mobily v ruce

Dokážeme být ještě vůbec offline?

V kavárně, v práci, na rande, v koupelně, a dokonce i v posteli. Máme je zkrátka všude. Jsme online. Prostě pořád. Nechceme, aby nám něco uteklo, chceme vědět o všem, co se děje, o všem, co dávají naši přátelé a známí na sociální sítě, o tom, co se děje ve světě. Chceme být zkrátka v obraze. Dokázali bychom si ještě vůbec představit život offline?

Pojďme se zasnít

Tak schválně. Představte si, že se probudíte na zvuk klasického budíku, se slunečními paprsky ve tváři nebo třeba se zpěvem ptáků venku za oknem. Přejdete do kuchyně, dáte si snídani a u toho si budete zpívat písničku, kterou máte v hlavě už týden a nemůžete se jí zbavit. Po snídani následuje koupelna, oblečete se do pracovního a vyrazíte.

sociální sítě
life
Odposlouchává nás Facebook? Jak se vyhnout sledování v on-line světě
4. 1. 2019
3 minuty o on-line světě

Na cestě do práce si přečtete třeba noviny, popovídáte si se spolusedícím v tramvaji, prodavačkou v trafice a s klidem dorazíte do práce. Celý den budete pracovat, možná zajdete s kamarádem na oběd a odpoledne už se budete těšit domů. V tramvaji si přečtete kapitolu z knihy, kterou milujete, pak si zasportujete a doma se přivítáte s partnerem. Popovídáte si o tom, jaký byl den a pomalu půjdete spát. Tak co, nechybí vám tam něco? Třeba telefon, internet, Messenger, zprávy, Facebook, Instagram…? Stopro.

Zpět do reality

Digitální svět nás doprovází už od narození a je velice těžké se mu v dnešní době vyhnout. Obrovská část profesí dnes pracuje s nějakým strojem, internetem, počítačem nebo služebním telefonem. A zdá se nám už přirozené, že jsou technologie součástí našeho života. Umožňují nám propojení s našimi blízkými kdekoli na světě, jsou pro nás zdrojem informací i zábavy. Máme ale svůj život pořád plně pod kontrolou?

Zkuste si dát digitální detox:

- na cesty do školy či práce si berte knížku, která vám už dobu leží na nočním stolku
- vypněte si zvuky či notifikace na mobilu. Nemusíte být neustále k dispozici. Fakt ne
- stanovte si čas, kdy budete k dispozici na Messengeru a mailu. Uvidíte, že vám nic důležitého neuniká
- neberte si mobil do postele
- proberte se aplikacemi v telefonu. Opravdu potřebujete všechny?
- odolejte pokušení a nedívejte se na telefon hned po probuzení. Dopřejte si ráno bez telefonu a sociálních sítí
- a pro ty statečné - užijte si den bez toho, abyste se podívali na telefon. Odpusťte si sdílení fotek, lajkování i psaní komentářů

Rovnováha a zase rovnováha

Nebudeme si namlouvat, že jsou technologie jenom hrozné, ničí naši přirozenost a nejlepším by bylo teď odjet do pralesa, úplně se odříznout a žít už navěky offline. Spíše bychom si měli být jenom vědomi toho, že sice jsou technologie součástí našeho života, přibývá technologizace a automatizace. Možná, že stroje dokonce nahradí lidský faktor v některých profesích.

Neznamená to ale, že by nás technologie nutně ohrožovaly. Je jenom na nás, co si z nich vezmeme. Nejlepší variantou je pokusit se najít rovnováhu mezi tím být online, využívat všemožné technologie ve svůj prospěch a čas od času se zkrátka odpojit. To, co stroje nikdy neodkážou, je být lidský. To je a bude na nás.

Jo a odpovědí je, že pravděpodobně dokážeme být offline a čas od času bychom to měli zkusit. Aspoň na pár hodin. Nebo minut. Dejte přednost světu skutečnému :).

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější