Film ze studentského prostředí FAKJŮ PANE UČITELI míří do českých kin

Film ze studentského prostředí FAKJŮ PANE UČITELI míří do českých kin

Komedie o bývalém vězni, který je pro peníze ochotný změnit i profesi a to ze zkušeného zloděje na učitele tělocviku s poněkud neobvyklými výukovými metodami. O tom ve zkratce vypráví snímek, který v domácích německých kinech zaznamenal velký divácký úspěch a svým neotřelým humorem přichází nyní pobavit i české obecenstvo.

Přes 6 milionů prodaných lístků (jen na německé půdě) naznačuje, že tento film evropského formátu stojí za to vidět. Zárukou je i režisér Bory Dagtekin a celý jeho tým, který už má na svém kontě komerčně nejúspěšnější německý film roku 2012 Turečtina pro začátečníky.

Hlavní postavou nové a téměř dvouhodinové komedie je bývalý vězeň Zeki Müller (Elyas M'Barek), kterému se změnil život ve chvíli, kdy někdo postavil školní tělocvičnu přímo nad místem s ukradenými penězi, které tam pro něj zakopala jeho přítelkyně. Aby získal uloupenou hotovost zpět, musí se vydávat za suplujícího učitele na Goetheho gymnáziu. Německému vzdělávacímu systému tak vznikne další problém, zaměstnává nejbláznivějšího učitele všech dob. V noci Zeki tajně vykopává svou uloupenou kořist a během dne používá drastické, ale účinné metody, aby zkrotil neukázněné teenagery. Jeho upjatá, korektní kolegyně, učitelka Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurthová), sice odsuzuje jeho neortodoxní pedagogické metody, ale nemůže si pomoct a do svého nového „kolegy” se zamiluje. Dokonce mu pomůže vykopat něco cennějšího než je hotovost - zbytky jeho vlastní morální integrity.

Omlouváme se, požadovaný obsah nelze zobrazit...

Film se stává přitažlivým hlavně díky prostředí, ve kterém se děj odehrává. Všichni jsme někdy chodili do školy, měli spolužáky a učitele a proto není těžké se do situací jednotlivých postav vžít. Nechybí zde ani druh teenagerské mluvy, jenž přidává celkovému zážitku z filmu na autentičnosti.  Dialogy napsané samotným režisérem a scénáristou Dagtekinem „jsou neuvěřitelně chytré a mají tolik dobře napsaných point. Tento druh humoru baví velmi mladé publikum, ale i dospívající a dospělé,“ tvrdí producent Christian Becker.

Na své si přijdou také učitelé, kteří ve snímku nemají pozici psychicky labilních ztroskotanců, ani úsměvných poděsů. „Bylo důležité, abychom se po učitelích „nevozili“, což se často stává v jiných filmech,“ říká Bora Dagtekin. „Na filmu FAKJŮ PANE UČITELI je skvělé, že učitelé mají stejné problémy jako teenageři. Zamilovávají se do sebe, hledají svoje místo ve společnosti a prochází významnou fází osobního vývoje,“ dodává.

Kromě propracovaného scénáře staví kvalita filmu i na silném hereckém obsazení. Rázného tělocvikáře si zahrál Elyas M´Barek, který svou náklonnosti k šíleným postavám, ztvárňuje Zekiho Müllera velmi přesvědčivě. Skvěle ho doplňuje také Karoline Herfuthovou, jež se nám vryla do paměti především svou rolí ve filmu Holky to chtěj taky. Svůj prostor v učitelském sboru dostala i Katja Riemannová, Jana Pallaskeová nebo Alwara Höfelsová.

Film s kriminálně romantickým nádechem představuje přínos tolik potřebné reformě vzdělávání v Německu a dává nový směr žánru klasické středoškolské komedie prostřednictvím úžasných dialogů a nakažlivého žargonu dospívajících.

Snímek FAKJŮ PANE UČITELI, jejímž partnerem je také Studenta, má v českých kinech premiéru 28. 8. 2014.

Text: Klára Ludvíková

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější