Evropská dobrovolná služba: Zapoj se a měň svět k lepšímu

Evropská dobrovolná služba: Zapoj se a měň svět k lepšímu

Chceš vycestovat do zahraničí, naučit se lépe komunikovat v cizím jazyce, navázat nová přátelství a získat pracovní zkušenosti? Staň se dobrovolníkem Evropské dobrovolné služby, pomáhej ostatním a zároveň obohacuj sám sebe! 

Díky Evropské dobrovolné službě (EDS) mohou mladí do 30 let vycestovat do zahraničí a tam podat pomocnou ruku těm, kteří ji potřebují. A to už dvacet let! Za tu dobu dala EDS možnost udělat něco, co dává smysl, už 100 tisícům dobrovolníků. Dobrovolnické příležitosti nabízí rozmanité, každý zájemce si může vybrat přesně to, co by ho naplňovalo – už se proto pomáhalo uprchlíkům, dětem, starším lidem, napravovalo se životní prostředí nebo se dobrovolníci podíleli na organizaci kulturních akcí a dalších zajímavých projektů.

Nemusíš se ani bát toho, že by sis musel veškeré výdaje hradit sám. Dobrovolníci mají totiž komplet pokryté náklady na cestování i ubytování a program jim zároveň poskytuje kapesné, pojištění a slevovou kartu.

Lola z Francie, Jana ve Švédsku

Českým organizacím jezdí pomáhat hlavně lidé z Německa, Španělska nebo Francie, ze které přijela třeba i Lola. Během svého osmiměsíčního pobytu pomáhala třem organizacím v Olomouckém kraji. Dobrovolníky z České republiky pak nejvíce láká Belgie, Francie, Španělsko nebo Slovensko, ale Jana třeba vyrazila do Švédska.

EDS BUS TOUR 2016

Evropská dobrovolná služba je letos na světě už 20. let. Své kulatiny oslavila ve speciálně vyzdobeném autobusu, v němž se vydala v květnu a červnu do třinácti regionálních zastávek. Lidé se v rámci této akce dozvěděli více o EDS, programu Erasmus+, jejich možnostech a přínosu. Samotní dobrovolníci pak spoustě zájemců přiblížili své zkušenosti.

„Na Evropské dobrovolné službě v malém švédském městečku Mullsjö jsem celkem strávila jeden rok života, skvělých 12 měsíců,“ vzpomíná Jana. „Švédsko vůbec není tak tmavé a chladné, jak se traduje. Právě naopak! Obklopená nádhernou severskou přírodou a přátelskými a usměvavými lidmi jsem si svůj rok „dobrovolničení“ užila naplno. Navíc zkušenosti s prací s mládeží na místní střední škole, kde jsem pomáhala, s čím se dalo, od vyučování jazyků, organizovaní výletů až po mytí nádobí v kantýně, mi pomohly se po studiu na vysoké škole otrkat, získat cenné zkušenosti s prací a životem v zahraničí, a dokonce i později získat pracovní místo. Kdyby šlo jet na EDS vícekrát než jednou, neváhala bych a vyrazila bych zbořit mýty o další části světa.“

97 % účastníků EDS se naučilo lépe komunikovat v cizím jazyce

80 % vedoucích projektů tvrdí, že EDS podporuje solidaritu a toleranci mladých lidí

93 % absolventů některého z programů má větší sebevědomí a jistotu při životě v cizí zemi

Foto: Studenta

To nezní vůbec špatně, co myslíš? Taky do toho jdeš? Podívej se na

www.naerasmusplus.cz na to, kam by se ti chtělo vyrazit nejvíc.

Text: Kristýna Dolejšová

Foto: bigstockphoto.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější