Generace Y: Tady se v práci cítí jako doma

Generace Y: Tady se v práci cítí jako doma

Společnost Royal Canin sídlí v pražské Michli teprve od prosince loňského roku. Tam se původně francouzský výrobce krmiv pro domácí mazlíčky přestěhoval za dalšími českými pobočkami skupiny Mars, Inc., jejíž je firma součástí. Po čtvrtroce od stěhování vypadají zaměstnanci spokojeni – jejich kanceláře jsou totiž nové a příjemné. Často si prý dokonce ani nepřipadají jako v práci. Spokojený tým české pobočky Royal Canin mají šanci rozšířit i studenti a absolventi, kteří mají kladný vztah k předmětu podnikání firmy nebo vystudovali obor, který s ním souvisí. 

Domácí mazlíček povinný není

Většinu zaměstnanců české pobočky Royal Canin tvoří mladí lidé, kteří teprve nedávno absolvovali vysokou školu a uplatnění tu nacházejí dokonce i studenti. „Ti u nás pracují na zkrácený úvazek například v administrativě,“ říká Denis Klinger, ředitel firmy pro Česko, Slovensko, Maďarsko, Litvu, Lotyšsko a Estonsko. Šanci mají také ti, kdo by se ve firmě chtěli ucházet o stáž.

Zaměstnanci, kteří ve firmě našli uplatnění až po promoci, vystudovali velmi rozmanité obory. „Zájem máme především o absolventy veterinárního lékařství, ale i zemědělských a přírodovědeckých fakult. Práci u nás nacházejí také absolventi ekonomie, a to zejména ti, kdo studovali marketing, účetnictví či logistiku,“ vypočítává Denis Klinger. Nutností je znalost angličtiny, výhodou je pak další jazyk. Každý nově přijatý zaměstnanec prochází „startovacím programem“, během kterého se důkladně seznámí s chodem firmy.

Foto: Studenta

Přestože společnost aktuálně nenabízí žádné speciální programy a ani aktivně nevyhledává zaměstnance, mají u ní zájemci o práci šanci. Každý doručený mail s pracovní nabídkou a životopisem vedení firmy pečlivě prostuduje a archivuje. „Vhodným kandidátům se pak ozveme ve chvíli, kdy pro ně budeme mít pracovní místo,“ říká Denis Klinger. Velkou výhodou pro úspěšnou kandidaturu na kteroukoliv pracovní pozici u Royal Canin může být pozitivní vztah k domácím zvířatům, byť být chovatelem psů nebo koček není povinné.

V kanceláři jako doma

Ti, kdo domácí zvířata mají a uspějí při přijímacím pohovoru, získají výhodu, která v českých firmách není obvyklá – budou si moci brát svého mazlíčka i do práce. „Jelikož naše firma vyrábí a prodává krmivo pro psy a kočky, je pro nás samozřejmostí, že si spolupracovníci do práce vodí své domácí mazlíčky, pro které tu máme i zázemí,“ říká Denis Klinger. V zemi, která má v rámci Evropy nejvíce psů a koček na počet obyvatel, je to vítaný benefit. „Chceme, aby se lidé v práci cítili dobře. V nových kancelářích proto máme četné relaxační zóny a v létě budeme využívat i velkou střešní terasu s krásným výhledem na Prahu,“ vypočítává další výhody nových kanceláří Denis Klinger.

Moderní kanceláře nového typu jsou pro pobočky skupiny Mars, Inc. typické. Skupina, která vlastní známé značky, jako jsou Orbit, Airwaves, Skittles, Snickers, M&M’s, Pedigree, Whiskas, Uncle Ben’s a samozřejmě i Mars, dbá na to, aby lidé měli možnost odreagovat se přímo v kancelářích od pracovního vypětí. Snaží se totiž poskytnout jim možnost, aby mohli vyvážit pracovní a osobní život a nepodléhali stresu.

Foto: Studenta

Denis Klinger, který šéfuje pobočkám v šesti zemích a jeho pracovní program je tak často velmi napnutý, přístup skupiny Mars, Inc. oceňuje. „Díky svému zaměstnavateli jsem měl možnost absolvovat program Leadership at the Peak, který probíhal v Coloradu ve Spojených státech a je určen vedoucím manažerům. Mimo jiné jsem se tam naučil některé techniky zvládání pracovního stresu,“ popisuje Denis, který si následně stanovil několik vlastních pravidel, která se snaží striktně dodržovat. Patří mezi ně třeba to, že navzdory faktu, že cestováním tráví tři pracovní týdny v měsíci, nikdy si cesty nenechává zasahovat do víkendu. „Díky času, kdy jsem s rodinou, se odreaguji a odpočinu si pro další týden. Také během dovolené se snažím práci úplně vypustit. To se mi daří díky spolehlivým a zodpovědným zástupcům, na které své úkoly deleguji,“ říká Denis Klinger. Vyrovnat se s pracovním stresem mu pomáhá také sport, konkrétně běh.

V pražské Michli, kde kromě Royal Canin sídlí české pobočky společností Wrigley a Mars, mají zaměstnanci k dispozici například stolní fotbálek, díky kterému se odreagují už během pracovního dne. Atmosféru vylepšují i neformální prostory, kde se konají porady malých i větších týmů, pohodlná křesla, kde lidé mohou v klidu a soukromí telefonovat, či „jídelna“, ve které se občas servírují speciality připravené pozvanou cateringové společností.

Foto: Studenta

Poměrně neortodoxní je i uspořádání společných pracovních prostor. Ty jsou ve srovnání s běžnými open space kancelářemi podstatně vzdušnější a díky tomu zaměstnanci mají více osobního prostoru a soukromí. A zatímco v mnoha firmách sedí management společnosti v oddělené kanceláři s nejlepším výhledem, zde sdílí místo s ostatními.

Šance uspět

Vyvážený pracovní a osobní život, dostatek času na koníčky, pro blízké lidi i přátele, ale také nepochopení pro striktní pravidla v pracovní hierarchii, to jsou poznávací znamení takzvané generace Y. Do té sociologové řadí lidi narozené mezi lety 1984 a 2000, tedy také dnešní vysokoškoláky. Kromě výše popsaného jde často o lidi, kteří si velmi dobře rozumí s novými technologiemi, což jim usnadňuje možnost pracovat prakticky odkudkoliv. A chytré firmy se této skupině, která právě vstupuje na pracovní trh, snaží vycházet vstříc.

V Royal Canin má česká generace Y šanci uspět a cítit se dobře. „Mohu srovnávat české studenty se studenty z jiných zemí a musím říct, že mají vysokou úroveň znalostí a dobrou jazykovou vybavenost,“ říká Denis Klinger, který vedl pobočku Royal Canin například v Jižní Koreji. „Studovat další jazyky ale studentům vřele doporučuji. Snáze se pak uplatní a mohou i vycestovat,“ uzavírá rodilý Francouz Denis Klinger plynnou slovenštinou, které se věnoval za svého několikaletého působení v Bratislavě podobně jako předtím třeba korejštině či maďarštině.

Foto: Studenta

O firmě:

  • Veterinář Jean Cathary provozuje v 60. letech 20. století ordinaci v jihofrancouzském Aimargues. Znepokojují ho pacienti s nadváhou a opakujícími se kožními problémy, což lékař začíná spojovat s nevhodnou stravou. Vyvíjí vlastní krmiva, po kterých se stav jeho pacientů skutečně trvale zlepšuje. V roce 1968 tak zakládá Royal Canin
  • V roce 2002 se Royal Canin stává součástí skupiny Mars, Inc. Dnes do ní kromě Royal Canin patří značky jako Wrigley, Uncle Ben´s, Mars, Bounty, Pedigree, Whiskas a desítky dalších
  • Momentálně Royal Canin nabízí své výrobky ve více než 100 zemích světa, celosvětový roční obrat firmy převyšuje 2 miliardy eur
  • V regionu střední Evropy roste obrat firmy, nejúspěšnější je v Česku, kde si loni připsala růst ve výši 26 procent
  • Royal Canin společně se firmami Mars, Wrigley a továrnou na cukrovinky v Poříčí n.S. fungují na principu One Mars, což umožňuje např.kariérní růst napříč všemi čtyřmi jednotkami

Čím se liší práce v rámci One Mars v ČR?

  • Kariérní růst napříč 4 segmenty
  • Jedinečná kultura a velký důraz na rozvoj spolupracovníků
  • Společnost založená na 5 principech, kterými se všichni řídí
  • Management tým sdílí prostory s ostatními
  • Moderní kanceláře
  • Velká terasa pro schůzky nebo neformální setkání
  • Social a relax zóna
  • Masážní místnost a masáže přímo v rámci kanceláře

Co nabízí Mars, Inc. spolupracovníkům

LDP – Leadership Developement Program

Rozvíjí vybrané zaměstnance, aby byli v budoucnu připraveni na manažerské pozice. Účastníci vycestují na jeden rok do jiné pobočky v regionu, kde pracují na svém projektu, který má za cíl rozvíjet jejich kompetence. V letošním roce se tohoto programu účastní dva zaměstnanci Royal Canin, které čeká projekt na Ukrajině a v Indii.

MAP Mars Ambassador Program

Globální dobrovolnická iniciativa, v rámci které mají zaměstnanci možnost nabídnout svou odbornost některé neziskové organizaci a spolupracovat s ní na dobročinných projektech. Například jeden z pracovníků MARS, Inc. se v rámci této iniciativy zapojil do dobrovolnického programu v Ghaně.

Text: Pavla Čechová

Foto: Jindra Kodíček

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější