Dovolená bez cestovky. Máš na to?

Dovolená bez cestovky. Máš na to?

To, že rtuť teploměru konečně poskočila do příjemných hodnot, neznamená jen konec semestru a začátek dalšího zkouškového. Blíží se taky těžce vydřené prázdniny a s nimi neodmyslitelně spojené cestování. Co takhle si letos nevybírat dovolenou z katalogu, ale podle vlastních představ? 

Nabídky cestovek opět okupují nejednu reklamní plochu a lákají nás svými obrázky do krajů, kde je moře tak modré, pláže tak čisté a hotelové pokoje tak komfortní, že se jen ztěží odolává. Jenže občas člověk hledá i něco jiného než 7 nocí z plakátu s univerzálním programem pro všechny. Vyhněte se proto letos cestovní kanceláři a uskutečněte dovolenou na vlastní pěst.

Hned na úvod je třeba zmínit, že tahle výprava „do it yourself“ není pro každou krevní skupinu a to z několika důvodů.

Čas jsou peníze

Pokud se rozhodnete vyrazit na dovolenou bez pomoci cestovních kanceláří, musíte počítat s tím, že si s jedním kliknutím na položku „rezervovat“ nevystačíte. Stejně tak ukvapený závěr typu: „Za týden chci odjet, tak to naplánujme,“ není úplně šťastná varianta. Výlet, který hodláte absolvovat, ať už jako pár nebo skupina přátel, by měl být dlouhodobou záležitostí, kterou promyslíte do posledních detailů. Jednou z odměn za trpělivost vám následně může být třeba nižší cena letenek. Vyplatí se proto sledovat weby o cestování s dostatečným předstihem, často se na nich objevují odkazy na letenky za pakatel.

Sbohem hotelovým pokojům

Stejné je to i s ubytováním. Ujasněte si své možnosti. Hotel není nic, co by dovolenou ozvláštnilo. Proč si nepronajmout rovnou celý byt? Webová stránka airbnb.com to umožňuje. Stačí se jen registrovat, vybrat destinaci, prohlídnout pár obrázků, přečíst popis a kontaktovat vlastníka. Obzvláště v některých zemích je nabídka majitelů, kteří své pokoje nebo rovnou celé apartmány nabízejí tak velká a pestrá, že si na něco jako je hotel nevzpomenete ani vzdáleně.

Další alternativu, určenou pro větší dobrodruhy, naleznete na webu couchsurfing.com. Jedná se o sociální síť nabízející bezplatné ubytování v domácnostech po celém světě. Kromě toho nabízí couchsurfing příležitost, jak dokonale poznat kulturu a lidi v cizích zemích. Nemáte-li ostychy z mluvení v jiném než mateřském jazyce, do toho!

Kapku toho dobrodružství

Dovolená by v sobě měla kromě odpočinku zahrnovat i trochu dobrodružství a teď nemám na mysli zvýšený adrenalin z obav, zda vaše cestovka během pobytu u moře náhodou nezkrachuje. Právě nečekané situace, které v zahraničí zažijete, budou tím, co si zapamatujete na hodně dlouhou dobu a čím své příbuzné pobavíte daleko více, než je tří hodinová video stopáž z jednoho výletu. Okamžiků plných překvapení zažijete nejvíce v případě, že nebudete vůbec cestovat s průvodci a stádem účastníků zájezdu po vyhlášených turistických trasách.

Cesta od katalogu k zabalenému kufru je podstatně kratší než od individuálního plánování. Pokud ale rádi organizujete, jste trpěliví, domluvíte se rukama i nohama za každou cenu a máte odvahu se postavit tváří v tvář neznámu, cestování na vlastní pěst je přesně pro vás. Tak co? Už checkujete letenky?

Text: Klára Ludvíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější