EY se dozvíš na webu www.cestasey.cz

Nebojí se vás?

Když se víc soustředíme na detail, tak to tak může být. Občas můžeme člověku zaklepat na rameno, zabavit počítač a prověřovat jeho data. Samozřejmě po předchozích souhlasech a autorizacích. Někdy je i třeba, abychom pracovali inkognito, aby se nám podařilo získat všechny důkazy.

V EY jsi čtvrtým rokem, druhým na pozici senior konzultantky. Co máš na starosti?

Nyní pracuji na delším projektu s dvěma kolegy z EY USA. V českém týmu je nás teď šest: partner, manažer, já a další tři konzultanti. Manažer projekt zastřešuje, komunikuje s klientem, dává dohromady smlouvu, projekt celkově nastaví. Já víc plánuju. Domlouvám, co je třeba udělat v rámci jednotlivých úkolů, koordinuji juniornější kolegy.

„Forenzní služby nejsou typické poradenství ve smyslu, jak levně koupit a draze prodat nebo se dostat s novým produktem na trh. Klientům pomáháme vyšetřovat podezření z finančních podvodů a jiných nezákonných praktik. Naše práce má společenský přesah.“

Máš čas i na koníčky?

Pracujeme projektově. Jsou období, kdy je toho hodně, pak je to zas volnější. Trávím čas s kamarády, ráda čtu, občas zajdu do kina, na výstavy. Cvičím jógu a chodím běhat, na podzim jsme s několika kolegy běželi závod na 10 km. Navíc jsem jako dobrovolník zapojená do jednoho projektu na mentoring středoškoláků. Takže práce mě zas tolik ve volném čase nelimituje.

Foto: Studenta

Jaký by měl být člověk, který se k vám hlásí?

V týmu máme lidi, kteří se specializují na veřejný sektor, praní špinavých peněz, korupci... Lidi s právním vzděláním, kteří umí posoudit soulad s legislativou. Máme tady jednak víc technicky zaměřené lidi, kteří dělají forenzní datové analýzy. i lidi s ekonomickým vzděláním. Zkrátka jsme hodně různorodý tým.

Právní vzdělání nebo ekonomie ale nejsou nutností. Sama jsem toho důkazem. Mám mezinárodní vztahy a magistra v managementu. Kalkulačku jsem naposledy držela v ruce na gymplu a teď dokážu pracovat s účetními daty nebo vypočítat možnou škodu, kterou klient utrpěl.

EY tě zve na Leadership Academy

27. – 28. 4. 2017 v EY

Program:

  • efektivní komunikace
  • prezentační dovednosti podle Steva Jobse
  • práce s emoční inteligencí
  • leadership

Akce je určena studentům 1. – 3. ročníků vysokých škol. Vstup zdarma.

Přihlásit se můžeš na http://www.cestasey.cz/potkejme-se

Skoro to vypadá, že uplatnění v EY najde každý s diplomem v kapse.

To zase ne. Ideálně by k nám měl jít kandidát, který je zvídavý a má v sobě drive. Pro lidi, kteří mají rádi velké plánování to asi není. Tohle je větší dobrodružství. Naše reakce na projektech musí být někdy hodně rychlá. Plánovat hodně dopředu se nedá. Naštěstí jsme skvělý tým a nováčkům pomáháme. Dobře si pamatujeme, že jsme byli jednou taky na začátku.

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější