Hokejová bitva: Která škola ovládne akademický led?

Hokejová bitva: Která škola ovládne akademický led?

Už počtvrté se na ledě setkají týmy čtyř největších pražských vysokých škol. Univerzita Karlova (UK), Vysoká škola ekonomická (VŠE), České vysoké učení technické (ČVUT) a Česká zemědělská univerzita (ČZU) se poperou o prestižní putovní Pohár primátora hlavního města Prahy. Obhájí titul zelené dresy z ČZU, nebo se trofej vrátí pod křídla borců z UK? Nenechte si ujít Hokejovou bitvu 2014!

Jestli si myslíte, že se fanoušci z akademické půdy drží při povzbuzování svého mančaftu zpátky, asi budete překvapeni. Atmosféra na stadionu hravě strčí do kapsy kterýkoliv zápas české extraligy. Studenti pražských vysokých škol si prostě občas neumí přijít na jméno. To pak vzduchem lítají výrazy jako „hnojárna“, „nejtěžší gympl v Praze“, „prestižkáři“ anebo „banda filozofů“. Hrdost na svou alma mater zkrátka někdy odbourává i sofistikované vysokoškolské zábrany.

Foto: Studenta

První dva ročníky jasně ovládli hokejisté Univerzity Karlovy, když ve finále vždy porazili VŠE. A není se čemu divit. V jejich týmu totiž nehrají žádní ustrašení filozofové, ale nabušení reprezentanti z Fakulty tělovýchovy a sportu, kteří se pravidelně skvěle umisťují i na Akademickém mistrovství České republiky. Jejich nadvládu ale loni překvapivě ukončili kluci ze zemědělky a trofej tak zamířila na Suchdol. Kdo ji letos ukořistí pro sebe a své spolužáky, se dozvíme už na konci října v pražské Tipsport areně.

Letos ale může být všechno jinak. Černým koněm a žhavým tipem Studenty na vítěze je tentokrát tým ČVUT, který se mezi pražskými školami umístil na letošním Akademickém mistrovství z pražských škol nejlépe.Vydrží nadějným technikům forma i v říjnu? Bitvu bude kromě tisíců fanoušků z řad studentů sledovat i primátor Prahy a rektoři zúčastněných škol.

Na výsledky si sice budeme muset ještě skoro měsíc počkat, ale jedna věc je jistá už teď. První zápas bude patřit loňským finalistům – UK a ČZU.

Foto: Studenta

Hokejová bitva vznikla na Moravě

Myšlenka takovýchto hokejových soubojů mezi univerzitami vznikla původně v Brně. Tam mezi sebou soupeřily Vysoké učení technické a Masarykova univerzita. První hokejový souboj brněnských vysokých škol proběhl v roce 2009, ten zatím poslední vloni vyhrála „Masaryčka“ a sledovala ho už podruhé vyprodaná Kajot arena. Organizátoři pražské Hokejové bitvy univerzit se netají tím, že se u svých brněnských kolegů inspirovali.

„Ta myšlenka hokejových soubojů se nám moc líbila, tak jsme si řekli, proč to neudělat v Praze. Přece jen má Praha v tomhle větší potenciál, protože spolu můžou hrát čtyři vysoké školy, ne jen dvě,“ řekl hlavní organizátor Lukáš Dejl. Vyprodat halu se zatím pražským organizátorům nepodařilo, ale každý rok se snaží udělat program Hokejové bitvy o něco zajímavější, aby návštěvnost rostla.

Foto: Studenta

I na letošní ročník si organizátoři připravili spoustu novinek: „Chystáme změnu v moderování akce, aby bylo ještě zábavnější a lepší než v minulých ročnících. Nechte se překvapit,“ slibuje Lukáš. A nebude chybět ani česká státní hymna – tentokrát ji nezazpívá Matěj Ruppert jako v minulém ročníku, ale pěvecký sbor některé ze zúčastněných univerzit. Další novinkou je, že finálové utkání bude jako hlavní rozhodčí řídit bývalý reprezentační brankář a legenda hokejové Sparty, Petr Bříza, se kterým se budou fanoušci během večera také moci vyfotit ve Smileboxu.

Foto: Studenta

A nebudou chybět ani holky

Celá hokejová bitva samozřejmě není jen o samotných sportovních výsledcích. Organizátoři se snaží myslet i na diváky, kteří přijdou podpořit své univerzitní týmy. Kromě bohatého doprovodného programu se tak návštěvníci mohou těšit třeba na využití multimediální kostky nad ledem, podobně jako tomu je na extraligových zápasech. Vizuální zážitek doplní ještě čím dál populárnější videomapping, který se promítne přímo na ledovou plochu. I v letošním roce se organizátorům podařilo vyjednat, že vstupenka na Hokejovou bitvu zároveň platí jako 1+1 vstupenka zdarma na kterékoli představení v Palace Cinemas. A navíc, s útržkem vstupenky na Hokejovou bitvu můžete jít hned druhý den na zápas Sparty se slevou 50 %.

Důležitá je samozřejmě i reprezentace školy, se kterou hokejovým borcům pomůžou známé osobnosti. Každá ze škol bude na Hokejové bitvě mít svého patrona. V loňských ročnících to byly hlavně slečny – například Miss Majáles Eliška Černá nebo moderátorka Monika Leová. Kluky z pražské zemědělky tradičně podporují profesionální roztleskávačky Wild Cheerleaders.

Foto: Studenta

Takže už víte, kde budete trávit poslední říjnový čtvrtek? Na letošní Hokejové bitvě byste totiž neměli chybět. Ať už vítězství obhájí zelené dresy z „hnojárny“, nebo se pohár vrátí na Karlovku, bude to opět velká show pro velké i menší fanoušky hokeje. Přijďte si pořádně zafandit svým spolužákům – jak známo, s pořádnou podporou svých fanoušků se týmy umí vybičovat k nevídaným výkonům. Takže v které barvě přijdete vy? Červené, bílé, modré, anebo zelené?

Foto: Studenta

Týmy:

ČVUT (modří):

Říkají si Lví komando, ještě sice Hokejovou bitvu nevyhráli, ale ostatní týmy by je rozhodně neměly podceňovat. Ze všech pražských škol se letos totiž nejlépe umístili na Akademickém mistrovství ČR. A když si brankář Martin Mazanec napíše do profilu, že vychytal nájezd Martina Straky, tak to sice může znamenat, že doma hodně paří na playstationu, anebo to taky v bráně vážně umí. Porazí hráči z ČVUT opět tým VŠE a zajistí si tak svoji premiérovou finálovou účast?

ČZU (zelená):

Elitní tým, jak si tito borci říkají, v loňském ročníku prolomil smůlu a všechny ostatní nechal za sebou. Když se prostě kluci ze zemědělky naštvou, naberou soupeře na vidle a hodí ho do hnoje. Anebo pomohla podpora roztleskávaček z Wild Cheerleaders, na které se můžete těšit i letos? Zopakuje si Suchdol i letos své malé hokejové Nagano?

VŠE (bílá):

Tuto vysokou školu reprezentuje tým HC Ekonom, který má i své vlastní fanouškovské webovky. Podaří se mladým a nadějným ekonomům konečně jednou zvítězit i na ledě? Potěší kluci z ekonomky svoji rektorku Hanu Machkovou, jejíž otec, Vladimír Kostka, byl veleúspěšným hokejovým trenérem, dlouholetým předsedou československého svazu ledního hokeje a jako první aplikoval strategii bránícího levého křídla?

UK (červená):

Tým Univerzity Karlovy v předchozích ročnících Hokejové bitvy ukázal, že na UK rozhodně nechodí jen filozofové. Bojují za něj pravidelně borci z FTVS, a že jsou opravdu dobří, dokázali již dvěma výhrami v prvních ročnících. Potvrdí Karlovka svoji formu z Evropské univerzitní hokejové ligy, jejíž první ročník suverénně ovládla?

Foto: Studenta

BOX: Na co se můžou těšit fanoušci:

Bečkocurling: V curlingu se trefujete kameny do vymezeného prostoru na ledové ploše. Tady místo kamenů, jak už název napovídá, budete po ledě posílat bečky piva. Holt jsme Češi, národ pivařů.

Tref díru: Potlačte své nízké pudy – i když název napovídá jinak, jedná se jen o snahu vstřelit puk do branky. Když se u toho navíc nenatáhnete na led, budete za hrdinu.

Cheerleaders: Spoře oděné holky na hokej prostě patří. Co na tom, že jim u toho bude pořádná zima. Hlavně že se chlapi mají na co koukat.

Afterparty: O hudební doprovod přímo po skončení zápasů v hale se postará DJka Fancy, takže bude na co tancovat. Na afterparty budete mít možnost setkat se s hráči a společně oslavit výhru, či zapít žal.

Foto: Studenta

Jak se bude hrát:

Celá akce proběhne ve čtvrtek 30. října v Tipsport areně (hokejová hala týmu HC Sparta). Rozpis zápasů je následující:

17:45 ČZU vs. UK

19:15 VŠE vs. ČVUT

20:45 zápas o třetí místo

21:30 finále

Hokejová bitva se nehraje podle klasických pravidel, jak je známe z oficiálních soutěží. Herní čas semifinále je 2x15 minut, zápas o 3. místo trvá 1x15 minut a finále 3x15 minut.

Text: Michaela Raková, Vojtěch Koval

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější